Jste lháři, řekl Topolánek odborářům. Chtějí omluvu

eli, elb, sim
28. 3. 2008 14:20
Bossové opustili mimořádné jednání tripartity
Premiér: Bylo to neadekvátní, pardon
Premiér: Bylo to neadekvátní, pardon | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek znovu neudržel nervy a pozurážel odborové předáky.

Jen krátce poté, co se v pátek ráno mimořádně sešla s premiérem tripartita, se zástupci Rady hospodářské a sociální dohody zvedli a opustili sál. Řekli, že se nenechají urážet.

Velmi silná slova padla kvůli tomu, jak odbory bojovaly za zachování daňových výhod pro stravenky. Sněmovna o nich jednala před pár dny a rozhodování doprovázely protesty odborářů. Výhoda zatím stravenkám zůstala. (Více čtěte zde)

Paradoxem je, že stravenky vůbec nebyly na pořadu jednání, mluvit se mělo o novele zákona v zaměstnanosti.

"Premiér měl jednání tripartity zahájit. Místo uvítání však začal hned hovořit o tom, že mu připadáme jak ze strany slepých a hluchých," řekl Aktuálně.cz předseda školských odborů František Dobšík, který si celý projev premiéra zapsal.

Premiér odboráře kritizoval za postoj v kauze stravenek. "Řekl, že jsme mu naplivali do ksichtu," popsal Dobšík.

Lháři a zloději

Jaroslav Zavadil
Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Premiér nám řekl, že lžeme a okrádáme zaměstance o teplá jídla," popsal Topolánkův výlev místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "A taky řekl, že se doposud domníval, že ta tripartita moc k ničemu není, ale teď je přesvědčený o tom, že je úplně nanic," dodal.

To odboráře zvedlo ze židle a jednání tripartity po pár minutách opustili. Krátce nato svolali tiskovou konferenci, a to i přesto, že se Topolánek za svůj projev omluvil.

"Při zahájení dnešního jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR jsem ostře a emotivně kritizoval zástupce odborů i zaměstnavatelů za jejich postoj při rušení daňového zvýhodnění stravenek. Za své neadekvátní vystoupení se velmi omlouvám a žádám obě strany, aby pokračovaly v jednání," stojí v tiskové zprávě, kterou po předčasně ukončeném jednání zveřejnil Úřad vlády.

Fakta

Zvukový záznam z jednání? Není

  • Z každého jednání Rady hospodářské a sociální dohody se pořizuje zvukový záznam. Z něj se pak pro potřeby všech píše podrobný zápis. Když ale chtěli odboráři záznam z dnešního jednání, nedostali jej.
  • "Zavolala jsem na sekretariát tripartity na Úřadu vlády a požádal o záznam. Bylo mi řečeno, že záznam neexistuje, protože žádné jednání neproběhlo," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Marcela Kubínková.
  • Kubínková ale tvrdí, že byla svědkem toho, kdy technici nahrávací zařízení do sálu instalovali.

"Omlouvám se jim za formu, nikoli za obsah," uvedl pak premiér pro Českou televizi. "Jich se možná dotkla ta forma, nicméně to, že ve věci stravenek jak zaměstnavatelé, tak zástupci zaměstnanců selhali, je zcela evidentní a já na sobě nemíním nechat veřejný cejch podvodníka, lháře, který je mi takhle veřejně dáván," dodal.

K dnešnímu incidentu se už vyjádřili i zástupci zaměstnavatelů, kteří se dnešního jednání účastnili.

"Představitelé zaměstnavatelů přítomní na dnešním jednání tripartity považují takový způsob vedení schůze za nepřípustný. Jsou ochotní na půdě tripartity vést diskusi a hledat konsensus, ale odmítají jakýkoli diktát, stojí v jejich prohlášení. 

Odboráři chtějí stanovisko vlády

Odborářům písemná omluva nestačí. Chtějí, aby se jim premiér přišel na další jednání omluvit osobně. A chtějí taky od vlády slyšet, jestli má zájem s odbory diskutovat.

"Jsme ochotni dále jednat, ale vláda musí říct, jestli je sociální dialog zájmem této vlády, nebo není," řekl předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. "Chceme vědět, jestli vláda vůbec podporuje tripartitu," dodal.

Zavadil připomněl, že se odborům s Topolánkovou vládou nemuví zrovna nejlépe. Tvrdí, že kabinet na připomínky odborářů nebere ohled.

 

Právě se děje

Další zprávy