Dopad reformy: Stát vybral na daních v lednu rekord

Petr Holub
24. 3. 2008 22:40
Kalouskův gordický uzel: jak snížit daně všem
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výběr daní z příjmu byl letos v lednu rekordní.

Na dani z příjmu fyzických osob přišlo ministerstvu financí v únoru 7,6 miliardy korun. Jde o částku, kterou byly zdaněny lednové platy, a tedy o první údaj, jak funguje reforma veřejných financí.

Výsledek je paradoxní: ještě nikdy stát v lednu od občanů nevybral tolik peněz. Je to o 200 milionů víc než loni, v posledním roce před reformou. Ministerstvo financí přitom předpokládalo, že se nevybere ani sedm miliard.

Co to je? Optimalizace?

Experti hledají vysvětlení v tom, jak své daně optimalizují podnikatelé.

Po reformě mají dvě možnosti. Mohou jako dosud svůj zisk zdanit podnikovou daní se sazbou 24 procent. Anebo si zisk vyplatit jako mimořádné prémie a pak je zdanit rovnou sazbou daně z příjmu občanů ve výši patnáct procent.

To před reformou nešlo: mimořádné prémie by se zdaňovaly podle nejvyšší sazby daně z příjmu, tedy 32 procent, a ještě se z nich odvádělo pojistné.

Stát tím získá vyšší výdělek na dani z příjmu občanů než čekal, za rok však přijde o víc na podnikových daních.

Ministerstvo financí zatím nechce nečekaně vysoký výběr ani úvahy o optimalizaci podnikatelů komentovat.

"Na základě jednoho měsíčního údaje si ministerstvo jako seriózní instituce nemůže na rozdíl od žurnalistů a analytiků dovolit vyvozovat takovéto závěry," říká Jakub Haas z tiskového odboru.

Tlustého argument

Pokud se nečekaně vysoký výnos z příjmové daně udrží, bude mít stát možnost vyjít vstříc požadavkům Vlastimila Tlustého. Ten podpořil reformu veřejných financí s tím, že se její dopad na občany v roce 2009 ještě upraví.

Foto: Aktuálně.cz
Daňová kalkulačka:
Kalkulačka: Spočítejte si své daně online

Letos měl zaplatit nižší daň z příjmu každý občan, většina z nich však ještě víc odvede na zvýšené dani z přidané hodnoty.

V příštím roce má rovná sazba daně z příjmu klesnout ze současných patnácti na 12,5 procenta. Protože zároveň poklesnou daňové odpočty, dvě třetiny občanů s nižšími příjmy opět prodělají. Tlustý proto chce, aby se daňové odpočty snížily jen tolik, aby na tom všichni naopak vydělali.

Koaliční lídři a výkonná rada ODS se loni v srpnu skutečně zavázali k tomu, že odvody občanů skutečně dál sníží. Potřebný zákon dnes připravují ministr financí Miroslav Kalousek a jeho kolega Petr Nečas z resortu práce a sociálních věcí.

Dojde i na důchody?

Kalousek i Nečas zatím tají, k čemu ve své debatě došli.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Daně 2007:
Lhůta se krátí. Víte, jak správně zaplatit daň?
Podnikatelské daně: Lépe paušálem nebo dle skutečnosti?

Ministr financí pouze prozradil, že už nechce zasahovat do daně z příjmů. Spíše se bude snižovat sociální pojistné.

"U daně z příjmu fyzických osob jsme ve výši odvodů na jednom z posledních míst v EU, v případě sociálních odvodů naopak na místě čelném," vysvětluje Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob.

Nechce však prozradit, jakou část sociálních odvodů chce snížit. Dnes tvoří 34 procent hrubé mzdy, přitom jde 1,6 procenta na podporu nezaměstnaným, 4,4 procenta na nemocenskou a 28 procent na důchody.

Jak vyhovět Tlustému

V příštím roce se sníží o 1,9 procenta odvod na nemocenskou. Úpravu prosadila ještě Paroubkova vláda. Experti obou ministerstev také očekávají, že budou zrušeny odvody na nezaměstnanost.

Tím se ovšem občanům příliš neulehčí. Budou odvádět o 0,4 procenta svého hrubého platu méně a o 3,5 procenta se jim sníží daňový základ. Při třicetitisícovém měsíčním platu tak roční úspora dosáhne nejvýš 3000 korun, což pětitisícový propad očekávaný u rodin se středními příjmy nevyrovná.

Aby vláda splnila slib Tlustému, musela by sáhnout do odvodů na penze.

Jaké řešení nakonec navrhne ministerstvo práce, není jisté: "Na Vaše otázky zatím nemohu přesně odpovědět. Dosud není rozhodnuto," řekl Nečasův tiskový mluvčí Jiří Sezemský.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňové přiznání 2007 a jak se s ním vypořádat
Jak na to: Daňové přiznání podáte i online po internetu

Podniková daň: 16 nebo 24

Podle informací Aktuálně.cz se chystají změny také v podnikových daních. Podle platného zákona se má čtyřiadvacetiprocentní sazba letos snížit o tři procentní body. Protože sazba daně z příjmu občanů klesne v příštím roce na 12,5 procenta, bude pro podnikatele stejně výhodné optimalizovat své daně, jako letos.

Uvažuje se o dvou variantách. Sazby pro podniky se sníží na 18,5, anebo 16 procent.

Takové řešení by nepochybně narazilo na silný odpor opozice.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce také měnit daně, ovšem úplně opačným směrem. Sněmovně ještě na jaře navrhne, aby sníženou sazbu DPH vrátila ze současných devíti na pět procent. Zároveň bude prosazovat, aby se podniková daň vrátila na 24 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy