Šéf KSČM Filip online: My nejsme B tým ČSSD

Martina Macková
27. 2. 2008 10:15
Vojtěch Filip odpovídal živě od 9 hodin
Předseda KSČM Vojtěch Filip hlasuje na jednání ÚV KSČM.
Předseda KSČM Vojtěch Filip hlasuje na jednání ÚV KSČM. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Komunisté jsou po volbě prezidenta nejspokojenější stranou - hned po ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip dokonce řekl, že na Hradě jeho strana přežila útok na integritu.

Strana, která měla být součástí tzv. Koalice pro změnu na Hradě, nakonec nevolila ani Klause ani Švejnara, ani svoji kandidátku Janu Bobošíkovou a říká, že díky ní rozhodně prezident Klaus znovu nezvítězil.

Zůstane však Vojtěch Filip dál předsedou strany? KSČM se chystá na sjezd a k výměně předsedy vyzval komunisty předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Na to jste se mohli ptát předsedy KSČM a místopředsedy poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa; odpovídat začal ze své pracovny v 9 hodin.

Odpovědi Vojtěcha Filipa čtěte zde:

Odpovězeno: 27. 02. | 09:04Autor: amrin

Otázka: Dobrý den. Co říkáte na politickou formuli: naši přeběhlíci jsou političtí zrádci, ale Vaši by byli konstruktivní poslanci?? Jaký je Váš názor na pana Čunka, jako člověka a jak by jste hodnotil jeho krátké působení na ministerstvu? www.poschla.kvalitne.cz

Vojtěch Filip: Jde o několik otázek. Začnu u pana Čunka. Nebudu hodnotit otázku nevyšetřené korupce, ale pouze jeho působení na ministerstvu, které zásadním způsobem nezvládl. Už v dubnu loňského roku jsem navrhl poslanecké sněmovně, aby jednala o jeho odvolání z důvodů nezajištění prostředků z fondů EU. Jak se na podzim ukázalo, měl jsem pravdu. Jeho návrat na MMR považuji za nemožný. Přeběhlíci - jde pro mne o zcela nepřijatelnou věc, v roce 1999 a 2006 jsem navrhl ústavní ákon o zbavení mandátu, podoně jako tomu bylo podle Ustavy z roku 1920. Nejde o podřízení se podlance politické straně, což je mi často vyčítáno, ale o to, že konkrétní poslanec nevypoví "plnou moc" svým voličům, protože kandiduje za určitý volební program, neměl by hlasovat rpo jiný. Představte si, advokáta, který má udělenu plnou moc a začne postupovat proti klientovi, ten mu plnou moc odebere a tady máte 4 roky, kdy ti, kteří měli důvěru konkrétní osobu 4 roky zrazují.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:07Autor: JK

Otázka: Pane předsedo, je jedním z důvodů proč KSČM nemění svůj název obava, že by pak kritici KSČM argumentovali tím, že se sice jméno změnilo, ale politika zůstává stejná?

Vojtěch Filip: Hlavním důvodem je, že o změně názvu rozhodla strana ve vnitrostranickém referendu a takto silný mandát pro zachování názvu strany pravděpodobně nemá jiná politická strana u nás. Pokud by došlo k přemalování firmy a obsah by zůstal stejný, byl by to podoný pdovod na voličích, kterých se dopouštějí ostatní poliitické strany, když jednu věc a říkají a druhou dělají. My si za svým programem, a tedy i názvem, stojíme. A onen posun, který je nám někdy zleva vyčítán, je dán tím, že nejsme v polovině 19. století, ale v 21. století.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:09Autor: Kozelka

Otázka: Součásná vláda zapoměla na své syny a dcery. Rozdala veškerý výnosný majetek do zahraničních rukou a tak vyděláváme jen 1/4 mzdy v porovnání s Německem. Co uděláte pro změnu tohoto stavu.

Vojtěch Filip: Pro změnu stavzu jsme ochotni udfělat, pokud budeme mít důvěru občanů, mnohé. Například znovu založit z úrovně státu, kraje a obce firmy, které budou sloužit občanům ČR a jejichž zisk nebue odtékat do zahraničí. Založení nové firmy a její uvedení na trh je jistě lepší než znárodňování, případně nesmyslná privatizace a jak se ukazuje, ne vždy soukromý vlastník je lepší vlastník než stát, kraj nebo obec.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:10Autor: Hever

Otázka: Který stát by byl pro vás vzor, kdybyste chtěl přebudovat naši zemi?

Vojtěch Filip: Našel bych dva vzory. Jedním znich je jistě Švédsko se svým sociálním systémem a druhý stát, který bych mohl jmenovat, je stát s komunistickou vládou v EU a to je Kyper. Panu Christofiasovi jsem již ke zvolení prezidentem blahopřál.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:12Autor: Dan K.

Otázka: Dobrý den. "Vedoucí silou ve společnosti i ve státě je předvoj dělnické třídy, Komunistická strana Československa. Socialismus v naší vlasti zvítězil!" Kdyby měla KSČM ústavní většinu, dočkáme se v ústavě stejných formulací jako v roce 1960? Nebo byste zachovali demokratický systém zřízení? Díky. D.

Vojtěch Filip: Určitě ne. Jinak děkuji za otázku, protože politická strana musí fungovat právě jako politická stran a neustále usilovat o důvěru a může být vedoucí politickou silou dlouhá léta (viz indický národní kongres), ale zakotvení vedoucí úlohy do Ústavy vede k deformaci politiky. Tuto chybu bychom neopakovali.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:14Autor: J.Šedivec

Otázka: Dobrý den pane předsedo.Je mi úplně jedno,jestli je naším prezidentem V.Klaus nebo J.Švejnar a proto jsem rád,že KSČM nevolila ani jednoho.Pokud myslí J.Paroubek spolupráci vážně,měla by soc.demokracie zrušit usnesení boh.sjezdu a ne nařizovat KSČM,jak mají hlasovat.Přeji hezký den.

Vojtěch Filip: Děkuji za názor. Pokud jde o spolupráci s ČSSD jsem na ni připraveni a otázkou zůstává nakolik je na ni připravena ČSSD, protože spolupráce není o nařizování, nebo podřizování se, ale o dohodě dvou suverénů. Kdy zruší ČSSD bohumínské usnesení nevím, ale pro letošní rok to ani není důležité.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:18Autor: Milan

Otázka: Dobrý den, od minulosti (distancování se
od KSČ po volbu prezidenta) hleďme do budoucna. Jak zastavíte hrozbu amerického radaru a potenciálního válečného pole v srdci Evropy ?

Vojtěch Filip: Tuto hrozbu lze odvrátit pouze širokou spoluprací všech odpůrců válečného zbrojení a to jak v ČR, tak v Evropě a ve světě. Doma spolupracujeme rovnoprávně s hnutím Ne základnám a ostatními aktivisty. Na úrovni Evropy jsou aktivní naši europoslanci ve spolupráci s ostatními frakcem EP a mírovým hnutím a mimo Evropu komunikujeme zeména s protiválečným hnutím v USA. Věříme, že zejména blížící se volby prezidenta v USA, změna pozice Polska a trvalé odmítání z úrovně EU nám pomůže zabránit výstavbě této vojenské základny.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:24Autor: Michael Jánský

Otázka: Pane předsedo, komunistické hnutí, ke kterému se hlásíte, má na svém kontě desítky miliónů obětí (Čína, Stalin atd.), čímž jste překonali i své původní přátele nacisty (viz pakt Ribbentrop - Molotov). Neuvažujtete o svém rozpuštění jako soudruzi v Anglii v roce 68? Čest

Vojtěch Filip: Myslím, že vaše otázka je spíše motivována mediální manipulací a neznalostí některých základních fakt. Nacismus nikdy nebyl srovnatelný s komunistickou myšlenkou a nacisté měli vždycky komunisty jako první nepřátele. Smlouva Molotov - Ribbentrop byla obranou SSSR před napadením, a jak se ukázalo velmi dočasnou.O tom, že ji považovali nacisté za cár papíru ví opravdu každý a pokud chcete sčítat oběti, sečtete je, prosím, ve všech válečných konfliktech všech forem vlád, alespoň 2000 let pozpátku. A zjistíte, že váš výklad historie je mylný. Tím nijak neomlouvám chyby omyly, ale i zločiny, které byly spáchány ve jménu humanisticé myšlenky socialismu, nakonec Stalina jste zmínil sám. Pokuste se nepřičítat mrtvé jednomu systému vlády a ptejte se, proč muselo zemřít tolik lidí v konfliktu ve Vietnamu, což je po druhé světové válce v moderní historii nejodpornější válečný konflikt, který vedly USA proti civilnímu obyvatelstvu. Zajeďte si do Hočiminova města, do muzea zločinosti a pokuste se pochopit, že historie není černobílé vidění světa.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:28Autor: Vít Chalupa

Otázka: Pane předsedo, nechápu proč jste pro Švejnara nehlasovali i ve 3.kole (stejně by nebyl zvolen) ale aspoň by jste si nerozhádali ČSSD (v podstatě jediného potenciálního spojence na našem politickém spektru.

Vojtěch Filip: Myslím, že podstatou naší politické práce je jednota slov a činů. My jsme jasně řekli, že pan Jan Švejnar není naším kandidátem a pokud nedáváme v prvné volbě žádného svého kandidáta jsme ochotni ho podpořit pouze v prvném a druhém kole. Prostě se držíme jednoty slov a činů. A od října jsem to říkali jak ČSSD, tak zeleným, tak profesoru Švejnarovi. Považuji za chybu, že ČSSD nevybrala jiného vhodného kandidáta z řad českých občanů a pokud jde o hádku s ČSSD, my nejsme "B" tým ČSSD, my jsem samostatná politická strana a jako taková máme vlastní politický program, kterého se držíéme. Můžeme tedy hlasovat společně jen v případě společného zájmu. A pan Švejnar, a nakonec ani Strana zelených, neslíbili, že se postaví proti výstavbě radarové základny v ČR, a to v tomto volebním období je kardinální otázka našich voličů a naší strany.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:29Autor: sergo

Otázka: uvažuje ksčm o vytvoření nějaké stranické struktury pro členy ve věku 25-40 let?nemůžeme klasicky schůzovat se členy důchodového věku,ale můžeme dobře komunikovat přes web a osobně se setkávat jenom na důležitých akcích.diky

Vojtěch Filip: Ano, máme takovou strukturu. Jedná se o KOmisi mládeže ÚV KSČM, kterou vede poslankyně Kateřina KOnečná a jejíž plán práce do sjezdu byl schválen předminulou sobotu na ústřední výboru. Komise má své aktivisty ve všech krajích. Věřím, že brzy budou i ve všech okresech.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:32Autor: jekas

Otázka: KSČM opět dokázala,že je stranou nespolehlivou a nelze jí i po létech důvěřovat, natož ji volit.ODS jí vyhovuje (mnoho členů jsou býlalí komunisté) a vlstně souhlasí s rozkradením zbytku majetku.

Vojtěch Filip: Vaše sdělení nechápu. jestli je pro vás jednota slov a činů ukázkou nespolehlivosti, tak co považujete za spolehlivost? Pokud tím míníte podléhání mediálním tlakům, tak to pro nás spolehlivost není a budeme dál pracovat podle své politické linie. Pokud jde o druhou část vašeho sdělení, musím ho zásadně odmítnout. Nespojujte poctivé členy KSCM, kteří nemají za sebou žádnou korupci a přeběhlíky s bývalými členy KSČ, kteří momentálně dělají ostudu jiným politickým stranám.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:33Autor: Vanguard

Otázka: Pane Falmere, proč jste pro StB pracoval jako placený udavač? Neměl jste jako správný komunista udávat svoje spoluobčany s odlišnými názory z přesvědčení?

Vojtěch Filip: Nikoho jsem neudával, přečtěte si můj starý rozhovor pro HN a pokuste si uvědomit, že jsme v právním státě a respektujte pravomocný rozsudek soudu, který zní v můj prospěch.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:34Autor: Petr

Otázka: V pondělí na ČT vysílali reportáž o ženě, která si v roce 1981 (!!!) odsedělůa šest měsíců natvrdo za to, že na večírku pustila píseň Karla Kryla. Můžete nějak komentovat tento případ socialistického humanismu v praxi?

Vojtěch Filip: Nemohu, pořad jsem neviděl.Ale mohu podotknout, že jsme písně Karla Kryla zpívali a některé jsme i hráli s kapelou a běžně je národní výbory pro taneční zábavy povolovaly.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:35Autor: Ondra

Otázka: Pane předsedo, zajímalo by mě, proč se vaše strana ještě nezreformovala a podstatná část jejích členů se hlásí ke stalinismu (všichni vědí, že Stalin vyvraždil miliony lidí). Nepřipadáte si fosilní?

Vojtěch Filip: Nepřipadáme si fosilní, doporučuji vám seznámit se s naším politickým programem a v něm poznáte ten opravdový rozdíl mezi programem KSČm jako moderní komunistické strany 21. století a deformacemi stalinismu, kteréjsme odsoudili.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:38Autor: člen strany.

Otázka: pane předsedo, předpokládáte, že přežijete ve své funkci blížící se sjezd ?
O Vás se říká, že Vás zajímá pouze Vaše Advokátní kancelář v Českých Budějovicích a Vaše funkce místopředsedy v Poslanecké sněmovně. Vůbec prý Vás nezajímá vedení KSČM.
Co je na tom pravdy ?

Vojtěch Filip: Děkuji za otázku. Odpovědět na ni mohou pouze delegáti sjezdu, a ti posoudí, zda zvládám funkci předsedy nebo zda mají uvěřit pomluvám, které o mě jistě moji nepřátelé budou dál šířit. Za práci svých koncipientů v kanceláři v českých Budějovicích se stydět nemusím, jsou dostatečně soběstační a funkce předsedy politické strany není funkcí dovnitř strany,a le zásadně navenek a myslím, že zde nejsem ani v rozporu s tím, co dělám jako místopředsedy poslanecké sněmovny. Nakonec do této funkce jsem byl zvolen už v roce 2002 a každý se může přesvědčit, jestli tuto funkci zvládám při řízení funkce i při jiných úkolech, kterými jsem pověřován. V žádném případě to nevidím jako kolizi mezi výkonem stranické a veřejné funkce.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:41Autor: Jarda

Otázka: Pane předsedo, nezapomínejte připomínat, co dobrého bylo za socialismu vybudováno. Je toho hodně a nyní se na to rádo zapomíná nebo bagatelizuje.
Pro komunistobijce: Nebyl jsem, nejsem a vzhledem k mému věku už ani nebudu komunistou.

Vojtěch Filip: Děkuji za názor. Myslím, že soudný člověk vidí, že řada staveb, řada podniků, které tady v ltech od roku 1948 vznikly, slouží dobře svému účelu. Někdy mě mrzí, že noví vlastníci po privatizaci tyto hodnoty spíše vytunelovali než aby si nabytého vlastnictví vážili a jako vlastníci se chovali.Jen se zdráhám to svádět na režim, protože v každém režimu najdete lidi slušné a neslušné a lidi, kteří zneužívají funkce a kteří pracují. Pokud budeme schopni hodnotit lidi podle práce a nikoliv podle nashromážděného majetku (jakýmkoliv způsobem), tak jsme na dobré cestě se z marasmu současnosti dostat.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:43Autor: Vanguard

Otázka: Kdy konečně uznátě, že to co KSČ prováděla v padesátých letech byly zločiny a vraždy a ne chyby a omyly?

Vojtěch Filip: Kdo chtěl slyšet omluvu, tak ji slyšel. Kdo má zájem, může si ji přečíst na webových stránkách KSČM. Těm ostatním to asi nemá smysl vysvětlovat, když to nechtějí slyšet ani číst.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:45Autor: hieroglyf

Otázka: Socializmus prohrál proto, že lidé si byli rovni, ale (proto) nebyli zainteresováni na výsledku práce. (Lenin: V soutěži kapitalizmu a socializmu zvítězí ten, kdo má větší produktivitu práce.) Proč nadále rovnost?

Vojtěch Filip: Odpověď je jednoduchá, protože lidé se rodí rovní ve svých právech. A připomínám článek jedna Mezinárodního paktu o občanských a politických právech (120/1977 Sb.), který říká, že lidé mají stejná práva bez rozdílu pohlaví, rasy, náboženského vyznání či politického přesvědčení. nejde o komunistický výmysl, jde o závaznou mezinárodní normu. Nebo opravdu chcete dělit lidi podle toho, jestli mají nebo nemají peníze?

Odpovězeno: 27. 02. | 09:46Autor: Jaroš František

Otázka: Pane předsedo,vysvětlete těm,kteří Vás stále napadají,že komunistická idea
má na svém kontě miliony obětí,že egoistická idea kapitalismu zahubila jen od průmyslové revoluce lidí nesrovnatelně více(když už chtrějí počítat oběti).

Vojtěch Filip: Odkazuji na své předchozí odpovědi. A jen připomínám, že hluší je stejně neuslyší. A slepí si je nepřečtou.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:51Autor: Tomáš J.Kliment

Otázka: Pane předsedo,proč vůbec KSČM existuje?Ve většině civilizovaných zemí se komunisté transformovali v moderní demokratickou stranu levicového typu,což KSČM rozhodně není.To dokládá i zoufalství v podobě kandidatury J.Bobošíkové.

Vojtěch Filip: Děkuju z otázku a prosím, abyste věnoval pozornost důkladnějšímu studiu státoprávního uspořádání ve světě. Komunistické strany existují téměř ve všech ze 190 států, které jsou soustředěny v OSN a hjsou jak vládnoucími politickými stranami, tak opozičními. To, že v Evropě prohrál první pokus o sociálně spravedlivou společnost neznamená, že komunistické strany nemají budoucnost. Na tomto místě mohu odpovědět i na jednu z nezodpovězených otázek v úvodu - tj,. že ve velké Británii byla znovu založena komunistická strana a pracuje. Problém transformace některých komunistických stran v Evropě byl v tom, že opustily pro podíl na moci své základní principy fungování a staly se tak mocenským výtahem, který byl velmi dočasný a ve spojení s korupcí klientelismem i pro občany nepřijatelný. (porozhlédněte se po okolních státech). Proto jsme toho názoru, že je poctivější vůči občanům pracovat pod původním názvem, s moderním programem a tak se ucházet o znovunalezení autority ve společnosti a podílet se v rámci pluralitního demokratického systému na správě vecí veřejných.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:54Autor: Herodes

Otázka: Nepřipadá Vám pikantní, že levice, sama systematicky likvidující schopné lidi, musí nakonec na kandidátku dávat lidi pravicového zaměření, protože sama veřejně přijatelné levicové osobnosti nemá? Proč opět nepostavíte do čela kandidátky Vámi oblíbenou "dojičku", "tkadlenu" či "jeřábnici"?

Vojtěch Filip: Mě připadá vaše otázka hloupá. Je evidentní, že vám nic neříkají ani základy výstavby státu. navrhli jsem Janu Bobošíkovou proto, že je českou političkou pravého středu a v současném rozložení politických sil po parlamentícvh a senátních volbách 2006 je evidentní, že úspěch mohl mít pravicový politik nebo politik, který obsáhne zleva až do pravého středu. Kdyby se ČSSD nezvdala Jiřího Dienstbiera, tak ho KSČm podporovala ve všech třech kolech volby. A napříště si odpustte urážet výkon jakéhokoliv zaměstnání. nevím, co je vaší profesí, ale určitě nejsem tak hloupý, abych ji zesměšňoval.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:57Autor: Paja II

Otázka: Dobrý den.
Opravdu se nestydíte za to co vaši předchůdci v letech 1948-1989 prováděli ?
Pokud se týče volby presidenta,musím uznat,že jste byli jediní,kdo si zachovali důtojnost.Závěrem si Vás dovoluji upozornit na Parobka,Vypadá to tak,že Vás chce vykousat z funkce a pak Vaši stranu ovládnout.

Vojtěch Filip: Děkuju za otázku. Už MIloši Zemanovi jsem říkal, že KSČM zůstane samostatnou politickou stranou a že druhý slučovací sjezd nebude. Stačilo jednou, v roce 1948, a důsledky známe. A pokud jde o členy UV, myslím, že si zvenčí moc radit nedají. Tím méně delegáti sjezdu, kteří příjdou jistě s vlastním názorem na jednání. A pokud jde o léta 1948 a 1989, ptejte se na to těch, kteří v té době společnost řídili. A už jednou jsem dopověděl, že minení líto těch, kteří odešli ze strany a teď dělají ostudu jiným politickým stranám.

Odpovězeno: 27. 02. | 09:59Autor: Rendek

Otázka: Pane předsedo.Když vidím,co se dnes děje v naší kapitalistické společnosti pod vedením ODS a jejich přisluhovačů,tak se ani nedivím,že došlo k Únoru 1948.Proto se Vás ptám:jakou formou mám bojovat proti režimu který dneska u nás vládne?Děkuji.Renek.

Vojtěch Filip: Děkuji za otázku. Nabízím několik variant. Za prvé - chodit k volbám, za druhé - angažovat se v politické straně, která není s tímto režimem spojená, např. KSČM, případně pracovat v takových občanských sdruženích, které vyjadřují opravdový zájem lidí, nikoliv zájmy panujících kapitálových skupin, včetně vojensko-průmyslového komplexu USA.

Odpovězeno: 27. 02. | 10:00Autor: Milan

Otázka: Dobrý den, jsem rád, že jste nepodlehli antiklusovské koalici.Ne že bych preferoval Klause,ale preferuji čecha před američanem,byť je tento ohebný a jeví se jako člověk který ničemu nevadí.Evidentně šlo o figuru nastrčenou lidmi kolem pána co se snaží skrýt za masku pravdy a lásky.Dík za odmítnutí.

Vojtěch Filip: Děkuju za pochopení. Je evidentní. že se v politické scéně vyznáte.

Odpovězeno: 27. 02. | 10:01Autor: Antiko

Otázka: Vážený soudruhu,uvědomujete si jak vaše vystupování při volbě prezidenta bylo nesrozumitelné a nejasné.Tu kartu,kterou jste drželi jste nedokázalivyužít nedokázali jste,že můžete být státotvorní.Vaše vystoupení bylo odporné.

Vojtěch Filip: Jde o váš názor, jak můžete zjistit i při dnešním rozhovoru, existují názory zcela opačné.

Odpovězeno: 27. 02. | 10:07Autor: Petr

Otázka: Dobry den. Chtel bych se Vas zeptat, jaky je Vas nazor na svetovou politiku. Myslite si, ze to pujde tak, jak je to dnes a nebo se bude svetova politika hodne menit a dochazet k nejakym zavratnym zmenam? Predem dekuji za odpoved a preji pekny den.

Vojtěch Filip: Děkuji za otázku. Je zásadní a přestože jsem omezen časem, jako na poslední na ni odpovím. Když s ostatními se případně vyrovnám na stránkách www.ksčm.cz. Myslím a jsem o tom přesvědčen, že jednopolární svět, který vznikl po roce 1990 a nahradil nefunkční bipolární systém se zcela vyčerpal a prokazuje, že není ani tak stabilní jako byl překonaný bipolární. Jednopolární svět zanmenal vlnu nacionalismu, rozbíjení státu, válku v Jugoslávii, v Afghánistánu, v Iráku. Spousty mrtvých a materálních škod. Řešením je multipolární svět a změna poměrů v Radě bezpečnost OSN. Je evidentní, že o své právo mluvit do budouvání světového společenství, mají napříště nejen pět stálých členů rady bezpečnosti,a le také ekonomicky silné a politicky se hlásící ke svým právům systémy v Indii, v arabském světě v jižní Americe. Tak USA na to, že öni jsou jedinou mocností světa, mi připomíná konec říše římské. Pokrok nezastavíš. Odkazuji na své vystoupení na 5. výročním zasedání dialogu civilizací na řeckém Rhodosu.

 

Právě se děje

Další zprávy