Světit homosexuální kněze? Norsko váhá

Red Zah, Reuters
21. 1. 2006 0:01
Oslo - Světit homosexuální kněze, či nikoli? Norská luteránská církev se nemůže rozhodnout.
Polský kněz Jarek Cielecki ukazuje oficiální vatikánský dokument, který stanovuje podmínky pro kněží.
Polský kněz Jarek Cielecki ukazuje oficiální vatikánský dokument, který stanovuje podmínky pro kněží. | Foto: Reuters

Představitelé církve zůstávají v této otázce i nadále rozděleni. Rozhodnout by se mělo příští rok.

Postoj k párům stejného pohlaví se ve světě liší a to nejen mezi jednotlivci, ale také církev od církve. Vždy je však toto kontroverzní téma předmětem diskuzí. Přestože podle některých je homosexuální styk v rozporu s jakoukoli vírou, nejen křesťanskou, jiní církevní představitelé dospěli k přesvědčení, že vývoj ve světě je určující, a tudíž i církev se musí přizpůsobit.

Jednotný postoj ke gayům neexistuje

Dnešní setkání dvacetičlenného výboru norské církve, v němž zasedlo také jedenáct biskupů, ukázalo na dlouhotrvající rozpory. V hlasování se deset ze členů výboru vyslovilo pro povolení a stejný počet byl proti svěcení homosexuálních kněží.

Biskup hlavního norského města Ole Christian Kvarme svěcení homosexuálních knězů odmítá. Podle jeho slov je vztah muže a ženy základem Bible a představuje základy lidské sexuální etiky. "Ježíšův soucit je základem křesťanského chování, ale jeho soucitu nelze zneužívat neetických chováním," prohlásil doslova. Jiní naopak považují Ježíšovo soucítění za vzor rovnosti a souhlasí s tím, aby gayové vysvěceni byli.

Rozhodne se příští rok

Po třech letech diskuzí se tak zdá, že o otázce se rozhodne až na generálním synodu v roce 2007. Ten však již dvakrát svěcení homosexuálních kněží zakázal. Ani to však dva norské kněze nepřesvědčilo, aby své partnery opustili.

Skandinávské země patří na světě k nejtolerantnějším. Ať už jde o vztah k ženám nebo homosexuálům. Švédská a dánská luteránská církev již před časem svěcení homosexuálních knězů povolila. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy