Hromada živě: Adopce pro gaye? Až po heterosexuálech

eli
23. 4. 2008 9:25
On-line odpovídá kandidát do Senátu Jiří Hromada
Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz
Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Herec a dabér, ale především aktivista za práva gayů a leseb, který dovedl sen o registrovaném partnerství k realitě. Tak zná národ Jiřího Hromadu.

Nyní se mimo jiné blízký spolupracovník ministryně Džamily Stehlíkové chce dostat do politiky nejvyšší. Rozhodl se jako nezávislý kandidovat za Stranu zelených v letošních senátních volbách.

Je to přitom poprvé, co do boje o politické postavení bojuje člověk, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci.

Duhová vlajka se symbolikou partnerství lidí stejného pohlaví.
Duhová vlajka se symbolikou partnerství lidí stejného pohlaví. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
První přiznaný gay chce do českého parlamentu. Uspěje?
Utajení homosexuálové v české politice

"Moje minulost a to, že jsem gay, nejde odtrhnout, patří to ke mně. Podařilo se nám ovlivnit názor české spolenosti na gaye a lesby," myslí si Hromada. "Právě proto jsem přijal kandiaturu. Chci se podělit o své zkušenosti a zkusit prosadit dobré podmínky pro všechny minority. Tedy nejen sexuální menšiny, ale také národnostní menšiny, seniory či tělesně postižené," uvedl Hromada.

Co hodlá prosadit jako budoucí senátor? Může mu jeho orientace v boji o Senát pomoci? Nebo spíše ublížit? Online odpovídá Jiří Hromada.

Vážení čtenáři vzhledem k vulgárním a nesouvisejícím reakcím jsem byli nuceni zastavit diskuzi pod tímto článkem. Všem slušným diskutujícím se omlouváme

Odpovězeno: 23. 04. | 09:02Autor: Marek

Otázka: Dobrý den.
Zajímá mě Váš názor (jakožto rodilého Jirkováka) na dění na Chomutovsku, zejména na kontroverzní odvolání pana Přemysla Rabase z vedení ZOOparku.
Děkuji

Jiří Hromada: Přeji vám hezký den,
pamatuji si lesopark z doby dětství. Byl tam jeden páv a pár koroptví. Pan Rabas z něj udělal krásné místo na zemi. Za jeho odvoláním vidím pouze politickou hru. Hledat lepšího se nepodaří, zvlášť když v tomto případě jsou důležité kvality člověka a jeho odbornost.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:04Autor: lékař

Otázka: Dobrý den,
v čem vidíte největší rizika reformy zdravotnictví?

Jiří Hromada: Tak jako v jiných oblastech (důchody, daně) zdravotnictví reformy nutně potřebuje. Nesmějí se dotknout sociálně slabých a vyloučených občanů a nesmějí se stát tunelem pro finanční toky jinam než pro efektivní podporu zdravotnictví.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:07Autor: mirek

Otázka: atomová energie ano či ne?
nižší a jednodušši daně ano či ne?
urychlené budování dálničních obchvatů měst ano či ne?

Jiří Hromada: Atomová energie postupně NE, jednodušší daně v každém případě a vše, co uleví zahlceným městům vlivem nesystémově řešené dopravní situace ano. Myslím, že akcent na posílení městské dopravy by řešení rovněž pomohl.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:13Autor: Jaroslav

Otázka: Podstatně více finančně zubožené rodiny s dětmi a jejich živoření Vám nevadí,, když prosazujete zvýhodnění 4% menšiny ?

Jiří Hromada: Nikdy jsem neprosazoval zvýhodnění tzv. 4% menšiny. Naše úsilí o zrovnoprávnění pomohlo minoritě dostat se ze stavu -1 do nuly. Je nějakou výhodou mít v životě stejné podmínky jako ostatní? Podpora rodin, dětí spadá do mého zájmu a prosazení konzervativních hodnot je na prvním místě. Registrované partnerství je tou konzervativní hodnotou a obsahuje mimo dorovnání stavu také povinnosti. Nemyslím, že by výhodou proti ostatním byla změna postojů společnosti k minoritě, že místo nadávek a vulgarit spěje česká veřejnost k akceptaci jinakosti. Tento vývoj je spíš výhodou pro tuto zemi v kontextu s moderním světem.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:21Autor: S. M. N.

Otázka: S jídlem roste chuť. Včera jste chtěli uzákonit svazky, dnes žádáte adopce dětí. Budete zítra požadovat zákaz klasické rodiny?

