Julínek z reformy sleví, jen když ho přesvědčí

Petr Holub
11. 3. 2008 10:55
Lidovecká kritika ministra zdravotnictví nepálí
Jak se změní péče o nemocné? Ilustrační snímek
Jak se změní péče o nemocné? Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví trvá na detailech své zdravotnické reformy. Nechce ustoupit ani o krok, i když se proti jeho návrhu bouří koaliční spojenci.

"Reforma je neodvratitelným a nutným dopracováním systému. Není možné, aby zůstal současný systém," tvrdí ministr Tomáš Julínek. Ve zdravotnictví podle něho přetrvávají socialistické zvyky, které znemožňují využít všechny peníze ve prospěch pacientů.

O jednotlivých krocích reformy chce během března jednat se všemi poslaneckými kluby. Všem kritikům však předem vzkazuje: Pokud se vám něco nelíbí, navrhněte lepší cestu.

Je to chyba, ale vadí někomu?

Tento přístup chce Julínek využít už při debatě s lidovci, kteří žádají, aby se pro některé společenské skupiny zrušily poplatky u lékaře.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
První změna poplatků navržena. Osvobodí novorozence
Měsíc s poplatky: Lidé lékaři telefonují, to je zdarma

"U všech požadovaných změn má mince dvě strany. Pokud například lidovci chtějí zrušit poplatky pro děti do tří let, tak je třeba zároveň zrušit daňové zvýhodnění 240 korun, které bylo zavedeno zároveň s poplatky," upozornil Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Ministr výslovně připustil jednání o poplatcích, které musí za návštěvu v ordinaci platit chronicky nemocné děti do jednoho roku.

Tento poplatek nemá v systému logiku, protože chronicky nemocné děti od roku do 18 let platit nemusí.

Zákon zavádějící od ledna poplatky totiž přehlédl, že podle českých norem je možné označit nemoc za chronickou až po roce od okamžiku, kdy byla poprvé zaznamenána. Přitom u dětí s vrozenou srdeční vadou je jasné od narození, že jejich nemoc je chronická.

Zbytečně ovšem za návštěvu platí jen tehdy, pokud neleží v nemocnici a pokud se prohlídky nevejdou do devíti preventivních vyšetření, které mají malé děti zadarmo. Není tedy předem jisté, jestli změnu skutečně někdo potřebuje.

Podle Julínka se chyba odstraní, změnu však nechce uspěchat: "Její potřebnost by se jednoznačně odhalila po půl roce, kdy se má hodnotit celý systém poplatků."

Úkol pro koalici

Stejně rezolutně ministr trvá na všem ostatním.

Dále chce prosazovat převod fakultních nemocnic na akciové společnosti. Akciovými společnostmi mají být také zdravotní pojišťovny. Ministr však zatím neupřesnil, jak mají být pojišťovny na akciovky převedeny a jestli budou prodány ve veřejné aukci.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Lidovci Julínkovi nevěří. Bojí se privatizace nemocnic
Fakultní nemocnice: Většina už se chystá na privatizaci

Také přínos reformy pro pacienty nebude o nic větší, než se navrhovalo dosud.

Klienti pojišťoven dostanou možnost, aby si vybrali mezi třemi druhy pojistných plánů. Mohou se spokojit se současným modelem, podle kterého je možné vybírat v nabídce zdravotníků zcela libovolně. Mohou však přistoupit na určité omezení, které nabídnou pojistné plány řízené péče a s vyšší spoluúčastí.

V plánech řízené péče se klient omezí jen na návštěvy těch nemocnic a ordinací, které mu pojišťovna doporučí. Plány s vyšší spoluúčastí dají možnost připlácet na lepší služby.

Oba pojistné plány se podle ministra Julínka vyplatí. Pokud nebudou klienti péči čerpat a chodit na preventivní prohlídky, vyplatí jim pojišťovna koncem roku finanční bonusy.

Julínek by změnil plány, pokud by se na tom dohodli lídři vládní koalice. Ale i v tomto případě by bylo nutné najít při dalším koaličním jednání rozumnou alternativu. Poprvé bude koalice o zdravotnictví jednat ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy