USA kritizují Čunka. Za Romy a jeho korupční aféru

gaz
12. 3. 2008 15:00
O šéfovi KDU-ČSL píše zpráva o lidských právech
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington - Zatímco koaliční politici řeší možnost, že by se Jiří Čunek vrátil do vlády, všimla si činů lidoveckého předsedy i administrativa hlavní světové supervelmoci.

Americké ministerstvo zahraničí zmiňuje Čunka v každoroční zprávě o stavu lidských práv ve světě. Zmiňuje například Čunkovo vystěhování tří set šedesáti romských rodin ve Vsetíně před dvěma lety nebo jeho vsetínskou korupční aféru.

Čunkovy příklady jsou zahrnuty v celkové kritice poměrů v Česku. Právě korupce, diskriminace Romů a také nedostatečné uplatňování práva či zasahování vysoce postavených politiků do práce policistů jsou podle zprávy některé z problémů, s nimiž by se mělo Česko v oblasti lidských práv vypořádat.

Čtěte také: Schwarzenberg chce, aby Čunkovy účty prověřil auditor

Vystěhování Romů

Zpráva mimo jiné také kritizuje, že Romové nemají v Česku rovný přístup ke vzdělání či zaměstnání. Hned poté je zmíněna Čunkova akce s romským stěhováním.

Ze Vsetína do Jeseníků. Vysídlení Romové.
Ze Vsetína do Jeseníků. Vysídlení Romové. | Foto: Ludvík Hradilek

"Ačkoliv byly jeho činy kritizovány tiskem, lidskoprávními aktivisty a dokonce i členy jeho vlastní strany, Čunek se později stal předsedou malé, ale vlivné KDU-ČSL, a pak i místopředsedou vlády," píše se tu doslova.

"V září policie vyšetřování případu ukončila, poté co došla k závěru, že Čunkovo konání nebylo v rozporu se zákonem," stojí dále ve zprávě.

Korupce ve vládě

Čunek se v dokumentu objevuje také v podkapitole týkající se korupce v administrativě, kde je zmíněna kauza, v níž byl obviněn z převzetí úplatku během působení na vsetínské radnici.

"Podle policie Čunek jako starosta města Vsetína převzal úplatek 25 000 dolarů (450 000 korun) od realitní společnosti," píší američtí diplomaté.

Případ posléze neuzavřel soud, ale byl zastaven státními žalobci. "Kritici tvrdí, že případ byl uzavřen díky politickému tlaku," uvedli Američané.

Právě případy jako Čunekgate, mnohamilionový nákup akcií Moravia Energo Stanislava Grosse, údajná vládní korupce v souvislosti se zavedením biopaliv nebo kauza Gripeny podle Američanů přispívají k "rozčarování veřejnosti a obavám z beztrestnosti".

Úplatkářství na vzestupu

"Zprávy (Světové banky o ČR) došly k závěru, že úplatkářství je na vzestupu a odhadly, že více než čtvrtina obchodních společností podplácí úředníky, aby se jim dostalo přednostního zacházení při zajišťování veřejných zakázek," hodnotí Američané korupční situaci v zemi.

Česko by podle USA mělo lépe postupovat také v boji proti obchodování s lidmi a zneužívání dětí. Zpráva si všímá i projevů neonacistického hnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy