První přiznaný gay chce do českého parlamentu. Uspěje?

Kateřina Eliášová
22. 4. 2008 11:30
Hromada: Nebudu se bít jen za homosexuály
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kontroverzní, tak je a bude vnímána kandidatura do Senátu známého aktivisty za práva gayů a leseb Jiřího Hromady. Když o ní média informovala, většina z nich zakázala pod článkem diskuzi čtenářů.

Okamžitě se v nich totiž vyrojily vulgární příspěvky na adresu nejen Jiřího Hromady, ale také homosexuálů obecně.

Právě to, že Jiří Hromada už léta bojuje za jejich práva, mu může v boji o senátorské křeslo výrazně pomoci. Politologové nicméně říkají, že by to nemělo být jeho jediné téma.

"Ano, setkal jsem se s arogantními a sprostými reakcemi na moji kandidaturu. Na druhou stranu se ale ozvali lidé, kteří mi drží pěsti právě proto, že jsem apolitický a že znám problematiku menšin zespodu," řekl Aktuálně.cz Hromada.

Duhová vlajka se symbolikou partnerství lidí stejného pohlaví.
Duhová vlajka se symbolikou partnerství lidí stejného pohlaví. | Foto: Aktuálně.cz
Utajení homosexuálové v české politice

"Jeho sexuální orientace není "na škodu", je sympatické, že se přiznal, neuhýbal, nevymlouval se, to se vidí málokdy," myslí si například politolog Jan Kubáček.

Hájit práva všech menšin

Hromada prý nechce stavět pouze na tom, že se už od devadesátých let zabývá problematikou homosexuálních menšin v Česku. Chce bojovat za práva všech minorit.

"Moje minulost a to, že jsem gay, nejde odtrhnout, patří to ke mně. Podařilo se nám ovlivnit názor české spolenosti na gaye a lesby," myslí si Hromada. "Právě proto jsem přijal kandiaturu. Chci se podělit o své zkušenosti a zkusit prosadit dobré podmínky pro všechny minority. Tedy nejen sexuální menšiny, ale také národnostní menšiny, seniory či tělesně postižené," dodal.

Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz
Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek
Připomeňte si historický speciál: Jak vypadala titulní strana Aktuálně.cz, když se v létě 2006 stal na den šéfredaktorem Jiří Hromada

Jeho šance uspět jsou zejména v Praze vysoké, myslí si politologové. Třeba Karel Müller z Vysoké školy ekonomické připouští, že hlavní město je pro takového kandidáta ideální.

"Praha je v tomto výjimečná, je kosmopolitní, homosexualita jako určitá "různost" se tady projevuje ve větší míře než v jiných českých městech nebo na venkově. Tam by byly jeho šance výrazně menší," domnívá se Müller.

Ten soudí, že česká společnost je nyní mnohem tolerantnější než na začátku devadesátých let.

"Lidé ho ale nebudou volit jen proto, že je gay. Je to taky proto, že zůstává ve svých názorech konsistentní," je přesvědčen Müller.

Chci teď se všemi mluvit

Výraznou kampaň zatím Jiří Hromada neplánuje. "Moje kampaň začala de facto v roce 1990, kdy jsem se angažoval v gay a lesbickém hnutí. To byl ten nejdůležitější vklad," řekl.

Mítinkům se nicméně nebrání. "Chci hlavně diskutovat s lidmi, nejsem kámen mudrců, chci hledat odpovědi. A ty nejlépe naleznu v dialogu z očí do očí," dodal.

Politolog Kubáček přitom Hromadovi připomíná, že lidé jej půjdou zvolit ve chvíli, kdy do své kampaně přinese společenská témata, nejen politiku. V tomto směru by mu mělo pomoci, že není "politický matador".

Jediný problém, který experti už nyní vidí? Fakt, že Hromada coby nezávislý bude muset hájit myšlenky a zájmy Strany zelených, na jejíž kandidátce figuruje.

"Vidím to jako jedniný handicap, nebude to "jejich" člověk. Bude se rozhodovat podle svého přesvědčení, nejspíš nebude stranický. A tudíž si mezi sebou budou muset vyjasnit, jak se v určitých situacích zachovat," upozornil politolog Kubáček.

Hromada to jako problém nevidí.

"Mluvil jsem se zelenými a při těch rozhovorech jsem deklaroval, že nebudu nezávislý senátor, který bude dřepět doma nebo v Senátu. Já se budu zajímat o stanoviska zelených na důležitá témata, chci diskuzi," slíbil Hromada.

"Na druhou stranu, jeden člen zelených mi jasně řekl: Zůstaň svůj."

 

Právě se děje

Další zprávy