Schwarzenberg: O Čunkovi by mohlo být jasno do týdne

Martina Macková
30. 3. 2008 13:02
Ministr se vrací do práce, dokumenty ještě neviděl
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil, že do týdne by mohl mít jasno kolem případu předsedy lidovců Jiřího Čunka.

Návrat Čunka do funkce vicepremiéra předseda vlády Mirek Topolánek podmiňuje dohodou dvou menších koaličních stran. Zelený ministr Schwarzenberg totiž dříve pohrozil, že z vlády odejde, pokud se Čunek vrátí a jeho kauza nebude dostatečně vysvětlena.

"Určitě by to bylo možné vysvětlit do konce týdne. Uvidíme, jestli se to podaří," řekl v neděli Schwarzenberg v ČT.

Ministr zároveň potvrdil, že doposud neviděl dokumenty, které po předsedovi KDU-ČSL požadoval. "Byl jsem na léčení, v úřadu jsem pouze dva dny. Ještě jsem neměl možnost se na tyto věci důkladně podívat," vysvětlil. Schwarzenberg už dříve prohlásil, že chce nechat prověřit auditory účetnictví rodiny Čunků před vstupem do politiky.

Čtěte více: Že bych rezignoval kvůli špatnému zdraví, s tím nepočítejte, říká Schwarzenberg

Kdy by se mohl lidovecký vicepremiér do své funkce vrátit, Schwarzenberg neví. "Pro mě není termín tak strašně důležitý, ale chápu, že je to důležité pro premiéra," řekl.

"Jde především o to, aby se udržela důvěra v tuto vládu. Ta musí dělat nepříjemné a tvrdé kroky reformy, proto je důležité, aby si zachovala všeobecnou důvěru, a aby lidé měli u každého člena vlády jasno," soudí ministr. "O mě nejde, já v tom nehraju takovou roli, taky nejsem soudce," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy