Školství má portály za miliony. Učitelé je ani neznají

djl
28. 1. 2008 8:15
Weby ministerstva si navzájem konkurují a jsou drahé
Ministr školství Ondřej Liška
Ministr školství Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo školství si v posledních několika letech nechalo vytvořit weby za desítky milionů korun. Ty jsou však podle odborníků předražené, neznámé a na vzájem si konkurující.

Například web, který má pomáhat učitelům při vytváření rámcového vzdělávacího programu, stál už bezmála 13,5 milionů korun. S odvoláním na ministra školství Ondřeje Lišku to píše deník Právo.

Případ prověří i Nejvyšší kontrolní úřad, který pravidelně prověřuje dokumenty a účty ministerstev.

"Podnět k šetření tohoto portálu jsem zatím nedostali, ale určitě se podíváme do materiálů ministerstva školství, kde provádíme pravidelné kontroly. Cena portálu je ale obrovská. Za to by jich mohlo být deset," uvedl šéf NKÚ František Dohnal.

Designéra ze společnosti AVT design Veronika Tvrdá uvedla, že podobný portál by její firma realizovala za maximálně 150 tisíc korun. "Podobné věci děláme i pod sto tisíc korun," uvedla pro Právo.

Portály ministerstva: Jsou k ničemu, tvrdí pedagogové

Cílová skupina učitelé přitom o existenci tohoto webu ani nevědí. Podle pedagogů, které deník oslovil, však portál nemá téměř žádný přínos a téměř nikdo jej nevyužívá.

"Portál neznám, nic mi to neříká," řekla ředitelka ZŠ Vodičkova v Praze Jana Králová.

Někteří ředitelé škol otevřeně přiznávají, že podobné projekty jsou při současném složení učitelských sborů k ničemu.

"Vezmeme-li v potaz věkové složení učitelů, úroveň jejich počítačové gramotnosti a často středoškolskou kvalifikaci, je to vyloženě plýtvání penězi," řekl Právu ředitel ZŠ, jenž si nepřál být jmenován.

Podle ministra Lišky však má web své opodstatnění. "Rvp.cz je jediný portál ministerstva, který poskytuje garantovanou ucelenou metodickou podporu v oblasti kurikulární reformy," řekl v rozhovoru pro Právo.

Související:

Liška řekl, jaké chce školy. Ví, že uskuteční jen málo

Proč učitelé stávkovali? Šéf odborů vysvětloval on-line

 

Právě se děje

Další zprávy