Zelení naštvali Vlčka, vyvěsili vlajku za Tibet

Kateřina Eliášová, Martina Macková
10. 3. 2008 19:25
Vedení sněmovny si málem přivolalo plošinu
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně.
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kuriózním sporem skončilo vyvěšení tibetské vlajky z oken Poslanecké sněmovny. Odpoledne se objevila v okně klubu Strany zelených.

"Chtěli jsme vyjádřit solidaritu s tibetským lidem," vysvětlila předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček se ale postavil proti.

"Sněmovna je veřejná budova a tam se vyvěšování vlajek řídí určitými pravidly. Není to budova zelených, ODS, nebo KDU-ČSL, aby si každý vyvěšoval, co chce a odkud chce. Vlajky se věší na určité místo a za určitých pravidel," řekl Aktuálně.cz.

Potvrdil, že dal příkaz k tomu, aby byla vlajka odstraněna.

Poslanecká sněmovna s vlajkou Tibetu.
Poslanecká sněmovna s vlajkou Tibetu. | Foto: Ludvík Hradilek

Smí se to, nebo ne?

Obě strany sporu mají svá právní stanoviska: zelení tvrdí, že to jejich vyvěšení vlajky umožňuje, správa Poslanecké sněmovny tvrdí opak.

"Respektujeme stanovisko pana Vlčka, ale na vyvěšení vlajky trváme," řekl Aktuálně.cz místopředseda zelených Ondřej Liška. Také v oknech Ministerstva školství, které Liška řídí, vlajka vlaje. Stejně tak je tomu na Ministerstvu životního prostředí, které vede šéf zelených Martin Bursík.

Fakta:

  • Tisíce úřadů a radnic po celém světě dnes vyvěsily vlajky Tibetu a připojily se takk celosvětové akci na podporu občanských práv Tibeťanů.
  • V Česku visí tibetské vlajky podle sdružení Lungta na 348 radnicích.

Stanovisko kancléře sněmovny Petra Kynštetra, kterého Vlček vyslal za zelenými dojednat odstranění vlajky, se Aktuálně.cz nepodařilo získat. Nebere telefon. Chtěl si ovšem objednat na místo plošinu, z níž by šlo vlajku sundat i bez souhlasu zelených.

"Pan Kynštetr nám oznámil, že nechá přivézt plošinu a vlajku nechá sundat. Náklady prý budou kolem třiceti tisíc korun, které půjdou na vrub Strany zelených," potvrdil jednání s Kynštetrem Liška.

Do večera se nic takového nestalo. Později večer vzkázal šéf sněmovny Vlček, že je na Moravě a řešit se zelenými jejich možný přestupek bude až v úterý.

"I přes tento incident doufáme, že vyvěšení vlajky bude mít sympatie i u poslanců z jiných klubů," dodala Jacques.

 

Právě se děje

Další zprávy