Plán daní 2009 leží na stole. Detaily budou později

Petr Holub
25. 3. 2008 18:00
ODS zveřejnila, jak se mají snížit daně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS zveřejnila postup, jak se mají v příštím roce snížit daně občanům. Snižovat se bude pojistné a zároveň se zvýší odečitatelné položky pro dospělé osoby.

"Jednání o systémových změnách už byla zahájena. O parametrech se budeme bavit později," popsal stav diskuse mezi ministerstvem financí a poslanci ODS místopředseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Spolu s kolegou Michalem Doktorem zdůraznil, že rovná sazba daně z příjmu se v příštím roce sníží podle plánu z patnácti na dvanáct a půl procenta. "Tento symbol udržíme," řekl jménem klubu ODS poslanec Doktor.

daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více o dopadech reforem:
Stát vybral na daních v lednu rekord

Odečíst 3000 korun...

Místopředseda Suchánek připustil, že se jedná o dvou možnostech, jak upravit daně z příjmu, aby v roce 2009 platil každý méně než letos.

Podle platného reformního zákona se sice sníží daňová sazba, zároveň se však sníží daňový odpočet na dospělou osobu z 24 840 korun na 16 560 korun. V důsledku tohoto doplňku by většina rodin napřesrok platila víc než letos, v některých případech až o pět tisíc korun.

Nejjednodušší by tedy byla úprava, podle které by byl odpočet na dospělého o tři tisíce vyšší. Dosáhl by tedy téměř dvaceti tisíc korun. Tato změna by také nejméně ubrala státnímu rozpočtu, který by tak přišel o 10 až 15 miliard korun.

Čtěte více: Spočítáno: Většina rodin na reformě prodělá

...nebo čtyři procenta pojistného

Přesto se uvažuje o druhé možnosti, která by nesahala na daně, ale změnila sazby odvodů na sociální pojistné.

Dnes platí občan 8 procent z hrubé mzdy a firma za něho odvádí dalších 26 procent. Pokud by občan platil jen 7 procent z hrubé mzdy a firma by přidala už pouze 23 procent, dosáhlo by se z pohledu občanů stejného výsledku, jako v případě vyšších odpočtů.

Foto: Aktuálně.cz
Daňová kalkulačka:
Kalkulačka: Spočítejte si své daně online

Z pohledu státního rozpočtu by tato metoda byla ovšem nákladnější. Výpadek v příjmech státu by dosáhl 45-50 miliard korun. S bezmála polovinou této částky ovšem už rozpočet počítá, protože souvisí s již schváleným snížením odvodů na nemocenskou od zaměstnavatele.

Tyto úvahy potvrdil nepřímo místopředseda Suchánek: "Rozptyl výpadků ve státních příjmech se v jednotlivých variantách pohybuje od 10 do 48 miliard," řekl na tiskové konferenci.

Potíže s důchody

Cesta nižších sociálních odvodů naráží na další potíž, protože dosud není jasné, jak snížit pojistné pro zaměstnance.

Občan dnes odvádí 6,5 procenta platu do penzijního systému, 1,1 procenta na nemocenskou a 0,4 procenta na boj s nezaměstnaností.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Daně 2007:
Lhůta se krátí. Víte, jak správně zaplatit daň?
Podnikatelské daně: Lépe paušálem nebo dle skutečnosti?

Je jisté, že se zruší příspěvek na boj s nezaměstnaností, na nemocenskou však snižovat nejde, protože masivně klesá příspěvek zaměstnavatele. Potřebných 0,6 procenta se může získat z odvodů na důchody, tuto variantu však podle poslanců odmítá ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Možná to půjde bez bolesti

Vládní poslanci zřejmě doporučí kompromis mezi oběma cestami. Záležet přitom bude na tom, jak se v prvních měsících nového roku budou vybírat daně. "Z březnových a dubnových výsledků poznáme, jaký máme prostor," vysvětlil poslanec Doktor.

Pokud by se například daň z příjmů občanů vybírala i v dalších měsících stejně úspěšně jako v lednu, získal by rozpočet proti plánu navíc deset miliard, což je přesně cena za nejúspornější úpravy. Poslanci s ministrem financí by pak ani nemuseli v rozpočtu na příští rok škrtat.

Škrtat v rozpočtu by přitom nebylo snadné, protože by bylo nutné překonat odpor postižených ministrů.

Poslanci naopak nečekají, že se ve sněmovně podaří zrušit některé daňové výjimky. "Větší šanci vidím v tom, že se dohodneme na změně sazeb daní a pojistného," míní místopředseda Suchánek.

Nejpozději v květnu

Návrh daňových změn by měl do sněmovny dorazit jako poslanecká novela, nejpozději na příští schůzi počátkem května. To je poslední termín, který by umožnil schválit zákon do konce září, kdy se začne projednávat nový rozpočet.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňové přiznání 2007 a jak se s ním vypořádat
Jak na to: Daňové přiznání podáte i online po internetu

Tím se splní i ultimatum poslance Vlastimila Tlustého (ODS). Ten upozornil, že novelu předloží sám, pokud by ji nenavrhla celá koalice. Tlustý v takovém případě zamýšlí změnit jediné číslo: zvýšit odečitatelné položky pro dospělé osoby.

V novele, kterou připravuje s poslanci ministerstvo financí se vedle vyšších odpočtů a nižšího sociálního pojistného počítá i s tím, že se dále sníží daňová sazba podnikům. Měla by tedy být v příštím roce nižší, než plánovaných 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy