Julínkovy zákony ve vládě prošly. Ale s ústupky

Kateřina Eliášová
9. 4. 2008 15:00
Problém je stále s privatizací pojištoven
Politici míří na jednání o Julínkových zákonech
Politici míří na jednání o Julínkových zákonech | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet Mirka Topolánka dnes jednomyslně schválil balík zdravotních reforem z pera ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Jedná se zatím o záměry zákonů, paragrafovaná znění by měli ministři posoudit do června tohoto roku.

Ze sedmi zákonů se dnes stalo šest. Návrh zákona o dohledu nad zdravotními pojišťovnami vláda spojila s tezí zákona o zdravotních pojišťovnách.

Čtěte více: To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

"Předmětem dnešního jednání vlády bylo zapracování změn, které navrhli ministři a koaliční partneři," vysvětlil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. "Vše podstatné se dojednávalo v noci na dnešek."

Čtěte více: Živě: Koalice jedná o reformě. Jsou tu první ústupky

Zákony byly včera předmětem více než osmihodinové debaty politiků a zdravotních expertů všech tří koaličních stran. Dojednávali podmínky, za kterých dnes pro teze zákonů zvednou ruku a propustí je tak do dalšího kola.

Projednávání Julínkovy reformy už premiér Mirek Topolánek musel na žádost malých koaličních partnerů dvakrát odložit.

Dnes teze zákonů prošly, další jednání o paragrafových zněních ale nebudou vůbec jednoduchá. Asi největší debata se dosud vedla a ještě povede o privatizaci pojišťoven. S ní mají problém zejména lidovci a zelení.

"Jednání nebylo vůbec jednoduché, ale našli jsme nějaké shody a můžeme pokračovat dál," řekl po úterním zasedání koaličních špiček premiér Topolánek.

Tzv. K9, tedy jednání předsedů stran a jejich zástupců plus předsedů poslaneckých klubů, předcházelo jednání koaliční zdravotní komise. Ta měla zástupcům K9 přichystat podklady pro jednání.

Transformační zákon, který v úterý představil ministr Julínek a který má de facto popsat způsob, jak umožnit převod pojišťoven a nemocnic na akciové společnosti, se ale na vládě projednávat nebude.

"Tady neexistuje shoda v jednotlivých krocích, během dvou měsíců musíme najít řešení," vysvětlil Topolánek.

Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát
Lidovci: Privatizaci pojišťoven nechceme. Neustoupíme
Julínek dál tají plán, jak privatizovat pojišťovny
Julínkova reforma zdravotnictví narazila na ústavu

Co s pojišťovnami?

Novopečený vicepremiér a lidovecký šéf Jiří Čunek ještě před jednáním koalice prohlásil, že privatizace pojišťoven je pro KDU-ČSL nepřijatelná. Po dnešku ale mírně ustoupil.

"Stále s tím máme problém, ale chtěli jsme to propustit dál, abychom s tím mohli dále pracovat," řekl Čunek. Přesně to si přál například předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa, Čunkovi se ale přílišný spěch nezamlouval.

Je to právě transformační zákon, který má přechod pojišťoven do soukromých rukou popsat.

Malé strany si leccos vykřičely

Lidovci a zelení, kteří mají s Julínkovou reformou nejeden problém, si ale i leccos vymohli. Například lidovcům se ustoupilo v tom, že umělé oplodnění budou podstupovat jen páry a o umělém přerušení těhotenství se bude nadále mluvit.

Podstatným ústupkem Julínka směrem ke koaličním partnerům je i to, že se podařilo prosadit  trvalou regulaci dělení zisku zdravotních pojišťoven, které se mají podle Julínkovy reformy privatizovat. Podle původního Julínkova návrhu totiž měly pojišťovny garantovat, že 85 procent zisku získají pojištěnci pouze po dobu pěti let.

Další sliby ministra? Nebude privatizována VZP a taky univerzitní nemocnice, které by měly mít neziskový charakter.

"Pro nás je důležité, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány, musíme ale najít ještě konsensuální cestu, jak to garantovat," řekl novinářům šéf zelených Martin Bursík.

Malé strany také uspěly v tom, že se dostane i na zákon o neziskových organizacích, které by byly alternativou pro akciové společnosti.

"Shodli jsem se na tom, že je potřeba předložit obecné usnesení vlády, aby se na tomto zákonu  pracovalo, aby byl využitelný pro celý neziskový sektor," řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Poplatky vyřešíme později

Na jednání koalice se mluvilo také o poplatcích u lékaře. Debata o nich určitě proběhne na zasedání koaliční komise 17. dubna, ministr Julínek je také chce konzultovat s hejtmany.

"Ten problém, pokud nějaký je, bude odstraněn a budeme se bavit o případném doladění celého systému, o případných změnách," podotkl k tomu Topolánek. Julínek si nicméně myslí, že s poplatky žádný problém není a tudíž na nich není třeba cokoliv měnit.

O poplatcích se jednalo i na dnešní vládě. Ministrři smetli ze stolu poslanecký návrh Michaely Šojdrové, aby od placení poplatků byly osvobozeni novorozenci.

Čtěte více: Vláda odmítla návrh Šojdrové zrušit poplatky u lékaře

 

Právě se děje

Další zprávy