KSČM chce vidět smlouvy o radaru, jinak hrozí žalobou

Kateřina Eliášová
26. 4. 2008 8:45
Smlouvy by měl podle KSČM posoudit Ústavní soud

Praha - Komunisté chtějí vidět obě smlouvy o radaru ještě předtím, než je česká vláda s Američany podepíše. Ke slavnostnímu podpisu dojde pravděpodobně 5. května.

KSČM chce znát obsah smluv a nechat je posoudit experty, zdali nejdou proti české Ústavě.

"Budeme chtít vědět ještě před podpisem, jak jsme na tom s ústavností obou smluv," řekl Aktuálně.cz místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik jde ještě dál. Otevřeně mluví o možné žalobě Ústavnímu soudu.

"Pokud nám vláda smlouvy neukáže, pak bude žaloba," varoval Kováčik.

Smlouvy chtějí ještě před podpisem vidět i sociální demokraté. Ve čtvrtek kvůli tomu chtějí interpelovat předsedu vlády Mirka Topolánka.

Čtěte více: Anketa uvnitř ČSSD: Většina členů je proti radaru

"Je to paradoxní situace, my vlastně nevíme, co v těch smlouvách je. Chceme ještě předtím, než budou smlouvy podepsány, abychom o nich jednali v Poslanecké sněmovně nebo abychom aspoň dostali informaci od předsedy vlády. Pokud to vláda neudělá, tak je to neseriózní," vysvětlil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Zbytečné zdržování

Premiér Topolánek vidí za snahou opozice posuzovat ústavnost smluv zdržování při projednávání ve sněmovně. Podle něj vláda postupuje striktně podle Ústavy.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více
Léto s radarem? Opozice chce jednání o něm protahovat

"Nemůže jít o žádnou neústavnost. Opozici jde pouze o to, jak s pomocí Ústavního soudu ten proces schvalování ve sněmovně zpomalit," řekl Aktuálně.cz premiér.

"Každá mezinárodní smlouva, která se tady vyjednává, má svoji exekutivní a potom parlamentní ratifikační podobu. Ty smlouvy mají svůj standardní průběh. Pokud je někdo bude chtít přezkoumat, tak na to má právo," dodal Topolánek.

101 nebo 120

Opozice také už před časem namítla, že smlouvy by nemělo schvalovat 101 poslanců, jak se píše v Ústavě, ale 120, což je Ústavní většina. To samé by mělo podle nich platit i o Senátu.

"Kloním se jednoznačně k názoru, že nelze směšovat otázku pouhého pobytu ozbrojených sil na území ČR s otázkou zřízení cizí vojenské základny na našem území pro svůj značný zásah do suverenity České republiky a trvám na tom, že by vláda měla v této otázce předložit návrh na změnu Ústavy," uvedl před časem ve svém blogu na Aktuálně.cz předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Ústava v případě pobytu cizích vojsk na území republiky počítá se schválením nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy v Poslanecké sněmovně 101 poslanců a v Senátu 41 senátorů.

"Nevím, co jiného je smlouva o umístění radaru než pobyt cizích vojáků na tomto území. Ústava jasně říká, že schvalování pobytu cizích vojsk je smlouvou, kterou má Poslanecká sněmovna ratifikovat 101 hlasem," uvedl k tomu Topolánek.

V souvislostech:
Nechceme radar, volalo v Brdech na dva tisíce lidí
Bursík mírnil evropské Zelené. Chtěli jasné NE radaru
Základna v Brdech má být pro nejvýše 250 Američanů

 

Právě se děje

Další zprávy