Prezident se zastal lišek. Vetoval zákon o norování

Red DOM
26. 2. 2008 15:35
Vemte v úvahu protesty, vzkázal sněmovně
Foto: Wikipedie Commons

Praha - Prezident Václav Klaus smetl ze stolu zákon, který umožňoval myslivcům využívat pro výcvik loveckých psů jako živou návnadu lišku.

Poslanci lovcům schválili, že při nácviku norování mohou odstranit mřížku, která psa od lišky oddělovala, ale v senátu tato změna zákona o ochraně zvířat proti týrání neprošla. Sněmovna pak horní komoru na začátku února znovu přehlasovala.

I kvůli značnému nesouladu mezi oběma parlamentními komorami poslal prezident zákon znovu k projednání do sněmovny. Lituje také, že k celé věci se rozběhla společenská diskuse až v okamžiku, kdy dostal nový zákon k podpisu.

"Proti znění zákona, umožňujícímu staronově takzvané kontaktní norování, v těchto dnech dostávám od mnoha občanů a profesních organizací velmi odmítavé reakce. Myslím, že by je parlament měl vzít v úvahu," uvedl Klaus jeden z důvodů, proč zákon vetoval.

Ostrá sněmovní diskuse

Ve sněmovně, kterou zákon na ochranu zvířat proti týrání dvakrát prošel, se kvůli němu před druhým hlasováním strhla mezi zákonodárci ostrá diskuse.

"Pes nemá pokousat lišku, ale vyštěkat ji.  Pokud se použije při skutečném lovu nevycvičený pes, je to jeho trápení," bránil tehdy návrh poslanec Karel Kratochvíle (ČSSD).

"Je to simulace skutečných podmínek, které nastávají. Používá se to u vojska, policie, u hasičů. Je to stejné, určitě nejde o krvelačné zápasy," hájil také původní poslanecký návrh Petr Wolf (ČSSD).

"Vracíme se mezi země, kam Česko nepatří. Budeme snad povolovat i kohoutí zápasy?" oponoval jiný socialista Josef Řihák.

Pro normu nakonec zvedlo ruku 140 poslanců. Nesouhlasný postoj se zákonem ale vyjádřil ministr zemědělství i celá vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy