Topolánek: Čunka ať si kluci vyřeší. Nebo to udělám sám

Sabina Slonková, Petr Holub
15. 1. 2008 0:00
Premiér exkluzivně o tom, jak funguje vláda
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rozhovor - Málokdo si dokáže představit, jak obtížné je řídit tak křehkou vládní koalici, prohlásil premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Náročné je hledat kompromisy se Zelenými, kteří nejsou jednotní a mohou z vlády odejít kdykoli sami. Prakticky nemožné je během prezidentské kampaně řešit návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády, kde ho Zelení nechtějí.  Topolánek malým stranám doporučil, ať se dohodnou - jinak nabídne provizorní řešení do dubnového lidoveckého sjezdu.

Marnou prací byly několikahodinové schůzky s jednotlivými koaličními poslanci, kteří nechtěli podpořit vládní reformy.

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nepřehlédněte:

Premiér Topolánek dal deníku Akutálně.cz obsáhlý rozhovor. Jeho první část, v níž hovoří o prezidentské volbě, najdete pod titulkem Nezvolení Klause by byl můj konec zde

Přesto Topolánek odpověděl na otázku, jestli je úspěšný premiér, se značným sebevědomím: "Ta otázka není úplně korektní. Vy máte říct mně, že jsem úspěšný premiér, že jsem vyhrál všechny volby a dosáhl všeho, co jsem chtěl. Já to o sobě říkat nebudu, protože to říkat nemusím."

A: Dobře. Jak hodnotíte roční působení ve funkci premiéra?

Působení ve funkci premiéra nemohu hodnotit jinak, než jako rok bolavých vítězství. Fakticky všechny cíle, které jsme si dali, jsme naplnili. Jediný, který zůstal nenaplněn, je pozitivní odezva veřejnosti, a na tom budeme intenzivně pracovat.

A: Jak?

Samozřejmě pozitivními zprávami.

Koalici rozbijete jenom zvenku

A: Věříte, že dovedete tuto koaliční vládu až do řádných voleb?

Budu mít tu ambici. Nikdy jsem neříkal nic jiného, než že tato vláda může existovat, pokud si uchová reformní étos a reformní tempo. Abychom to přežili, může negativně ovlivnit několik věcí, které jdou mimo mě. To je prezidentská volba, neschválení některých základních kroků ve zdravotnictví a důchodové reformě. Pak by letošní rok zůstal nenaplněn. Může to ovlivnit mé nezvolení na prosincovém kongresu ODS. To jsou vnější vlivy.

Z hlediska vnitřního fungování koalice nemám pocit, že by něco mohlo koalici rozbít, ale mohu se mýlit. Existuje sto padesát věcí, na které hledáme velmi těžko kompromis.

A: Nejsou slabým místem Zelení, kteří mají nějakou dopravní a energetickou politiku a úplně se neshodnou s vašimi ministry, kteří mají odpovědnost za tyto oblasti?

Zatím jsme byli vždy schopni najít kompromis a nemyslím si, že bychom s tím měli mít problém. Problém se Zelenými je v souboji Kuchtová-Bursík. Pokud ta strana dnes není jednotná, může na jejich sjezdu Bursík prohrát, vystoupí z koalice a jsou pryč.
Tohle já neovlivním, ale nepochybně není problém neschopnost nacházet kompromisy, které vycházejí z programového prohlášení. Doporučil bych každému, ať si prohlášení stále znovu a znovu čte, protože my podle něho striktně pokračujeme. V tomto smyslu jsme na bázi Bursík-Říman nebo Bursík-Řebíček byli schopni najít řešení.

A: To se týká i energetické politiky, kterou byste měli letos schválit?

Nemám pocit, že bychom měli schvalovat energetickou politiku. První milník bude práce energetické komise. Závěry jsou celkem jasné, nemusí se všem líbit, možná se nebudou líbit Straně zelených, ale diskuse se o tom vést musí.

Jak je politika nastavena, tak se významně měnit nemusí. Velmi detailně na ní posuzujeme pouze strategické, bezpečnostní a geopolitické aspekty. Ty se mohou do energetické politiky promítnout.

Ať se kluci o Čunkovi dohodnou

A: Součástí schůzky, kde koalice minulý čtvrtek projednávala sporné věci, byla možnost návratu Jiřího Čunka. Ministerstvo pro místní rozvoj nemá už dva měsíce ministra...

Ale výborně funguje. Ve čtvrtek jsme prezentovali naprosto neuvěřitelné a mediálně překvapivé výsledky, protože celou dobu jsme šikanováni, že to jako vláda děláme špatně. Dotace na rok 2004 a 2005 jsme vyčerpali do posledního eura, 2006 dopadne velmi dobře. Správně jsou všechny programy na léta 2007-2013. Program Výzkum a vývoj pro inovace, který schválíme v březnu, bude brán komisí, jako že byl schválen v loňském roce. Nemám slov.

Dokonce jsme trochu s úsměvem navrhoval jednu novou variantu, že bychom "by the way" ministerstvo zrušili. To nebylo přijato s ohlasem.

Myslím, že návrat Jiřího Čunka není záležitost premiéra. Nechávám na zelených a lidovcích, ať se dohodnou. Jestliže jedna malá strana říká "Je to pro nás nepřijatelné" a druhá strana říká "My to chceme", tak je to na nich. Jsem v tom poměrně nevinně. Ať se lidovci se Zelenými dohodnou, protože každý krok, který by šel proti jedné malé straně, koalici destabilizuje. Až se dohodnou, tak ať přijdou.

A: Dal jste lidovcům a Zeleným konkrétní čas k dohodě?

Nedal jsem jim žádný čas. Ve čtvrtek jsem byl kvůli neschopnosti k dohodě opravdu rozmrzelý, protože to je zcela zbytečný problém. Jiří Čunek trvá na svém umístění ve vládě, je to předseda koaliční strany a jeho požadavek je naprosto legitimní. Pokud Zelení vyhrožují dalšími protitahy, tak ať se dohodnou, kluci.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Protože to na ministerstvu pro místní rozvoj šlape, jak říkáte, tak nemáte obavy, jako jste měl, když chyběl šéf na ministerstvu školství?

Není to úplně normální. Do toho samozřejmě vstoupila prezidentská volba a ať rozhodneme jakkoli, budeme podezříváni z nějakého handlu. Když teď jmenuji Jiřího Čunka ministrem, budu obviňován, že jsme to vyhandlovali za prezidentskou volbu, když to udělám potom, bude se tvrdit totéž.

Bez ministra ještě chvilku vydržím, když tak zvolím nějaké provizorní řešení, které umožní lidovcům, aby se vypořádali sami se sebou.

A: Dokážete si představit, že ministerstvo bude třeba celý rok bez řádného ministra?

To už je čas uvažovat nad tím, že bychom ho zrušili. Dnes je to fakticky agentura pro kontrolu udělování strukturálních fondů. Ty ostatní agendy se dají přemístit kamkoli jinam.

A: Pokud se to povleče, tak je na stole varianta zrušení ministerstva?

Teď mě chytáte moc za slovo. Postavil jsem to ve velké nadsázce.

Nevím, jestli budu mít chuť

A: Kdyby Zelení vypadli z vlády pryč, je pro vás přijatelnou variantou dvoukoaliční vláda s lidovci s podporou části sociální demokracie?

Premiér Mirek Topolánek fandil z tribuny s ostatními českými fanoušky.
Premiér Mirek Topolánek fandil z tribuny s ostatními českými fanoušky. | Foto: Ondřej Besperát

To je strašná spekulace. Nebudu na ni ani nějak významně reagovat. Pokládám se za úspěšného premiéra mimo jiné i proto, že jsem byl schopen všechny kolize vyřešit. Ale jestli koalici něco rozbije, tak to nebudou spory stran, ale spíše ztráta podpory Poslanecké sněmovny.