Jiří Hromada: Proč nemluvíte pravdu? Nikdy jsem neprosazoval adopce a osvojení dětí stejnopohlavními dvojicemi. Vždy jsem tvrdil, a v tomto názoru zůstávám konzistentní, že adopce a osvojení dětí je aktuálním problémem celé společnosti nikoliv GL minority. To, že jízdní řád, za jakého dnes mohou majoritní dvojice adoptovat děti, je naprosto zastaralý a nevyhovující a způsobuje přeplněné dětské domovy, je pro mě nepřijatelné. Divím se, že už dávno nikdo celospolečenskou diskuzi a hlavně efektivní návrhy na řešení této nepřijatelné situace nenavrhuje. Pro mě je vždy na prvním místě úplná rodina a její podpora, táta, máma a děti. Moc bych chtěl přispět k tomu, aby osiřely dětské domovy ne děti. Volám po celospolečenské diskuzi na toto téma, nikoliv po řešení nároku pouze GL minority. Pokud budou uspokojeny žádosti majoritních dvojic, nevidím důvod, proč by se do diskuze o řešení tohoto stavu nemohly zapojit i dvojice stejnopohlavní. Veřejné mínění ať rozhodne, co tato země a hlavně děti, potřebují.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:23Autor: La Hire

Otázka: Jak se díváte na problematiku stravenek?

Jiří Hromada: Sám je nevyužívám, myslím, že by neměly zaniknout jako určitá forma podpory k nízkým platům, které dnes pobírá větší část zaměstnaných lidí. Měly by být ovšem použity k tomu účelu, k jakému jsou poskytovány.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:29Autor: Autor

Otázka: Co si myslíte o radaru?

Jiří Hromada: Příčí se mi militantnost, odsuzuji vojenská řešení konfliktů - především vnitrostátních. Zažil jsem ruská vojska na našem území a tu každodenní bezmoc. Nevítám radar. Přivítal jsem zrušení povinné vojenské služby, ať je armáda opravdu pouze profesionální. Proto, pokud se nepodaří zabránit umístění radaru, ať je to systémový krok, ke kterému přistoupíme jako členská země NATO a EU, které budou považovat radar za nezbytný ve své strategii. Rozhodně jsem proti bilaterálnímu vztahu pouze s USA.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:30Autor: Farář

Otázka: Není vám hanba cpát se do společnosti slušných lidí?

Jiří Hromada: Nikam se necpu, ke kandidatuře jsem byl vyzván předsedou strany Martinem Bursíkem a potvrzen v primárkách členskou základnou v příslušném obvodě zřejmě (mimo jiné) proto, že jsem slušný člověk.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:36Autor: Pavel

Otázka: Jaký bude váš program?

Jiří Hromada: Ekologie ducha, tak jsem ho pracovně nazval. Chci se pokusit zvýraznit postavení občanské společnosti, která volí a kontroluje politiky, neziskového sektoru, ve kterém nevládní organizace nahradí přebujelou administrativu. Trápí mě postavení menšin, především seniorů, sociálně slabých a vyloučených a také chci přispět k rovným příležitostem mužů a žen. Jako herce mě zajímá kultura, na kterou je stále málo financí, ale i ta která pomůže udržet talentovaný český národ na vysoké úrovni ve vztahu ne k telenovelám, ale k inspirativnímu - třeba alternativnímu umění. Detailní program samozřejmě představím v rámci kampaně.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:38Autor: Praděd

Otázka: Myslíte že z pozice jednoho senátora můžete něco ovlivnit? Nedopadnete jako tragéd Fischer?

Jiří Hromada: Vím, jak omezené možnosti má senátor. Proto vítám podporu Strany zelených, proto se budu snažit určitého vlivu využít při hledání řešení komunální problematiky v obvodech Prahy 1, 2, 6 a 7, které tvoří můj volební obvod. Pan Fischer byl při všech svých upřímných ambicí příliš sám. Věřím, že já osamocen nebudu.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:38Autor: Otec

Otázka: Budete prosazovat adopci dětí pro gaye? Nebojíte se, že tím zničíte "rodinu základ státu"?

