Opozice žádá vyšetřit možnou stravenkovou korupci

sim, job
15. 1. 2008 15:35
Melčák: Nevím, zda bych znovu stravenky prosazoval
Stravenky Sodexho Pass
Stravenky Sodexho Pass | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šéf opozice Jiří Paroubek v úterý oznámil, že požádá o detailní prošetření - dle jeho slov - korupce při schvalování vládního balíku reforem.

Volil přitom velmi silné výrazy. Premiéra osočil, že vede vládu politické korupce. A o spolupracovnících Mirka Topolánka řekl, že: "Stupňují nestoudnost svých kroků, jako by jim bylo vše povoleno. Berou republiku jako své léno, jako dojnou krávu."

O co fakticky jde?

Česká televize odvysílala v pondělí reportáž, která pátrala po důvodech, proč i po změnách daní a sazeb zůstaly zvýhodněné zaměstnanecké stravenky společnosti Sodexho Pass, na nichž stát ročně prodělává kolem dvou miliard korun.

V původním reformním návrhu se počítalo, že stravenky o výhodu přijdou. Nakonec daňové zvýhodnění - na žádost poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky, přeběhlíků z ČSSD - zůstalo.

ČT uvedla, že tomu tak mohlo být na objednávku Sodexho Pass. Televize získala smlouvu s lobbisty z agentury no comment!, u níž si stravenková společnost objednala změnu zákona. Odměna za zprostředkování měla činit sto tisíc eur. "Cílem je zachovat i pro rok 2008 daňový a právní režim poskytování příspěvků na stravování zaměstnanců formou stravenek v režimu platném k 1. 1. 2007. Tedy jako daňově uznatelný náklad firem," citovala ze smlouvy Česká televize.

Zástupci Sodexho Pass odmítli zjištění komentovat, jakákoli obvinění popřeli poslanci Melčák s Pohankou. Premiér Mirek Topolánek skrze svou mluvčí vzkázal, že se ho to netýká. A to navzdory tomu, že na společnost no comment! je napojen Topolánkův blízký spolupracovník a přítel Marek Dalík.

Dalík je šéfem společnosti New Deal Communications, kterou spoluvlastní Petr Juklíček. A Juklíčkův bratr Pavel je pro změnu vlastníkem firmy no comment!

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v reportáži zpochybnil, že by firma no comment! mohla změnu zákona zařídit a nadále je přesvědčen, že byla výhradně výsledkem jednání koalice s přeběhlíky Melčákem a Pohankou.

Znamenalo by to, že firma no comment! dostala zaplaceno za nic, v čemž vidí ministr financí možný daňový únik: "Je samozřejmě oprávněná spekulace o politickém lobbingu. Já jsem povinen spekulovat o účelovém daňovém úniku a z tohoto hlediska bude smlouva samozřejmě pod drobnohledem finančního úřadu," řekl Kalousek ČT.

Šéf opozice Paroubek dnes řekl, že ČSSD chce podat trestní oznámení na neznámou osobu. "Máme pozdezření na korupci, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvody," řekl.

Vyzval premiéra, aby se od svých spolupracovníků distancoval - jinak to prý znamená, že je do případu zapletený. Stejně vyzval i poslance Melčáka a Pohanku. "Oni musí vysvětlit svůj silně pravděpodobný podíl na celé kauze. Pokud tak neudělají, musí vrátit poslanecký mandát."

Poslanec Miloš Melčák odmítá jakoukoliv souvislost mezi smlouvami agentur a jeho snahou o zachování stravenek a složit mandát nehodlá. "Je to nesmysl. Prosazoval jsem stravenky, protože pro zaměstnance s platem mezi deseti a dvaceti tisíci je to velmi významná výhoda. Nyní je ale otázkou, jestli nakonec nebude zrušena," řekl Melčák Aktuálně.cz.

Pokud by se vládní koalice po kauze rozhodla stravenky z balíku ekonomických reforem vyškrtnout, Melčák by zřejmě neprotestoval. "Po reportáži tak jak ČT dala věci do souvislostí, bych si nyní velmi rozmyslel, zda tuto zaměstnaneckou výhodu prosazovat," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy