Padl návrh na zrušení poplatků. Podala ho Šojdrová

Martina Macková
13. 3. 2008 13:16
Nezastavila ji ani koaliční schůzka
Poslankyně Michaela Šojdrová odpovídá na dotazy.
Poslankyně Michaela Šojdrová odpovídá na dotazy. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová podala návrh na zrušení poplatků za lékařskou péči, které od ledna zavedla koaliční vláda. Pokud by návrh uspěl, byly by od poplatků osvobozeni novorozenci v nemocnici.

Místopředsedkyně lidoveckého poslaneckého klubu se odhodlala podat návrh navzdory včerejší koaliční dohodě, že vládní strany vyhodnotí fungování a dopad zdravotnických už v dubnu, nikoli v červnu, jak se původně plánovalo.

Čtěte více: Poplatky vyhodnotíme už v dubnu, shodla se koalice

"Já oceňuji včerejší dohodu, ale rozhodnutí neodkládat podání návrhu je motivované snahou co nejdříve napravit chybu, která se při projednávání zákona stala," zdůvodnila svůj krok. Novelu, která má poplatky změnit, podala večer po sedmé hodině, v době jednání koalice.

Pod návrh se podepsali i další lidovečtí poslanci - Tomáš Kvapil, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka a nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Lidovecké požadavky

Dřívější revize této části zdravotní reformy byla především požadavkem lidovců, kteří hrozili tím, že předloží návrh na okamžité zrušení plateb pro děti a důchodce.

Šojdrová říká, že ještě včera s premiérem Mirkem Topolánkem o svém návrhu mluvila.

"Chtěla jsem, aby se na schůzce projednal. Pan premiér mi sdělil, že K9 se nebude návrhem zabývat. Ujistil mne, že také ODS má zájem o některé změny ve zdravotnických poplatcích a do 14 dnů by měly být všechny návrhy shromážděny. Poplatky týkající se dětí by měly být mezi nimi."

Poslanec: Platit by neměli chudí

Poslanec a místopředseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS) o lidoveckém návrhu pochybuje.

"Není to ani národnost, ani pohlaví, ani barva pleti, ani náboženské vyznání tedy ani věk, ale jen a jen konkrétní sociální situace jednotlivce, která má být pro osvobození od regulačních poplatků rozhodující," řekl Aktuálně.cz Šťastný.

Podle něj jsou jednotlivé návrhy na zásah do reformy zdravotnictví předčasné a nesystémové. "Tvořivost poslanců v této věci se stupňuje a čekám už jen na návrh, aby u lékaře neplatily třeba blondýnky. Nedivil bych se, mělo by to stejnou logiku," dodal.

Má prý podporu

Šojdrová o tom, že by se měly poplatky za narozené děti zrušit, mluví už od listopadu.

 "V lednu jsem upozornila, že návrh zákona mám připravený a očekávám, že bude koaličně projednán a budu ho moci podat. Jednáním s poslanci koaličních klubů jsem nabyla přesvědčení, že tento návrh má podporu," dodala.

"Po včerejšímu jednání věřím, že se koalice brzy shodne na společné novele a tento návrh se stane bezpředmětný," řekl k tomu předseda lidovců Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy