Pomsta za Tibet. Liškovo ministerstvo do Číny nepojede

Kateřina Eliášová
4. 4. 2008 17:54
Čína zrušila pracovní cestu ministerským úředníkům
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na ministra školství Ondřeje Lišku se zlobí čínská vláda. Dokonce zrušila jeho úřadu pracovní cestu s odůvodněním, že nechal z oken svého úřadu vyvěsit tibetskou vlajku.

Delegace vedená první náměstkyní v doprovodu úředníků ministerstva a tří rektorů vysokých škol měla do Číny odcestovat příští týden.

Zástupci ministerstva tam měli podepsat dohodu o spolupráci v oblasti vzdělávání, kterou obě strany vyjednaly loni a teď ji chtěly rozšířit.

"Vyvěšení takzvané tibetské vlajky de facto znamená přímou podporu nezávislosti Tibetu, to nemůžeme akceptovat. Proto jsme cestu české delegace do Číny zrušili," tlumočila názor tajemníka čínského ministerstva školství Cai Liho čínská ambasáda v Praze.

"Reakce Číny směrem ke mně a mému resortu svědčí o tom, že naše kritika stavu lidských práv neušla pozornosti. Snaha bránit či zkomplikovat užší spolupráci v oblasti vzdělávání však svědčí o povaze čínské politiky sama o sobě nejlépe," řekl Aktuálně.cz ministr Liška.

Čína: Hrubé vměšování

Čínské velvyslanectví vyvěšení vlajky už dříve označilo za hrubé vměšování české strany do vnitřních záležitostí Číny.

"Čínská strana žádá, aby česká strana v otázkách týkajících se národnostního cítění čínského lidu respektovala a podporovala čínské stanovisko a přijala účinná opatření k nápravě nesprávného jednání příslušných úřadů a k odstranění negativních vlivů vyvolaných těmito událostmi, aby se v budoucnu podobné incidenty neopakovaly," stojí v jejich stanovisku na webových stránkách velvyslanectví.

Tibetskou vlajku vyvěsili zelení také z oken jejich klubu na Malostranském náměstí v Praze. To se nelíbilo předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Hrozil, že vlajku nechá odstranit pomocí plošiny.

Čtěte více: Zelení naštvali Vlčka, vyvěsili vlajku za Tibet

Nejistá budoucnost

Liška věří, že tento incident neovlivní dosud fungující spolupráci mezi oběma zeměmi.

Dohoda obou stran umožňovala českým studentům roční studijní pobyty v Číně, spolupráce fungovala i naopak. Do Číny mají možnost na studijní pobyty jezdit studenti z Karlovy univerzity v Praze a Palackého univerzity v Olomouci. Studenti se tam měli učit čínštinu.

"Věřím, že dohoda bude podepsána později, je to koneckonců i v zájmu Číny," řekl Liška.

"Nemohu zatím říci, jak se naše vztahy budou vyvíjet v budoucnu," komentoval incident mluvčí čínské ambasády Zhou Qian.

 

Právě se děje

Další zprávy