Zákony z Julínkovy reformy vláda znovu odložila

Kateřina Eliášová
2. 4. 2008 10:30
Záměry ministra se nelíbí lidovcům ani zeleným
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR.
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Balík sedmi zdravotních zákonů, které navrhuje ministr Tomáš Julínek, se dnes do vlády znovu nedostane.

Na poslední chvíli je totiž předseda vlády Mirek Topolánek z projednávání stáhnul.

Mezi odloženými zákony je přitom především dlouho očekávaný transformační zákon, který má popsat, jak budou zdravotní pojišťovny převedeny na akciové společnosti. To, že vláda znovu neprojedná sedmi zdravotnických zákonů, potvrdil deníku Aktuálně.cz šéf klubu poslanců ODS Petr Tluchoř.

"Jde teprve o věcné záměry zákonů, ale i tak považujeme za nutné, aby se před jejich projednáním na vládě sešla koalice," uvedl Tluchoř.

Koaliční devítka zasedne příští týden

Koaliční devítka se tak bude zákony zabývat příští týden. Je to přitom už podruhé, co se projednávání zdravotnických zákonů odložilo.

Připomeňte si: Malé koaliční strany uspěly. Julínek se odkládá

Julínkovy plány se totiž nelíbí malým koaličním stranám, které se změnami u zdravotních pojištoven a fakultních nemocnic nesouhlasí.

Speciální koaliční komise, která vznikla v půlce března a má se zabývat vyhodnocením poplatků a právě Julínkovými zákony, kritizovala to, že zákony nedostala vůbec k posouzení.

Čtěte více: Zákon měnící pojišťovny jde do vlády. Nikdo ho neviděl

"To je ovšem postup (ministerstva), který odporuje všem dohodám," řekl Aktuálně.cz lidovecký poslanec Jiří Carbol, který je členem již zmiňované komise. "Komise je od toho, aby se zákony zabývala a teprve pak by je měli ministři schvalovat," dodal.

Foto: Ondřej Besperát

I další členku této komise, zelenou poslankyni Olgu Zubovou, překvapilo, že zákon poprvé měli vidět až ministři.

Odložení zákonů vítám

Předsednictvo KDU-ČSL a také celostátní výbor strany v úterý přijalo usnesení, že chce ještě o zdravotní reformě před schvalováním na vládě mluvit na koaliční schůzce.

"Vítám rozhodnutí pana premiéra projednat Julínkovy zákony na K9. Vyhověl tak požadavku lidovců," řekl Aktuálně.cz zdravotnický expert strany, poslanec Jiří Carbol. Koaliční K9 se podle informací Aktuálně.cz sejde v pondělí, do příští středy má pak koaliční komise předložit ministerstvu zdravotnictví své návrhy, námitky a požadavky na změny v zákonech.

 

Právě se děje

Další zprávy