Pan Deštník: Íránský útok na Prahu? To je reálná hrozba

Pavel Vondra
17. 1. 2008 12:08
Šéf americké protiraketové obrany vidí jasné nebezpečí
Generál Henry Obering, ředitel Agentury pro protiraketovou obranu USA, mluví na brífingu po jednání Bezpečnostní rady státu. V pozadí Mirek Topolánek a Richard Graber, velvyslanec USA v ČR.
Generál Henry Obering, ředitel Agentury pro protiraketovou obranu USA, mluví na brífingu po jednání Bezpečnostní rady státu. V pozadí Mirek Topolánek a Richard Graber, velvyslanec USA v ČR. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Že je americký protiraketový deštník děravý? Nesmysl. Že Írán nepředstavuje pro Západ reálnou bezpečnostní hrozbu? Zbožné přání.

Ředitel americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) Henry Obering v Praze vyzařoval jistotou člověka, který ví, že má pravdu, nebo tak alespoň chce vypadat.

Ze semináře k možnému zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do budování protiraketového systému, na který sem přijel, si generál ve středu na hodinu odskočil ke kulatému stolu, kde čelil dotazům novinářů.

Žádné téma nebylo tabu. Na všechny dotazy kromě podrobností ohledně americko-českých jednání o radaru, kterých se osobně neúčastní, měl Pan Deštník odpověď.

Otázkou zůstává, zda může přesvědčit skeptiky, kterých je v české veřejnosti podle posledních průzkumů veřejného mínění na 70 procent.

Írán kráčí ve stopách KLDR

Írán nepřestává testovat balistické střely
Írán nepřestává testovat balistické střely | Foto: Reuters

Obering dal jasně najevo, že nadále považuje za největší hrozbu Írán. Myslet si, že tomu tak není, podle něj znamená zavírat oči před realitou.

Dokonce ani nedávnou zprávu amerických tajných služeb podle něj nelze považovat za signál, že Teherán upustil od záměru získat jadernou zbraň.

Velké škody ostatně může být íránský režim schopen způsobit i s konvenčními hlavicemi.

Pokud by takto vybavená raketa zasáhla Prahu, což je podle něj v horizontu několika let věrohodný scénář, způsobí zde druhé jedenácté září. Pokud by měla hlavici jadernou, půjdou oběti na životech do desetitisíců, řekl Obering.

Čtěte rozhovor s americkým expertem: Hitler sídlí v Teheránu. Je třeba ho bombardovat

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Írán pokračuje ve vývoji balistických střel se stále větším doletem, a to nás znepokojuje i proto, že svědky podobného vývoje už jsme se jednou stali v případě Severní Koreje," uvedl generál.

"Není to nijak nečekané, už proto, že mezi oběma zeměmi probíhá spolupráce a v posledních několika letech, zejména loni, jsme mohli pozorovat v Íránu velmi aktivní program vývoje a testování těchto raket."

"Obrovský pokrok"

Podle současné americké administrativy jde o reálnou hrozbu, které je třeba čelit.

A jak generál Obering zdůraznil, na rozdíl od nedávné minulosti k tomu existují prostředky, konkrétně protiraketový štít, který prý Spojené státy neustále zdokonalují, a do něhož chtějí zahrnout i své spojence v Evropě.

Rozsáhlé testování vlastního obranného systému provádí i USA
Rozsáhlé testování vlastního obranného systému provádí i USA | Foto: Úřad pro protiraketovou obranu (MDA)

"V rozmisťování prvků systému i v jeho testování jsme dosáhli obrovského pokroku," prohlásil Obering a předložil výčet úspěšných testů, který se poněkud rozchází z tvrzením kritiků, podle nichž je úspěšnost cvičných sestřelů raket jen zhruba poloviční.

"Od února 2005 jsme (v testech) nezaznamenali žádné zásadní selhání či škobrtnutí," řekl americký generál, která zároveň ujistil, že systém byl od počátku konstruován s ohledem na kompatibilitu s technickou architekturou Severoatlantické aliance.

Čtěte rozhovor s americkým kongresmanem: Peněz na radar bude dost

Co se týče samotného radaru, který by měl být na české území přemístěn z tichomořského ostrova Kwajalin, nezpůsobil prý za devět let svého fungování na hustě zalidněném ostrově žádný incident a "neexistuje ani důvod obávat se jakýchkoli jeho dopadů na životní prostředí".

Radar na Marshallových ostrovech, který se má z Pacifiku přesunout do Brd
Radar na Marshallových ostrovech, který se má z Pacifiku přesunout do Brd | Foto: repro Aktuálně.cz

Radar je jen začátek

Obering oznámil, že navrhované umístění radaru do Brd berou Američané jen coby začátek intenzivní spolupráce mezi oběma zeměmi.

Odrazovým můstkem má být právě v úvodu zmiňovaný seminář, zamýšlený coby fórum, kde zástupci amerického a českého průmyslu naváží kontakty pro případnou budoucí spolupráci na dodávkách komponentů obranných systémů.

Jen do roku 2013 se podle Oberinga počítá s náklady na vybavení a provoz americké základny ve výši několika set milionů dolarů, což podle něj může přinést české straně jasný ekonomický užitek.

A co když...

Na samotný závěr sezení si vzal generál Obering ještě jednou slovo.

Henry Obering (uprostřed) u kulatého stolu na půdě velvyslanectví Spojených států v Praze, kde odpovídal na dotazy českých novinářů a jejich amerických kolegů působících v Praze
Henry Obering (uprostřed) u kulatého stolu na půdě velvyslanectví Spojených států v Praze, kde odpovídal na dotazy českých novinářů a jejich amerických kolegů působících v Praze | Foto: Pavel Vondra

"Hodně mluvíme o tom, proč to (=budování protiraketové obrany) děláme a co se v důsledku toho může stát. Byl bych ale rád, kdybyste si položili otázku, co se stane, pokud to dělat nebudeme," řekl americký generál.

"Co se stane, pokud Írán od svých konfrontačních postojů neustoupí a získá jadernou zbraň, nebo chraň Bůh co se stane, pokud se některé z těchto balistických střel dostanou do rukou nestátních hráčů, jako je Hizballáh, který předloni zaútočil na Izrael."

"Seznam všech potenciálních agresorů předpovědět nedokážeme, co ale s jistotou tvrdit můžeme, je to, že pokud nerozmístíme prvky protiraketové obrany, budou se tyto střely dál šířit, protože absence účinné obrany proti nim je pro mnoho zemí a organizací příliš velké lákadlo," dodal.

Dnes absolvoval Henry Obering schůzku s premiérem Mirkem Topolánkem a zúčastnil se zasedání Bezpečnostní rady státu.

 

Právě se děje

Další zprávy