Zákon, který bere drahám jistoty,byl ve sněmovně přijat

Petr Holub
19. 3. 2008 13:30
Exministr dopravy: Kdo ví, jak to dopadne
Foto: České dráhy

Praha- Sněmovna přijala novelu zákona, která je rozhodujícím krokem při transformaci Českých drah, ale která podle mnoha expertů může přivést tuto firmu do konkursu.

Novelu předložil poslanec ODS Oldřich Vojíř, který svůj postup konzultoval s právníky ministerstva dopravy. Podporu dnes ve třetím čtení našel mezi poslanci ze všech politických stran, které ve sněmovně mají zastoupení.

"Sněmovna se s touto svou iniciativou vydává do určitého neznáma, protože neví, jak celá akce dopadne," komentoval novelu lidovecký poslanec a ministr dopravy v minulé vládě Milan Šimonovský.

Nevýhoda pro státní podnik

Pokud Vojířův plán schválí Senát i prezident, předají České dráhy řízení provozu na železnici státní organizaci Správa železniční a dopravní cesty, která dosud pouze vlastnila koleje. Spolu s touto funkcí předají také signalizační a komunikační zařízení i část svých pozemků a budov.

Zákon má podle Vojíře zrovnoprávnit ostatní železniční firmy s Českými drahami. Teď mohou za stejných podmínek soutěžit o provozování osobní a nákladní dopravy.

Zákon však podle kritiků České dráhy znevýhodňuje, protože jim stále zůstaly na starost špatně udržované nádražní budovy, do kterých navíc musí umožnit konkurenci přístup za výhodné ceny. Tím se ve srovnání s ostatními zvýší státnímu podniku náklady.

Poslanci schválený zákon tak nejen otevřel větší konkurenci na železnici, ale také způsobil Českým drahám jasnou konkurenční nevýhodu.

Prosím, pane ministře

Oldřich Vojíř proto navrhl, aby nejasnosti kolem dalšího osudu Českých drah vyřešila vláda, která by měla konečně předložit slíbenou koncepci železniční dopravy.

Sám Vojíř jako další postup doporučuje předat Správě železniční a dopravní cesty i zbylé pozemky a budovy státní železnice, stát by však měl předtím převzít všechny dluhy, za které České dráhy svými pozemky ručí.

Šimonovský při jednání sněmovny dokonce přítomného ministra dopravy Aleše Řebíčka vyzval, aby poslancům vládní záměry nastínil: "Apeluji, aby nám pan ministr sdělil tuto vizi a trošku nám zabezpečil naše černé myšlenky. Prosím, pane ministře."

Řebíček výzvu ignoroval a k zákonu se vůbec nevyjádřil.

Poté pro Vojířovu novelu hlasovali všichni vládní poslanci s výjimkou lidovců Libora Ambrozka a Ludvíka Hovorky. Nesouhlasilo sedm sociálních demokratů a komunisté se zdrželi. Jejich dopravní expert Karel Šidlo už předem avizoval, že zákon sice považují za správný krok, chtěli by však vyjasnit některé detaily.

 

Právě se děje

Další zprávy