Julínkovy zákony: Malé koaliční strany navrhují odklad

Kateřina Eliášová
6. 4. 2008 21:11
Zákony má ve středu projednat vláda
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už ve středu má vládat jednat o zdravotní reformě z pera ministra za ODS Tomáše Julínka. Projednávání už přitom dvakrát odložila, vymohli si to lidovci a zelení.

A ve středu čeká balík sedmi refomních zákonů zřejmě to samé.

"Budeme navrhovat, aby se projednávání zákonů odložilo až na dobu, kdy se s nimi seznámí speciální zdravotní koaliční komise," potvrdila Aktuálně.cz šéfka zeleného klubu Kateřina Jacques i předseda lidovců Jiří Čunek.

Příští týden se k tématu zdravotnictví měla sejít K9, tedy předsedové koaličních stran a jejich zástupci plus šéfové klubů. Zatím není jisté, zdali se schůzka uskuteční.

"K9 se může sejít příští týden, jde o to, kdy se stihne sejít koaliční komise, která se zdravotnictvím zabývá, a kde je nezbytné, aby se zákony probraly. Teprve pak o nich mohou jednat špičky koalice a poté vláda," upřesnil Jiří Čunek.

Koaliční komise vznikla právě proto, aby se zabývala věcnými návrhy zákonů, ale také vyhodnocením poplatků. Zatím se sešla jen jednou a Julínkovy zákony ještě experti skupiny neviděli.

Zelení: Chceme neziskové organizace

V sobotu se Julínkova reforma pilně projednávala  na republikové radě Strany zelených. Ta přijala k tématu hned několik usnesení.

Předně zelení požadují, aby byl vypracován a předložen zákon o neziskových organizacích. Právě v ty by se podle zelených mohly transformovat některá zdravotnická zařízení a také pojišťovny.

Julínek ale navrhuje převod na akciové společnosti, to se nelíbí ani zeleným, ani lidovcům.

V klubu KDU-ČSL není ovšem shoda na tom, aby se zákony ve středu na vládě neprojednávaly. Například šéf klubu lidovců Pavel Severa navrhoval, aby se ve středu přijaly věcné záměry zákonů a pak se začalo pracovat na detailech v rámci paragrafovaného znění.

"Myslím, že bychom ty zákony na vládě neměli dále blokovat, tlačí nás čas," řekl Aktuálně.cz Severa. Jiří Čunek o tom, že v klubu nedošlo ke shodě ví, přesto za premiérem půjde s požadavkem jednání o reformě ještě odložit.

 

Právě se děje

Další zprávy