Bursík: Zelení budou o radaru hlasovat podle svědomí

Kateřina Eliášová
4. 4. 2008 17:40
Strana zelených se pře o podporu radaru
Smlouva o radaru? Možné téma pro stranický sjezd
Smlouva o radaru? Možné téma pro stranický sjezd | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zelení mají ve straně další konflikt: Nemohou se shodnout na podpoře radarové základny, o jejíž výstavbě budou záhy poslanci hlasovat.

Podporu nezvýšil ani fakt, že Severoatlantická aliance ve čtvrtek celý systém protiraketové obrany podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA. Ze summitu v Bukurešti pak přišla zpráva, že smlouva mezi Českem a Spojenými státy o radaru se podepíše zřejmě už v květnu.

Čtěte více: Češi a Američané získali souhlas NATO s radarem

Martina Bursíka čeká už o víkendu republiková rada, kde bude muset dohodu, dojednanou "zeleným ministrem zahraničí" Karlem Schwarzenbergem, obhájit.

"Jsem si vědom, že jsem šéfem Strany zelených, kde těch emocí je hodně. Bude záležet na každém slově. Já doufám, že se ta debata povede minimálně na věcné úrovni," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

A.cz: Smlouva mezi Českem a Spojenými státy o radaru je na spadnutí, jste s ní spokojen?

Podařilo se prosadit garanci začlenění radaru pod společnou obranu NATO, to je obrovský úspěch zelených. Tuto podmínku jsme formulovali my a já jsem velmi rád, že je součástí česko-americké smlouvy.

A.cz: Váš místopředseda, ministr školství Ondřej Liška, není tak optimistický.

Tak on pro radar požaduje přímo integraci do řízení a velení NATO. Je v tuto chvíli o kousek dál, předbíhá dobu, komentuje text smlouvy. Dokud jej neuvidíme, nebudu se k tomuto vyjadřovat. Já si skutečně myslím, že je to úspěch zelených a troufám si říct, že kdybychom neprosadili tu naši podmínku, tak by ta naše reakce byla diametrálně odlišná.

Čtěte více: Schválení smlouvy o radaru je ve sněmovně dál nejisté

A.cz: Jak se na tu podmínku vlastně Američané dívají?

Martin Bursík při demonstraci za Tibet
Martin Bursík při demonstraci za Tibet | Foto: Ondřej Besperát

Mluvil jsem s Karlem Schwarzenbergem a pan ministr mě informoval, že reakce NATO byla kladná. Nálada se oproti minulému roku změnila, všichni prý uvítali, že se České republice podařilo vyjednat tu garanci začlenění radaru do budoucí obrany NATO.

A.cz: Budete v otázce radaru pořádat vnitrostranické referendum?

To nebude tak jednoduché. Ústřední revizní komise strany nedávno zrušila změnu jednacího řádu strany, která dovolovala takové hlasování vypsat.  Mohlo se stát, že výsledek referenda - vyhlášeného podle zamítnutých pravidel - by byl v příkrém rozporu s usneseními sjezdu nebo programem strany.

Co si kdo myslí?

A.cz: Zelení mají s radarem už dlouhodobě problém, jsou spíše proti. Jak zjistíte, co si Vaši lidé myslí?

Teď je v prvé řadě podstatné zachovat si rezervovanost, počkat na oficiání závěry summitu, na finální text dohod a tyto závěry a dohody pak srovnat s unesením republikové rady Strany zelených a bez emocí to posoudit.

A.cz: Bez emocí? Promiňte, to asi u zelených nepůjde.

Jsem si vědom, že jsem šéfem Strany zelených, kde těch emocí je hodně. Bude záležet na každém slově. Já doufám, že se ta debata povede minimálně na věcné úrovni. Znovu opakuji, že jsme to byli my, kdo přispěli k začlenění radaru pod NATO. Šlo nám o to, abychom dál nerozvíjeli jen bilaterální projekt.

Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nikoho nebudu nutit

A.cz: Ve sněmovně máte šest poslanců. Už víte, jak budete hlasovat?

Na řadě je teď analýza smlouvy,  pak bude na orgánech strany ji posoudit. Ty podmínky definoval sjezd, to není téma, které by mohl polanecký klub posuzovat sám. Vyjádří se k tomu určitě republiková rada, předsednictvo a kdo ví, možná to bude téma pro stranický sjezd.

A.cz: Dovedete si představit nějaké usnesení, které bude závazné pro všech šest poslanců? Tzn., že budou muset hlasovat jednotně?

To slovo musí říct strana, ale nějaká dosciplína, že by museli hlasovat stejně, to u nás takto nefunguje. Naši poslanci mají volný mandát, rozhodují na základě svého vědomí a svědomí. Nemůžeme přece nikomu vnucovat, jak se má rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy