Klausův postoj k Mašínům se nezmění. Ani po Topolánkovi

Martina Macková
1. 3. 2008 11:30
Paumer: My nejsme kontroverzní případ
Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby.
Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Krok Mirka Topolánka, který udělil premiérskou plaketu bratrům Mašínům, zřejmě zůstane bez odezvy Hradu.

Podle vyjádření lidí z prezidentského úřadu i podle expertů se známé postavy protikomunistického odboje velmi pravděpodobně medaile a uznání od prezidenta nedočkají. Přestože Mašínovy navrhují senátoři na státní vyznamenání pravidelně.

Přečtěte si:
Odbojář Milan Paumer vzpomínal online, jak utíkal s Mašíny
Mašín: Malý krok pro mě, velký pro Českou republiku
KSČM se hlásí k únoru 48.Byla to prý vůle prostého lidu

Už včera prezident Václav Klaus pro TV Nova uvedl: "Ani můj předchůdce Václav Havel, ani já jsme neshledali dostatek argumentů pro to, aby dostali státní vyznamenání."

Dnes to potvrdil prezidentův mluvčí Petr Hájek. Na dotaz Aktuálně.cz, zda gesto premiéra ODS změní postoj prezidenta k návrhům senátorů, řekl: "Nepředpokládám."

Zákon o třetím odboji

Senátoři se přesto nevzdají a Mašíny znovu na státní vyznamenání navrhnou. Dokonce by byli i pro zákon, který by jejich třetí odboj uznal.

"Například zákon o tom, že se zasloužili o stát, bych podpořil. Ovšem nezískal by podporu, ani v Senátu ani ve sněmovně, právě pro celkový odpor k deklarativním zákonům," řekl Aktuálně.cz senátor Jaromír Štětina.

Podle něj ale medaile od premiéra otvírá novou situaci. "Prezident už byl zvolen a nyní nemusí zacházet s komunisty tak opatrně jako ve chvíli, kdy nevěděl, zda bude či nebude potřebovat jejich hlasy. Nemusí se ani ohlížet na průzkumy veřejného mínění, nemusí politicky lavírovat. Mohl by se k tomu postavit rovně jako přemýšlivý politik a chlap, který se chce zapsat do dějin nejen ekonomickou transformací,"  míní Štětina.

Příliš silné téma

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Také známý antikomunista Vladimír Hučín, který měl před sedmi lety problémy, když podepsal petici za uznání odboje Mašínů, čeká, zda bude mít "plaketa" pokračování. "Je to pozitivní, na druhé straně premiér nechává ve funkci v BIS Jiřího Langa, který se proti uznání činů Mašínů zasazoval. Václav Klaus by se ale měl nad oceněním alespoň zamyslet," řekl Hučín.

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého soudí, že Václav Klaus se ale do tak kontroverzní situace nepustí. "Je to příliš silné téma, musel by k tomu mít zásadní postoj. A ani kdyby všichni členové ODS do jednoho byli pro udělení vyznamenání, neovlivní ho to Prezident Klaus nevyhledává natolik kontroverzní témata," řekl Šaradín.

"My nejsem kontroverzní případ. Absolutně ne," řekl Aktuálně.cz Milan Paumer, který se s Mašiny do Berlína prostřílel. Také odmítá, že by bylo špatně, že jejich příběh stále rozděluje společnost na ty, kteří je označují za vrahy a ty, kteří je uznávají.

"Samozřejmě to tak musí být. Přece si nesedneme s komunisty k jednomu stolu," komentuje.

 

Právě se děje

Další zprávy