Vyloučen z ČSSD. Komu teď patří? Nikomu, nepřítomen

Martina Macková
16. 3. 2008 10:30
Poslanec chtěl zamítnout důchodovou reformu, pak odešel
Bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý
Bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Kam patří nově nezařazený poslanec Evžen Snítilý, kterého sociální demokracie vyloučila ze svých řad?

Bude spíš zákonodárce pravicové stovky nebo zůstane zastáncem levicových ideálů?

První týden zasedání poslanecké sněmovny ukázal, že jasné není nic. Po pár dnech totiž třetí poslanec bez stranické průkazky figuruje nejčastěji v kolonce "nepřítomný."

Čtěte také: Klub ze tří přeběhlíků? Zřejmě nevznikne

Reforma důchodů? Ne

Ve sněmovně se přitom tento týden odehrálo hned několik klíčových hlasování, ve kterých se poslanci museli rozhodnout, zda se přikloní ke koaliční vládě nebo budou podporovat opoziční postoj.

Například hned v úterý aktivně hlasoval bývalý sociální demokrat při schvalování programu a hned po neschválení zákona na ochranu zvířat, kdy se sněmovna neúspěšně pokusila přehlasovat veto prezidenta, už ve sněmovně nebyl.

Zákon, který by umožnil norování lišek, podpořil. Ale pro ten však hlasovali politici napříč stranami.

U klíčového vládního zákona, jako byla první norma startující důchodovou reformu, hlasoval pro zamítnutí, stejně jako opozice. Zákon přesto o jeden hlas prošel dál.

Další zásadní hlasování ale už vynechal. Nehlasoval nebo nebyl v sále u antidiskriminačního zákona, u schvalování trestního zákoníku ani při přijetí zákona o soudech a soudcích. Všechny tyto normy koalice prosadila.

Při hlasování o novele o státní památkové péči hlasoval pro vládní předlohu, tu ale podpořili i opoziční poslanci.

Plakát ČSSD z třemi poslanci, kteří opustili její poslanecký klub - Melčákem, Pohankou a Snítilým
Plakát ČSSD z třemi poslanci, kteří opustili její poslanecký klub - Melčákem, Pohankou a Snítilým | Foto: ČSSD

Hlasuji dál s ČSSD

Zda poslanec ve sněmovně byl nebo ne, nemusí být z hlasování jasné. Jako nepřítomný se zákonodárce ukazuje i v případě, že si vypne hlasovací zařízení. Pokud politici vědí, že se schůze nezúčastní, je obvyklé se dopředu omluvit, což se pak zobrazí v přehledu hlasování.

Snítilý hned po vyloučení z ČSSD znovu pro Aktuálně.cz zopakoval, že se dál bude chovat jako sociální demokrat a se svou bývalou stranou dál hlasovat.

Čtěte také: Evžen Snítilý už není členem ČSSD. Vyloučili ho

Předseda Jiří Paroubek to ocenil, když řekl, že se tak Snítilý neřadí po bok tzv. "přeběhlíků" a rovněž bývalých členů ČSSD Michala Pohanky a Miloše Melčáka.

Ti předloni umožnili získat ve sněmovně důvěru trojkoaliční vládě Mirka Topolánka a v klíčových hlasováních, jako je například rozpočet, obvykle podporují koalici a nebo se zdrží hlasování.

 

Právě se děje

Další zprávy