Vláda schválila vyrovnání církví. Kdo co zaplatí?

Martina Macková
2. 4. 2008 13:40
Zákonem se teď bude zabývat parlament
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
3. 1. - Roční vysvědčení Topolánka: Máme vládu slabých dvojek a čtyřek - První bilance prvního roku vlády dopadla pro kabinet Mirka Topolánka špatně. Zlepšit výkonnost úřadů se jí daří na trojku až na čtyřku, zhodnotila renomovaná společnost eStat.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři poslali do parlamentu klíčový zákon, kterým se stát vyrovnává s církvemi.

Zákon má odčinit fakt, že církve a náboženské společnosti byly v roce 1949 zbaveny majetku a dodnes jsou odkázány na příjmy ze státního rozpočtu. Církve získají zpět asi třetinu původního majetku, zbývající část jim stát zaplatí.

Čtěte také: Vyrovnání s církvemi se blíží. Prošlo vládní radou

Po schválení zákona, jehož součástí budou smlouvy s jednotlivými církvemi, bude stát po šedesát let splácet částku 83 miliard korun úročenou sazbou 4,85 procenta. Ročně půjde o 4,3 miliardy korun. Roční splátky zahrnují i stávající roční příspěvek státu církvím.

Celkem přijde vyrovnání s církvemi na 270 miliard. Církevním řádům se navíc vrátí zabavená půda za 51 miliard.

Stát naproti tomu definitivně získá pozemky za 83 miliard korun, které církvím patřily před rokem 1948 a jejichž využití blokoval zákon. Část z nich předá bezúplatně obcím a dosud neuspokojeným restituentům, zbytek prodá.

Čtěte také:
Evangelíci: Co s penězi? Budeme se radit s odborníky
Premonstráti: Budete moci dál do našich lesů

V příštích dvaceti letech se bude postupně až k nule snižovat dosud vyplácený příspěvek na provoz církví, který letos překročil 1,3 miliardy.

Jak bude stát platit?

Podle textu zákona, který má Aktuálně.cz k dispozici, bude dopad splátek finanční náhrady na státní rozpočet při anuitním splácení ročně 4,275 miliard korun. První splátky a současně i platby na příspěvek bude vyplácet ministerstvo kultury.

Čtěte také: Církev se pustila do reklamy. Co kdo a komu vrátí?

Dopad na rozpočty dalších ministerstev stát odhaduje asi na 4 miliardy. Týkat se má například ministerstva obrany, které přijde o 2,8 miliard korun.

Ministerstvo zemědělství se bude podílet asi 500 miliony korun, což souvisí se zvýšenými náklady na práci pozemkových úřadů při vyrovnání.

Dopad 30 milionů korun se čeká také resortu ministerstva zdravotnictví a desítky až stovky milionů korun u ministerstva životního prostředí.

Foto: Ondřej Besperát

Pozemky nebude nic blokovat

Součástí návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi je také odstranění tzv. blokačního paragrafu zákona o půdě z roku 1991. Ten řeší zhruba 49 tisíc hektarů zemědělské půdy, kterou církve vlastnily.

Vydáno bude podle návrhu 20 tisíc hektarů, o které mohou řády požádat. Řády se také mohou přihlásit o vydání lesů z celkových 180 tisíc hektarů, které církve vlastnily, stát dostane 115 tisíc hektarů. Návrh se týká také více než třech tisícovek budov.

Cena zemědělské půdy se podle ministerstva zemědělství stanovila na základě průměru tržních cen půdy, s výjimkou zahrad a sadů. V průměrných tržních cenách jsou oceněny také další pozemky, ceny budov se stanovovaly na základě průměrné ceny na jednotku zastavěné plochy.

"Při stanovení hodnocení původního majetku církví a náboženských společností je třeba mít na zřeteli, že provedené ocenění má představovat skutečnou současnou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky," řekl ministr Petr Gandalovič.

 

Právě se děje

Další zprávy