Snítilý exkluzivně: Spolupráce s StB? Chci se očistit

Sabina Slonková
22. 2. 2008 17:55
Poslanec nevylučuje, že se vzdá i mandátu
Poslanec Evžen Snítilý (uprostřed) během volby prezidenta
Poslanec Evžen Snítilý (uprostřed) během volby prezidenta | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Poslanec vyloučený z klubu ČSSD Evžen Snítilý musí po prezidentské volbě vyřešit ještě jeden problém. Tím jsou záznamy v archivech ministerstva vnitra, podle nichž spolupracoval s předlistopadovou vojenskou kontrarozvědkou.

Snítilý má sice čisté lustrační osvědčení, v té době, kdy mu je stát vydal, ale armáda zatajila údaje, které se objevily právě až během prezidentské volby. Tedy záznamy o jeho spolupráci. Jak je to možné? Čtěte zde

Poslanec říká, že si zažádá o nové osvědčení. V rozhovoru pro Aktuálně.cz výslovně popřel, že by vojenské složce Státní bezpečnosti kohokoli udával.

"Požádám o nové lustrační osvědčení, ale jestli si někdo myslí, že zítra, tak to ne. Ze všeho nejdřív - až mi skončí ten nejpřísnější stupeň utajení - se chci dát zdravotně do pořádku. Pak to budu řešit. Uvědomte si, že to jsou věci, v kterých se nevyznám. Musím si najít právníka a konzultovat s ním další postup," uvedl Snítilý.

Evžen Snítilý na rauchpauze
Evžen Snítilý na rauchpauze | Foto: Ludvík Hradílek
Poslanec Evžen Snítilý poskytl redakci Aktuálně.cz vůbec první obsáhlejší rozhovor od volby prezidenta.
První část, v níž hovoří o tom, že hodlá dál hlasovat s ČSSD, čtěte zde

A.cz: Spolupracoval jste s Vojenskou kontrarozvědkou?

Nikoho jsem neudával. Během vojenské služby jsem chodil na VKR na výslechy, bylo to na rozkaz velitele praporu. Věděli o tom vojáci základní služby celého praporu.

A.cz: O čem byly ty výslechy?

Jiří Paroubek během prezidentské volby hovoří o vydírání Snítilého.
Jiří Paroubek během prezidentské volby hovoří o vydírání Snítilého. | Foto: Ludvík Hradilek

To už si po těch desítkách let nepamatuji, opravdu. Vím jen, že mě překvapilo, když se teď objevují informace, že jsem byl vědomým spolupracovníkem. Budu se teď snažit svoje jméno očistit.

A.cz: Podepsal jste závazek spolupráce?

Nejsem si vědom.

A.cz: Ministerstvo vnitra už dalo najevo, že pokud požádáte o nové lustrační osvědčení, bude narozdíl od toho, kterým jste se doteď prokazoval, pozitivní. Vzdáte se pak mandátu?

Nedokážu odpovědět, když teď nevím, jaké to osvědčení bude. Je to hypotetická otázka, byla by to nová situace, kdy bych musel zvážit všechny další kroky. Ale jak říkám, budu se snažit své jméno očistit.

A.cz: Někteří sociální demokraté mi říkali, že se o vás vědělo, že jste se "zapletl" s VKR. Byla to věc, kvůli které se na vás někdo už v minulosti obracel a připomínal vám ji?

Nikdo za mnou kvůli tomu nebyl. Ostatně, já mám doposud čisté lustrační osvědčení, které jsem předkládal před každými parlamentními volbami.

A.cz: Takže ani v souvislosti s nynější prezidentskou volbou vaši minulost s VKR nikdo nespojil?

Ne.

 

Právě se děje

Další zprávy