KSČM: Nenechali jsme se na Hradě rozhádat

Martina Macková
24. 2. 2008 12:15
V KSČM vládne spokojenost, i když jejich kandidát prohrál
Foto: Ondřej Besperát

Praha - KSČM přežila nejmasovější útok na svou integritu. Měli jsme být rozštěpeni, míní šéf strany Vojtěch Filip.

Nástrojem takového štěpení podle něj mělo být to, jak se komunisté zachovají při volbě prezidenta. Komunisté ale po volbě spokojení stejně jako ODS, přestože nevyhrál jejich kandidát.

Neneseme žádný podíl na zvolení kandidáta ODS prezidentem, usnesla se strana už den po volbě.

"Žádné vylučování, obviňování ani náznakem," vylučuje mluvčí strany Monika Hoření, že by v KSČM volba vyhrotila atmosféru stejně jako v ČSSD, KDU-ČSL nebo u zelených.

Kdo zvolil Klause? My ne

KSČM tvrdí, že se jí vlastně podařilo vše, co si dopředu plánovala i něco navíc. Nenechala se rozhádat jak jiné strany. "Šlo o souboj národního a nadnárodního kapitálu, který usiloval o snížení autority KSČM ve společnosti," řekl den po volbě předseda straníkům.

A pochválil stranu, že splnila svůj cíl nezvolit Václava Klause a ani nevolila Jana Švejnara. "Pokud by KSČM podlehla tomuto tlaku a zvolila taktiku, že se poveze na módní vlně volby Jana Švejnara, tak se to obrátí během několika málo měsíců proti straně, proti našim členům a proti nám všem. Bylo by snadné přijímat pochvaly od těch, kteří usilovali o rozbití strany," řekl ústřednímu výboru.

Bude se tato žena ucházet o nejvyšší českou funkci?
Bude se tato žena ucházet o nejvyšší českou funkci? | Foto: Ondřej Besperát

"Uhráli jsme to v rámci možností, jak nejlépe to šlo," pochvalují si i sami volitelé.

Všechno bylo v mezích usnesení, i aktivní hlasy senátorů pro Švejnara, i zdržení se hlasování některých poslanců v kolech, kdy KSČM měla Klausova protikandidáta podržet.

"My jsme dopředu věděli, že se zdrží anebo že budou hlasovat pro něj, tedy jinak než ostatní. Nahlásili to a počítalo se s tím. Tak proč je kárat? To, že se nepodařilo zvolit Švejnara, není na nás," řekl Aktuálně.cz jeden z volitelů.

A nikdo z asi patnácti diskutujících o volbě na ústředním výboru taktiku strany při nezpochybnil. Ani tah s Janou Bobošíkovou.

Naopak Filip připustil spolupráci s její stranou Politika 21 po krajských volbách. A to dokonce na úkor ČSSD.

Odvolejte mě, posloucháte-li Paroubka

Spor mezi předsedy Jiří Paroubkem a Vojtěchem Filipem se vyhrotil po jednáních těsně před volbou, kdy Paroubek kritizoval komunisty, že nedrží slovo a nedá se s nimi spolupracovat. Dokonce nepřímo vyzval KSČM, aby vyměnila předsedu.

Poslanci KSČM Marta Bayerová, Ivana Levá, Soňa Marková a Karel Šidlo.
Poslanci KSČM Marta Bayerová, Ivana Levá, Soňa Marková a Karel Šidlo. | Foto: Ludvík Hradilek

"Všimněte si, jak ODS v obcích vládne se sociální demokracií. Jak důvěryhodná může být politika ČSSD, když nejsme schopni se většinou dohodnout na tom, abychom mohli reálně uvažovat o koalici s touto stranou. Jestli chcete poslouchat Jiřího Paroubka, tak mne odvolejte," kontroval Filip.

Komunisté mají Paroubkovi za zlé nejen to, že kritizoval předsedu. Myslí si, že s nimi hrál hru, když do poslední chvíle tvrdil, že jejich hlasy potřebuje a že ČSSD bude hlasovat jednotně. Podle některých totiž už týden věděl o chystané změně názoru u poslance Evžena Snítilého.

"A nakonec, jestli se se mnou nechce bavit Jiří Paroubek, dokud budu ve vedení strany, vy rozhodnete, jestli mne chcete nebo nechcete. Pokud budeme chtít spolupracovat se sociální demokracií, tak to nebude na přání Vojtěcha Filipa nebo Jiřího Paroubka. Bude to na přání těch konkrétních krajských vedoucích kandidátů, krajských zastupitelů a jejich schopnosti se dohodnout. Bez Filipa a Paroubka si vytvoří krajskou koalici nebo s nějakým zástupcem "Politiky 21", pokud strana paní Bobošíkové v kraji někde uspěje," dodal Filip.

 

Právě se děje

Další zprávy