Pokud dojde k rozpadu koalice, což si ve skutečnosti nepřejí ani sociální demokraté, tak se najde reprezentace, která najde řešení. Je otázka, jestli bych k tomu dostal mandát. To nebudu předvídat, nevím, jestli budu mít chuť.

A: Vy jste říkal, že máte chuť být premiérem ještě šest let...

To je samozřejmě pravda. Ale platí za předpokladu, že udržím koalici, že vyhraju kongres v prosinci, že budu lídrem do dalších voleb, že vyhraju další volby. To je tolik kondicionálů najednou, že je přání otcem myšlenky. Udělám pro to všechno, ale nejsem schopen ovlivnit některé objektivní vlivy.

9 hejtmanů a 9 senátorů

A: Napadlo vás během minulého roku, abyste to zabalil?

Nevím, jestli si někdo umí představit, co obnáší práce premiéra s takovým mandátem, jaký mám já. Důvody, proč uvažuji, jestli mám motivaci, jsou dvojí. Za prvé, někdy pocit marnosti při těch dlouhých jednáních a při hledání kompromisů. Za druhé je to neschopnost prosadit, když něco dojednáte. Ale s trpělivostí mně vlastní jsem dosáhl všeho, co jsem chtěl. Dokážu rychle regenerovat a překousnout křivdy.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Vzpomenete si na situaci, která vás nejvíc naštvala?

Štve mě marná práce. To znamená mnohahodinová setkávání s poslancem Hovorkou, aby potom hlasoval proti. To mě opravdu naštvalo, protože jsem měl pocit, že argumenty byly dostatečné na to, aby rozptýlily jeho vidění. Ale že bych kvůli něčemu skládal zbraně a rozhodoval se, že s tím skončím... Spíš člověk musí v politice počítat s tím, že druhý den může být všechno jinak.

A: Jiří Paroubek už zveřejnil, čeho chce dosáhnout v letošním roce. Říkal, že chce zajistit úspěch pana Švejnara, získat 25 procent v krajských volbách a 14 senátorů. Vy jste řekl v rozhovoru pro HN, že chcete devět hejtmanů?

To jste špatně přečetl. Řekl jsem, že je evidentně těžké zopakovat minulý výsledek a získat 12 hejtmanů z 13. Dostali jsme tehdy několik bonusů. Oni to dělali špatně a my nabízeli pozitivní alternativu, fakticky měli občané pozitivní zkušenost s našimi krajskými reprezentanty.

Dnes některé bonusy mít nebudeme. Jsme vládnoucí strana, která realizuje nepopulární kroky. Má ambice je proto dosáhnout podobného výsledku jako před osmi lety, kdy jsme získali devět hejtmanů. To je pro mě hranice úspěchu.

U Senátu bude vedena nesmírně brutální kampaň o modré totalitě. My budeme chtít obhájit majoritu v Senátu, to znamená devět mandátů. Zatím jsme nikdy neměli míň, tak nemám pocit, že bychom měli mít nižší ambici.

Obecně neuznávám velkohubá prohlášení, pro mě je důležité, abychom z vládního hlediska přinesli pozitivní zprávy, abychom v krajských volbách našim reprezentantům jakoby neškodili. To nebude tak složité, ty nejdramatičtější změny máme za sebou.

Mirek Topolánek exkluzivně v rozhovoru pro Aktuálně.cz ve své kanceláři na úřadě vlády.
Mirek Topolánek exkluzivně v rozhovoru pro Aktuálně.cz ve své kanceláři na úřadě vlády. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Premiér Topolánek dal deníku Akutálně.cz obsáhlý rozhovor. Jeho první část, v níž hovoří o prezidentské volbě, najdete pod titulkem Nezvolení Klause by byl můj konec zde
 

Právě se děje

Další zprávy