Lidovci si zjistili: Náš volič věří v Boha a žije sám

Martina Macková
18. 4. 2008 19:04
Strana řeší program na sjezdu v Pardubicích

Praha/Pardubice - Starší lidé, kteří bydlí na vsi a ve vlastním a věří v Boha. To jsou průměrní voliči KDU-ČSL.

Lidovcům, kteří se snaží prosazovat rodinnou politiku pro vícečlenné rodiny, to ukázal průzkum CVVM už před více než rokem.

Jak to ale ovlivní další směřování strany, není jasné. O tom, co by lidovci měli svým voličům nabídnout, se bude debatovat o víkendu na sjezdu strany v Pardubicích.

Čtěte také: Sázka na Čunka lidovcům nevyšla. Straně nepomohl

Program podle voliče?

Na podzim stranu čekají krajské a senátní volby. A preference napovídají, že KDU-ČSL by rozhodně neměla zůstávat tak „klidnou silou" jako doposud.

„Vše, jak se doposud lidovci představovali - jako klidná síla s důrazem na tradice, konzervatismus, může při nízké volební účasti znamenat menší zisky," říká politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Podle průzkumu CVVM z června 2006, tedy půl roku před zvolením Jiřího Čunka do čela partaje, KDU-ČSL volili především lidé od 50 do 70 let. Starší voliče mají už jen komunisté.

Počet členů v domácnostech voličů KDU je překvapením, protože průzkum říká, že dominuje dvoučlenná domácnost a méně jsou lidovci úspěšní v tříčlenných a vícečlenných domácnostech. Opět stejně jako KSČM.

Předseda Jiří Čunek na mimořádné celostátní konferenci KDU-ČSL.
Předseda Jiří Čunek na mimořádné celostátní konferenci KDU-ČSL. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Voliči lidovců jsou ale movitější než voliči komunistů. Třetina voličů má příjmy od 20 do 40 tisíc korun. Více než polovina voličů KDU-ČSL věří v Boha, voliče lidovců tvoří z velké většiny římští katolíci, kteří navštěvují kostel i několikrát týdně.

Voliči lidovců také ze tří čtvrtin bydlí ve vlastním, stejně jako voliči ODS, ale většinou v obcích do 10 tisíc obyvatel.

Čtěte také: Lidovci: Čunka si necháme. Ještě minimálně rok

„Pokud by strana z těchto údajů vycházela, mohla by program více zaměřit na udržení těchto voličů. Zároveň se ale musí zaměřit také na získání nových, především mladých příznivců," míní politolog.

Pavel Severa (šéf klubu poslanců), Adolf Jílek (šéf klubu senátorů) a Jan Kasal na lidovecké poradě.
Pavel Severa (šéf klubu poslanců), Adolf Jílek (šéf klubu senátorů) a Jan Kasal na lidovecké poradě. | Foto: Ludvík Hradilek

Strana moravská

„Podle našich sociodemografických údajů má KDU-ČSL stále největší podporu na Vysočině, jižní a střední Moravě a také na Opavsku a Vsetínsku," dodal.

V posledních volbách KDU-ČSL dosáhla svého vůbec nejnižšího zisku hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny od roku 1992. Zisk 7,22 procenta představoval 386 706 hlasů a čtvrtou pozici mezi parlamentními stranami.

Čtěte také: Lidovci budou mít na sjezdu Ďáblovu bibli

KDU-ČSL ve sněmovně získala 13 mandátů. A jen o 50 tisíc hlasů více než nováček - Strana zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy