Starosta Břeclavi proti Praze. Chce dělit Česko na země

Lenka Smyčková
16. 3. 2008 13:30
Lídr SNK-ED na jižní Moravě začal svou volební kampaň
Vím, že budu označen za nacionalistu, říká Dymo Piškula
Vím, že budu označen za nacionalistu, říká Dymo Piškula | Foto: Městský úřad Břeclav

Brno - Regiony jsou na druhé koleji a mají toho dost. Je třeba vrátit historické rozdělení republiky na země Čechy, Moravu a Slezsko.

Starosta Břeclavi a lídr Evropských demokratů Dymo Piškula chce být hejtmanem Jihomoravského kraje a svůj program postavil na odporu vůči Praze.

Politolog oslovený redakcí Aktuálně.cz označil zemské uspořádání republiky za mrtvé téma, hejtman Moravskoslezského kraje za scestný návrh a místopředsedkyně Evropských demokratů mluví o "osobní iniciativě pana Piškuly".

Břeclavský starosta ovšem myslí svůj návrh vážně. "Je třeba znovu otevřít diskuzi. I když je mi jasné, že kdokoli toto téma nadnese, je okamžitě označen za nacionalistu," poznamenal.

Země by byly tradiční, levnější a evropské

Zrušení krajů a obnova zemského uspořádání má podle kandidáta na jihomoravského hejtmana tři hlavní důvody.

Jednak by mělo být návratem k tisícileté tradici přerušené čtyřiceti lety komunismu. Dále by prý bylo mnohem evropštější a v neposlední řadě by zaručilo rovnocenný ekonomický rozvoj celé republiky.

Archeologický skanzen v Modré u Starého Města. Kdysi to byla Velká Morava, ale dnes už prý ve světě neví, kde to vůbec je
Archeologický skanzen v Modré u Starého Města. Kdysi to byla Velká Morava, ale dnes už prý ve světě neví, kde to vůbec je | Foto: Ludvík Hradilek

"Evropa má být zemí regionů. Kraje nejsou přirozené regiony. Každý ví, kde je Skotsko, Katalánsko nebo Bavorsko. Kdo ale ví, kde je nějaký Jihomoravský kraj?" argumentuje Piškula.

Chce, aby lidé na celém světě věděli, kde je Morava. Nedávno se ho prý polští studenti na přednášce o Lednicko-valtickém areálu ptali, jestli je Morava v Maďarsku nebo Bělorusku. A to moravského patriota zlobí.

Ne tak jiné politiky z Moravy a Slezska. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský z ODS na dotaz Aktuálně.cz stručně odpověděl: "Zemské uspořádání považuji za scestný návrh."

Olympiáda v nejbohatším městě? Nesmysl

Jak voliče přesvědčit o prospěšnosti zemského uspořádání? Pro ty, kteří neslyší na historii a národní hrdost, má Piškula ekonomické argumenty.

Co říká Dymo Piškula:

  • Návrat k tradičnímu uspořádání na Čechy, Moravu a Slezsko se samostatným statutem Prahy pomůže snížit počet úřadů a úředníků.
  • Rozdělení republiky na 14 krajů vytváří obrovskou byrokratickou zátěž, která limituje snižování daňové zátěže obyvatel.
  • Otevřeme turistům Moravu - tento historický kout země. Vždyť naše republika není jen pivo a Praha.

Kraje jsou pro něj synonymem narůstající byrokracie a plýtvání peněz. "Navíc historické země by velikostí odpovídaly evropským regionů řádu NUTS II, což by bylo výhodné pro získávání evropských peněz," míní.

Nedostatek financí v regionech a rozevírání nůžek mezi Prahou zbytkem republiky má podle Piškuly původ právě v centralizaci země. O důležitých věcech se rozhoduje v Praze a na řešení problému se nahlíží "pražskýma" očima.

Více k tématu:

"Do toho všeho ještě Praha přijde, že chce olympijské hry. Udělají se v nejbohatším městě a to ještě zvýší polarizaci. Logické by přitom bylo, že by se olympiáda dělala hlavně tam, kde je třeba dobudovat infrastrukturu."

Hlasitě proti olympiádě v Praze protestuje i současný jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Také on ji chápe jako poslední hřebíček do rakve chudých regionů.

"Případná olympiáda odčerpá do Prahy příliš velkou část státního rozpočtu, která bude v jiných regionech chybět," upozornil před časem v rozhovoru pro Aktuálně.cz. K iniciativě svého protikandidáta Piškuly se ovšem nevyjádřil.

Politolog: S moravanstvím nelze vyhrát

Může Piškula s moravanskými názory zmobilizovat voliče v Jihomoravském kraji? Politolog Stanislav Balík z brněnské Masarykovy univerzity si to nemyslí.

"Podle mě je to již zcela mrtvé téma. Snahy o jeho vzkříšení tu byly v letech 1992 a 1996, ale ani v jedněch volbách tito moravisté neuspěli," říká Balík.

"Tato záležitost může být jednou linkou volebního programu, ale rozhodně ne jeho základním pilířem. S tím nelze volby vyhrát. Veřejnost na hesla o moravanství neslyší," dodává.

Piškula ovšem nešetří silnými slovy. Češi, Moravané a Slezané by v sobě měli znovu objevit národní hrdost a zodpovědnost. Ty prý budou cestou k prosperitě.

"Když to pro voliče nebude dobré téma, nebude to politická prohra, ale prohra lidí na Moravě a především jejich dětí," tvrdí.

Kolegyně z Prahy: Není to naše priorita

Zemské uspořádání České republiky není celorepublikovým tématem Sdružení nezávislých kandidátů Evropských demokratů. Piškulovy pražské kolegy tento tah šokoval.

Místopředsedkyně strany a náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová označila "moravský" bod programu jihomoravských Evropských demokratů za osobní iniciativu Dyma Piškuly.

"Toto není naší prioritou, ani by nemělo být. Podle mého názoru je v jednotě síla a nevidím důvod pro takové rozdělení Česka," sdělila Reedová.

 

Právě se děje

Další zprávy