Hovorka online: Julínkova reforma ohrožuje pacienty

eli
26. 3. 2008 15:29
On-line rozhovor s rebelujícím poslancem lidovců
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová.
Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do poslední chvíle neřekl, jak se při hlasování o reformě zachová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka jako jediný z koalice hlasoval loni na podzim proti Topolánkově batohu a teď je opět v opozici. Nelíbí se mu reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Hovorka tvrdí, že jeho návrhy ohrožují zdravotní péči.

"Současné solidární všeobecné zdravotní pojištění se má změnit na pojištění soukromé. Pokud nebude jasně definováno, na jakou péči má každý ze zákona nárok, bude to znamenat riziko pro pacienty," vysvětlil svůj postoj v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Hovorka.

"Řízená péče bude znamenat omezení péče pro pacienty, nebudou si moci svobodně volit lékaře, ale budou muset jít do konkrétní nemocnice nebo ke konkrétnímu lékaři nebo mu budou předepisovány konkrétní léky, které stanoví pojišťovna. Výdaje na zdravotnictví porostou, protože dojde k deregulaci cen a k odčerpávání peněz na dividendy pro akciové společnosti a bonusy pojištěnců," popsal Hovorka důsledky Julínkovy reformy.

Přečtěte si odpovědi poslance Hovorky na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:45Autor: Mrazkova J.

Otázka: Pane Hovorka, je Vám vůbec známa nálada občanů? Neberete politikaření ODS jako malá domů a po nás potopa? Ne každý má totiž "průměrnou mzdu" a není všechno o plných marketech. Jako důchodce by se mi dýchalo líp bez poplatků. Nechodím si k lékaři poklábosit. Jsem diabetik.

Ludvík Hovorka: Dobrý den, s názory občanů se setkávám ve svém regionu a ve své obci. Vím, že dvě třetiny občanů nepobírají ani průměrnou mzdu a některá opatření přijatá v rámci reformy veřejných financí vnímají jako velkou nespravedlnost. Pro občany, kteří mají nízké příjmy, mají některá chronická nebo závažnější onemocnění, případně jsou postižení, představují poplatky ve zdravotnictví značnou zátěž.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:47Autor: Eva

Otázka: Ať žije úroveň. Místo 30 Kč, které u sebe dotyčná neměla, protože si , vzhledem ke svému stavu, prostě zapomněla peněženku, si doktorka vzala stravenku. Okolo veliká debata, dohady,ztráta času, jen dodatek, mladá žena byla v takovém stavu, že ji okamžitě hospitalizovali.

Ludvík Hovorka: Mělo by platit, že lékař poskytne ošetření, i když pacient nemůže zaplatit. Zejména u závažných stavů. Myslím, že většina lékařů je rozumných a věrných Hippokratově přísaze.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:50Autor: Lenka z Moravy

Otázka: Dobrý den.
Za prvé-jsem moc ráda,že je alespoň někdo z politiky,kdo chce zrušit poplatky u lékaře. Chcete také něco udělat s poplatky za hospiatalizaci v nemocnicích? Já osobně si myslím,že například za novorozence,nebo tzv. ležáci,kteří za nic nemohou. Děkuji.

Ludvík Hovorka: Poplatky za pobyt v nemocnici mají svůj význam, ale nemohou to bát regulační poplatky např. v případě novorozenců, matek, které s nimi leží na oddělení, pacientů na ARO nebo JIP a v případě dlouhodobých a těžkých onemocnění. V těchto případech se nejedná o žádné zneužívání péče. Děti by tyto poplatky neměly platit vůbec. A mělo by být omezení maximální doby, za kterou se tento poplatek platí, např. jako v Německu na maximálně 28 dnů.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:52Autor: Lenka

Otázka: Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat,co si představujete pod pojmem klinické vyšetření,myslím,že si tento pojem vysvětlují lékaři či sestry "po svém" a pacienti nemají šanci se bránit.Děkuji.

Ludvík Hovorka: V zásadě se jedná o vyšetření pacienta v souvislosti s onemocněním, se kterým přichází k lékaři. Je chybou, že poplatky jsou příjmem zdravotnických zařízení a nikoliv pojišťoven, protože pak samozřejmě existuje motivace k co největšímu výběru těchto poplatků a není nad tím důsledná kontrola.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:54Autor: Zukkino

Otázka: Nechapu, ze klienti v ochranne lecbe neplati poplatky za pobyt v psychiatricke lecebne, svych cinu jsi jsou vedomi a naopak clovek, ktery ma nejakou dusevni chorobu a mnohdy nemuzu za sve onemocneni...plati. Muzete mi vysvetlit tuto politiku?

Ludvík Hovorka: Vyvětlit to nemohu, prostě takto zněl návrh a takto byl prohlasován. je pravdou, že stejné výjimky by měly platit i pro lidi, kteří trpí tělesným či duševním postižením.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:57Autor: J.Procházková

Otázka: Nebojíte se, že když neustále hlasujete s opozici, tak Vám "jeden" poslanec z ODS může prohlásit, že cirkevní restituce jsou pro něj zásadní otázkou a tak je shodit.

Ludvík Hovorka: Není pravda, že neustále hlasuji s opozicí, stalo se to v několika konkrétních případech - nesouhlas s reformou veřejných financí, se zrušením Úrazové nemocnice Brno a nesouhlasem se zamítnutím návrhu zákona o zrušení regulačních poplatků. Každý poslanec i poslanec ODS má právo vyjádřit svůj názor.

Odpovězeno: 26. 03. | 10:59Autor: Pavel C.

Otázka: Proč se řeší poplatky u lákaře a ne v lékárně kde se platí nepoměrně víc?

Ludvík Hovorka: Poplatky se mají přehodnotit jako celek, není to tak, že by se nemělo o některých poplatcích jednat. Co bude výsledkem zatím nemohu předjímat.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:04Autor: Bob

Otázka: A jak jinak to chcete regulovat? Na návštěvě byli rodiče důchodci - máma brečí fuj poplatky. Říkám - aby se nechodilo opakovaně k doktorům. Máma svému manželovi - no, ty to děláš taky. Poplatky jsou nutné a výjimky zbytečné ...

Ludvík Hovorka: Poplatky mají svůj význam, ale tam, kde něco regulují. Mohou mít svůj význam u ambulatních specialistů, i v případě pobytu v nemocnici, mají svůj význam v případě poplatků za recept (zde jsou ale na příliš vysoké úrovni). U praktických lékařů možná sníží průchodnost pacientů ordinacemi, ale ve svém důsledku se možná úspora nemusí systému zdravotnictví vyplatit, protože praktický lékař je vstupní brána do zdravotnictví a může zachytit závažné onemocnění hned v zárodku, kdy jeho léčení je nepoměrně levnější, než zanedbání tohoto onemocnění a následné komplikace a drahé léčení. Navíc, praktičtí lékaři jsou placeni převážně paušální platbou a efekt úspor je nízký.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:05Autor: Tatana

Otázka: je správné že po navratu z nemocnice jsem k obvodní doktorce šla pro prodloužení nemocenské a následně pro ukončení nemocenské a chtěla po mne dvakrat 30 Kč a ani se na mne nepodívala

Ludvík Hovorka: Myslím, že to správné není. Pokud se nejedná o vyšetření, nemělo by se v tomto případě platit. Přesně je to uvedeno v metodickém pokynu Ministerstva zdravotnictví.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:10Autor: Zuzana Gutiérrez

Otázka: Mám dotaz co znamená regulační poplatek a co reguluje a proč politici neustále operují cizinou tam se žádný poplatek neplatí

Ludvík Hovorka: Regulační poplatek má regulovat vysokou četnost návštěv u lékaře a velký počet předepsaých léků. Je faktem, že v některých případech regulační poplatek nic nereguluje (novorozenci, novorozenci v inkubátorech, pacienti na ARO a JIP). Také v případě nemocnic by se spíše mělo jednat o poplatek za stravu než o regulační poplatek. Například v Evropě se poplatky většinou platí, ale existuje řada výjimek pro děti a pro důchodce. A např. v Německu se poplatky platí v návaznosti na výši příjmů pacienta.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:20Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den pane Hovorko. Také jste nybyl dojmu, že celá reforma zdravotnictví je zložena na trucech a velikášství pár lidí, kteří jdou přes mrtvoly ke svému cíli? Je podezřelé zrivatizování všech zdravotních pojišťoven?

Ludvík Hovorka: Podstatou reformy zdravotnictví podle ministerstva zdravotnictví je víra, že veškeré nedostatky ve zdravotnictví se odstraní převodem zdravotních pojišťoven na akciové společnosti jejich privatizací, protože soukromý vlastník bude s veřejnými prostředky zdravotního pojištění údajně lépe hospodařit. Stejně tak mají být vytvořeny akciové společnosti z fakultních nemocnic a dalších státních zdravotnických zařízení. A počítá se s jejich privatizací. Současné solidární všeobecné zdravotní pojištění se má změnit na pojištění soukromé. Má být vytvořeno několik pojistných plánů - plány standardní péče, řízené péče, starndardní péče s vyšší spoluúčastí a řízené péče s vyšší spoluúčastí. Každý občan má mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Pokud nebude jasně definováno, na jakou péči má každý ze zákona nárok (standardy péče), bude to znamenat riziko pro pacienty. Řízená péče bude znamenat omezení péče pro pacienty, nebudou si moci svobodně volit lékaře, ale budou muset jít do konkrétní nemocnice enbo ke konkrétnímu lékaři nebo mu budou předepisovány konkrétní léky, které stanoví pojišťovna. Výdaje na zdravotnictví porostou, protože dojde k deregulaci cen a k odčerpávání peněz na dividendy pro akciové společnosti a bonusy pojištěnců. Výsledkem bude tlak na zvyšování spoluúčasti pacientů (každý si bude muset více přioplácet). Občané budou rozděleni do různých kategorií podle pojistných plánů a své peněženky.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:25Autor: neo

Otázka: Dobrý den, proč chcete rušit něco co je sotva zavedené? Osobně si myslím, že je potřeba dát poplatkům čas. Spoluúčast pacienta je nutná a těch pár korun není pro jednotlivce velký výdaj. proč nenavrhnete aby děti do 18 let a důchodci neplatili i za ostatní služby a zboží??

Ludvík Hovorka: Neříkám, že chci rušit všechno, ale zastávám názor, že děti zdravotní péči nezneužívají. Proto by regulační poplatky neměly platit. V případě seniorů je problém z hlediska příjmového. Jsem toho názoru, že bychom se měli chovat stejně jako například v Německu nebo Rakousku. Tam děti do 18 let neplatí. V současné době řešíme problémy v důchodové oblasti mimo jiné proto, že ubývá lidí v produktivním věku a přibývá málo dětí. Řešíme následek, nikoliv příčinu. I z tohoto důvodu si myslím, že by děti měly být osvobozeny.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:27Autor: Ladislav Řezáč

Otázka: Pane poslanče, co říkáte tzv. započitatelnému doplatku. Je to velká BOUDA. Zatím neznám nikoho z mého okolí, že by se mu u předepsaných léků něco "započítávalo" do limitu 5.000 Kč.
Dle této teorie má téměř každý lék bezplatnou alternativu. Tak proč nemáme 1 lék na jednu nemoc který je zdarma?

Ludvík Hovorka: V každé skupině léčiv má být jeden lék, který je bez doplatku. Je pravda, že limit 5000 korun nebyl nastaven dobře, protože se do něho nezapočítávají všechny poplatky a zejména ne všechny doplatky za léky. Proto jsou lidé mnohdy překvapeni. na tento limit nedosáhne příliš mnoho pacientů.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:28Autor: Hana Pacalová

Otázka: Cítíte se být ještě členem klubu poslamců KDU-ČSL, když vaše různá vyjádření i postoje při schvalování zákonů ladí spíše s ČSSD a KSČM?
Už Vás někdo vyzval k odchodu z klubu?

Ludvík Hovorka: Jsem poslancem KDU-ČSL a mé postoje se odlišily v několika málo případech. K odchodu mě nikdo nevyzývá.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:35Autor: Tomáš

Otázka: Je to pro vás dobrý způsob, jak se prezentovat, nic víc. O zdravotnictví a lidi vám zjevně nejde. To byste si musel všimnout, že najednou je v čekárnách polovina lidí a (převážně důchodci), kteří si tam chodili pokecat, už to omezili, a lékaři mají víc času věnovat se těm, kdo to opravdu potřebují.

Ludvík Hovorka: Nepotřebuji se prezentovat. Vaše vyjádření je opisem frází, které používá ministerstvo zdravotnictví. Jde mi především o zachování solidárního zdravotnictví, ve kterém nebudou obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými. Náš systém zdravotnictví je efektivní, se sedmi procenty HDP se všem občanům poskytuje potřebná péče. Průmět v Evropě činí 9,5 procenta, v USA je to 16 procent v průměru. Nemyslím, že privatizace zdravotních pojišťoven, fakultních nemocnic a dalších státních zdravotnických zařízení přinese zlepšení pro zdraví občanů. Solidární systém zdravotního pojištění bude nahrazen soukromým pojištěním a dojde k rozdělení lidí na několik kategorií. Výsledkem bude omezení péče o lidi, protože z veřejného zdravotního pojištění budou odcházet peníze na dividendy, odměny managementu, vyšší administrativní náklady a bonusy pro pojištěnce.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:38Autor: křesťan

Otázka: Vážený pane poslanče, doufám, že si uvědomujete, že naprosto nejvíce na reformu zdravotnictví doplatili zdravotně postižení lidé,tedy lidé pobírající invalidní důchody a lidé chronicky nemocní.Myslím, že právě to je nejhorší a nekřesťanský důsledek.
Prosím,neustupujte a jednejte v zájmu bezbranných.

Ludvík Hovorka: To je pravda. Při schvalování reformy se říkalo, že chronicky nemocní pacienti budou osvobozeni od poplatků na základě dispenzární vyhlášky. Ve skutečnosti jsou osvobozeny pouze chronicky nemocné děti a pouze v souvislosti s konkrétním chronickým onemocněním, např. roční prohlídkou.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:41Autor: jip

Otázka: vážený pane hovorko, jsem lékař a velmi dobře vím, že služby bez spoluúčasti jsou nadužívány a zneužívány. poplatky jsou naprosto namístě. stát pokud vím dal důchodcům nějaké peníze navíc, tak není důvod, aby je částečně nepoužili při čerpání lékařské péče. miminka je totéž. proč vše sabotujete

Ludvík Hovorka: Není pravda, že sabotuji vše. Ale děti péči nezneužívají a nemají platit žádné poplatky. U důchodců problém často finanční, zejména u těch, kteří jsou v domovech pro seniory apod. Zbývá jim často 15 procent důchodu.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:43Autor: Eva

Otázka: Bydlim v SRN a zde se poplatek take vybira,ale pouze jednou za tri mesice 10euro.Pak muzete navstivit kazdeho lekare uz bez poplatku.Nechapu,proc se v Cechach vzdy vse tolik komplikuje az ze vseho vznikne takovyto paskvil,jako je tato reforma.

Ludvík Hovorka: Znám systém poplatků v SRN, který je mnohem solidárnější, než systém v České republice, protože je navázán na výši příjmů. Systém poplatků u nás nebyl připraven dobře a navíc se připravoval ve spěchu. Současné problémy jsou toho dokladem.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:47Autor: Jana

Otázka: Je pravda že Julínek chce aby se platilo umělé oplodnění? Podívejte sem
www.stopjulinkovi.blog.cz
Čtete Britské listy?
Jinak držím pěsti, lidé už mají dost těch lživých zpráv o tom jak je nejpopulárnější Klaus a Bém.

Ludvík Hovorka: Zákon o specifických zdravotních službách řeší bioetické otázky, mimo jiné umělé oplodnění, které se má nově poskytovat i nesezdaným párům, respektive osamělým ženám. Také se navrhuje, aby potraty v ČR se mohly vykonávat i cizinkám podle českého práva. Záležitosti úhrad umělého oplodnění věcný návrh neřeší.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:50Autor: stibor

Otázka: Připojuji se: Jako člen KDU ČSL by jste měl dbát aby dostupnost zravotní péče byla pro všechny stejna a solidarita,které křesťanům byla vlastní byla u bohatých pro chudé jako je u rodičů pro děti

Ludvík Hovorka: Ano, jsem toho názoru, že dostupnost zdravotní péče by měla být pro všechny stejná. Nemám problém s tím, pokud budou jasně definované standardy péče (na co má každý ze zdravotního pojištění nárok), aby si mohli občané připatit za nadstandard. Ale jsem toho názoru, že by měl být jeden pojistný plán, tak, jako v současné době.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:54Autor: dolomiti

Otázka: Pane poslanče! Nezdá se vám že v době kdy velká většina lidí řeší své pracovní problémy návštěvou lékaře je rušit poplatky luxusem? Byl to jeden z důvodů proč jsem odešel raději pracovat do zahraničí! Žiju v Jižním Tirolsku a tam se nikdo nediví že platí!!!

Ludvík Hovorka: Především si nemyslím, že od 1. ledna řeší občané své pracovní problémy návštěvou lékaře, protože jak jistě víte, první 3 dny nemocenské se neplatí. Uznávám, že zdravotnictví v Rakousku je na velmi dobré úrovni, ale je to zdravotnictví založené na solidaritě a stát si ponechává možnost řídit efektivitu zdravotní péče. Určitě by v Rakousku nikoho nenapadlo prodávat zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice. Také tam zřejmě nemají více pojistných plánů. Pokud zdravotnictví funuje tak jak má, tak zřejmě poplatky nikomu nevadí. Stejně tak ale rakouské vládě nevadí, že děti do 18 let jsou od poplatků osvobozeny.

Odpovězeno: 26. 03. | 11:56Autor: petr michalík

Otázka: Dobrý den pane poslanče. Ve mediích jste citován, že děti do 18 let nezneužívají zdravotní péči. Opravdu jste o tom přesvědčen? Moje zkušenost je taková, že školáci rádi využívají "ulití" se k doktorovi. Takže snad děti do 6 let by nezneužívaly péči.

Ludvík Hovorka: Jsem o tom přesvědčen, nevím jak u Vás, ale v našem kraji omlouvá nepřítomnost dítěte ve škole rodič nikoliv lékař.

Odpovězeno: 26. 03. | 12:00Autor: pavel

Otázka: Zajímalo by mě, jaká je vaše původní profese - a pokud nesouvisí se zdravotnictvím - jakým způsobem získáváte informace o správnosti zavedení poplatků u lékaře? Pokud jste ve svém svědomí přesvědčen, že tato část zdravotnické reformy je špatná a přesto hlasujete, jak hlasujete, tak vás obdivuji.

Ludvík Hovorka: Moje původní profese je stavební inženýr - statik betonových konstrukcí. Informace získávám od svých známých lékařů, profesorů, farmaceutů, ekonomů. Největším problémem ve zdravotnictví nejsou poplatky, ale snaha o privatizaci zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic a zavedení různých pojistných plánů - tedy zavedení soukromého pojištění se všemi důsledky pro zdraví lidí. Děkuji všem za zaslané otázky i za ty nepříjemné. Doufám, že jsem uspokojivě vysvětlil svůj postoj k tzv. reformě zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy