ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
4. 4. 2008 16:00
Jiří Drda povede kandidátku Starostů za Liberecký kraj
Jiří Drda byl dlouho jedním z nejvýraznějších politiků ODS v Libereckém kraji. Teď se postavil proti vlastní straně
Jiří Drda byl dlouho jedním z nejvýraznějších politiků ODS v Libereckém kraji. Teď se postavil proti vlastní straně | Foto: Martina Machová

Liberec - Bývalý liberecký primátor a poslanec za ODS Jiří Drda jde do krajských voleb se sdružením Starostové pro Liberecký kraj. Kolegy z řad občanských demokratů svým rozhodnutím šokoval - chtějí ho vyloučit.

Ačkoli známá liberecká osobnost již pět let stojí spíše stranou politického dění, je stále členem strany. Důvodem návratu z politického důchodu je Drdův nesouhlas s vedením kraje, který ovládá právě ODS.

"Leccos mě zlobilo na vedení Libereckého kraje, s mnohým vnitřně nesouhlasím a dělal bych to jinak. Tak jsem se  rozhodl zkusit to změnit," vysvětluje své překvapivé rozhodnutí Drda.

"Mám zkušenosti, nadhled a dobře znám komunální i vyšší politiku, to vše mohu uplatnit," doplnila někdejší ikona místní ODS. Na nabídku být na společné kandidátce starostů libereckého kraje proto rád kývl.

Vylučme ho, zní z ODS

Kolegy ze strany o ničem neinformoval. "Slyším to poprvé od vás. Překvapilo mě to," reagoval na otázku Aktuálně.cz lídr krajské kandidátky ODS Radim Zika.

"Asi zapomněl, že dvanáct let zastupoval občanské demokraty a v okamžiku, kdy pro něj ODS není zajímavá, odchází kandidovat jinam. Byla ale slušnost, a i povinnost zeptat se mateřské organizace," komentoval situaci Zika.

Podobně se k záležitosti staví i předseda Senátu Přemysl Sobotka, který spolu s Jiřím Drdou patřil k nejvýraznějším osobnostem polistopadové politiky v Liberci.

"Nechce se mi to komentovat. Touha po moci  asi zastínila dvanáct let v jeho paměti. Jeho chování je velmi překvapivé, zvláště když je ve straně dobrovolně," řekl Aktuálně.cz Sobotka.

Předseda senátu a krajské organizace bude navrhovat Drdovo vyloučení.

S tím, že by Jiří Drda neměl být dál členem strany souhlasí i šéf liberecké buňky ODS a liberecký primátor Jiří Kittner. "Teď jen záleží na něm, jestli rezignuje sám nebo bude vyloučen. Domnívám se ale, že sám by měl ze strany vystoupit," uvedl.

Nejbližší zasedání místní rady ODS by měla proběhnout do čtrnácti dnů. Nejpozději na ní se tedy bude rozhodovato o dalším osudu Jiřího Drdy.

Drda chce koncepci, ne lobbing

Jiří Drda se chce zaměřit více na dlouhodobé koncepce v krajské politice. Ty podle něj zrovna na Liberecku chybí.

"Je nutné si říci, co bude za patnáct, dvacet let, ne přemýšlet jen o jednom volebním období a pak nic. Většinou to tu vypadá, že přijde skupina, za níž stojí někdo vlivný a záměr se prosadí. Chtěl bych prosazovat více koncepce a méně lobbingu," uvedl Drda.

 

Právě se děje

Další zprávy