Potraty po lidovecku. Vzniknou profesionální otcové?

Martina Macková
10. 4. 2008 18:40
KDU-ČSL chce k potratům souhlas otce nebo rodičů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Ve vládě se rozhořel další zdravotnický spor: Lidovci chtějí přísněji regulovat potraty. Pro ODS je to nepřijatelné - varuje, že návrhy křesťanských demokratů odstartují vznik "profesionálních otců na inzerát".

Oč přesně jde?

Zákonodárci z KDU-ČSL požadují, aby se umělé přerušení těhotenství mohlo provést jen se souhlasem otce. Lékaři by jej navíc směli provést (pokud zdravotní stav ženy nevyžádá jinak) jen do dvanáctého týdne těhotenství. 

"Nebylo by tam sice právo veta, ale v některých případech, kdy se s tím žena ani nesvěří a jde na potrat, by na ni mohl působit její partner, aby to nedělala," řekl pro Mf Dnes Jiří Carbol, šéf lidovecké odborné zdravotnické komise.

U žen do 18 let by s potratem museli souhlasit rodiče.

Lidovci také nechtějí, aby osaměle žijící žena měla právo požádat o umělé oplodnění.

Čtěte také:
Chtěla potrat, má zdravé dítě. Dostane 80 tisíc náhrady
Zakažte potraty, píše místopředseda lidovců Klausovi

Triky a fiktivní otcové

Dnes platí, že potrat je možné provést bez časového omezení, pokud je ohrožen život matky nebo těžce poškozen plod. Lidovci by rádi dobu pro potrat ze zdravotních důvodů zkrátili na maximálně osmnáct týdnů.

Poslanec a lékař Boris Šťastný (ODS) míní, že kdyby lidovecký návrh prošel, vedlo by to k potratovým trikům. "Jít či nejít na umělé přerušení těhotenství je svobodné rozhodnutí matky. Když neuvede otce, musela by jít na genetické testy. V této době se ještě nedá doložit, kdo je otcem,"  řekl Aktuálně.cz poslanec.

"Může to být tedy jakýkoliv soused nebo kdokoliv. Aby měly klid, budou je ženy hledat třeba na inzerát, aby jim podepsali souhlas s potratem. Tak nám tady vznikne živnost profesionální otec," soudí místopředseda výboru pro zdravotnictví Šťastný.

Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Testy na určení otcovství se v Česku provádí až po narození dítěte - kvůli etice i doporučení Světové zdravotnické organizace. Dřívější zkoušky jsou ale možné.

"Z biologického pohledu je reálné určit otcovství už mezi jedenáctým a čtrnáctým týdnem, pokud jsou k dispozici oba vzorky. Ale nevyužívá se to," potvrdil přednosta Ústavu lékařské genetiky a setální medicíny olomoucké Fakultní nemocnice profesor Jiří Šantavý.

Podle něj i nový zákon o zdraví umožní prenatální vyšetření pouze v případech, kdy je podezření na vývojovou vadu plodu, která by vedla k těžkému postižení.

Překvapená ODS

Návrh lidovců překvapil ODS, která tvrdí, že o něm dodneška nevěděla.

"V rámci expertní skupiny K9 k zdravotní reformě zazněl požadavek KDU-ČSL neměnit nic na stávajícím stavu, což se zdálo být přijatelným kompromisem. Je nepřijatelné, pokud by tímto podmiňovali schválení zdravotních reforem," řekl Šťastný.

Jiří Carbol, kandidát KDU-ČSL
Jiří Carbol, kandidát KDU-ČSL | Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také: Interupce nejsou protiústavní, rozhodli Slováci

Návrh je podle něj zásadním zásahem do práv a svobod ženy. "Návrh lidovců je krokem zpět a lze ho srovnat s upřením volebního práva ženám," řekl Šťastný.

Proti návrhu lidovců se dnes postavili i sociální demokraté. Ostře ho kritizovala poslankyně Anna Čurdová.

"Jsem žena, matka dvou dospívajících dětí a žijeme v 21. století. Lékařská věda z jedné strany umí vypiplat šestisetgramové děti, a z druhé strany nejsme schopni přijmout fakt, že žena je svéprávný tvor, která je schopen rozhodovat o svém životě. Muž musí být ten, který jí řídí, který jí říká, co má nebo nemá dělat," uvedla politička.

 

Právě se děje

Další zprávy