Jiří Hromada: Viz odpověd výše

Odpovězeno: 23. 04. | 09:42Autor: Petra

Otázka: dobrý den, zajímalo by mě, co říká na kandidaturu Vaše okolí. nezrazovali Vás od toho? slovních útoků od všemožných blbců už jste si přece určitě užil dost a dost. a teď budete hlupákům na očích ještě víc... děkuji, hezký den

Jiří Hromada: Jediné vulgarity a nechutné pitomosti jsem se dočetl od anonymů v internetové diskuzi. Velmi mě potěšili lidé, kteří mě potkávají nebo kteří mi napíší, že mne podporují a podepíší se nebo se představí. Stejně tak mě těší kritika, která přijde od člověka, který má jiný názor, ale neschovává se v anonymitě. Můj program je postaven na diskusi a hledání řešení složitých problémů. Vůbec si nemyslím, že bych uměl všechno hned řešit. Velmi pozorně čtu reakce a náměty od lidí, kterým kvalita života v naší krásné zemi leží na srdci stejně jako mě. A animosity od lidí, kteří spíš mají problém sami se sebou než se mnou, na mé cestě opravdu nehrají žádnou roli. Těm bych, pokud o to budou stát, mohl pomoci.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:48Autor: Old

Otázka: Jak je to vlastne v cizine (aspon v te evropske),pane Hromado? Maji i tam gayove zastoupeni v parlamentech?

Jiří Hromada: Ano, v demokratických zemích už není problém, aby ve volbách zvítězil otevřený gay nebo lesba. Lidé spíše přijmou otevřenost, než úzkostlivé lži. Nejbližší příklad je gay starosta Paříže nebo Berlína. Má jinakost a dvacetiletá cesta za její akceptací ve společnosti mi dala zkušenosti, jak v kontaktech s lidmi, (vcítění se do jejich názorů), tak při prosazování legislativních změn nebo práce s médii. To bych chtěl ve své kampani na senátora nabídnout. Prosazování práv GL minority nebude její prioritou, ať už proto, že je mnohé úspěšně za námi, a že si teď musí o své říci nová generace, nebo proto, že mě zajímá problematika menšin obecně.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:49Autor: V. Stárek

Otázka: Co bude přednostnější, dabing nebo Senát? Neříkejte ale že se to dá skloubit jak je u našich politiků zvykem. To raději napište nevím.

Jiří Hromada: Vím. Pokud budu zvolen, budu se věnovat 100% poslání a povinnostem senátora.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:51Autor: Pavel

Otázka: V jakém obvodu budete kandidovat (v článku jsem to nenašel) a už víte, jací budou Vaši protikandidáti?

Jiří Hromada: Kandiduji v obvodě čílso 27 (Praha 1 a části 2, 6 a 7). Protikandidáti se teprve začínají rýsovat, definitivně je budeme znát v průběhu května.

Odpovězeno: 23. 04. | 09:58Autor: Mára

Otázka: Pokud sexuální devianti budou sedět v senátu a přesvědčovat nás o tom, že jejich deviace vlastně deviací není a je to zcela přirozené a není potřeba tuto úchylku léčit,proč by nemohli sedět v senátu zástupci alkoholiků, feťáků nebo pedofilů?? Vždyť pro jejich nemoc také existují vrozené predispozice

Jiří Hromada: Homosexualita není nemoc ani deviace. Do Senátu nesměřuji proto, abych prosazoval skutečné deviace, které stojí mimo zákon. Naprostá většina české společnosti to již dávno pochopila a naši jinakost akceptuje. Zkuste se na člověka dívat ne klíčovou dírkou do ložnice, ale do jeho očí, aby jste pochopil, že člověk nežije jenom sexem. Má také kvality profesionální , morální a intelektuální. Senát je místo, kde bych se mohl s takovými kvalitami setkat.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:00Autor: Jiří z Chomutova

Otázka: Chtěl bych Vám poděkovat za vše co jste udělal pro GL komunitu a popřát Vám mnoho "hroší" kůže proti hloupým lidem, se kterými se budete setkávat víc než dosud. Otázka > Máte rád současného amerického prezidenta? Ne fyzicky, ale pro to, co dělá? A nebo se taky těšíte na jeho politický konec?

Jiří Hromada: Děkuji, myslím, že mě těch 20 let vybavilo trpělivostí - to je ta hroší kůže. Na návrat demokratického prezidenta do čela USA se velmi těším.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:05Autor: Jarda

Otázka: Zdravim kde má obyčejnej člověk jako já šanci se sváma potkat nebo vám napsat třeba email jinak vám fandím a držim palce myslím že člověk jako jste vy tam nejde si nahrabat ale něco změnit díky Jarda

Jiří Hromada: Děkuji Vám za zájem a podporu. Nemyslím si, že bych byl neobyčejný člověk a tak kontakty na mne naleznete na stránkách www.gay.iniciativa.cz. (jistě se můžeme setkat)
Zároveň se omlouvám ostatním, kterým jsem v časovém limitu nestihl odpovědět na jejich zajímavé otázky. Jsem připraven na ně odpovědět na mé emailové adrese [email protected].
Ostatním děkuji za zájem a někdy nashledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy