Švejnar rozjel boj o Hrad. Vyráží mezi lid, spustil web

Martina Macková
7. 1. 2008 17:57
Václav Klaus lobbuje v parlamentu
Jan Švejnar vysvětluje své plány pro nejbližší období.
Jan Švejnar vysvětluje své plány pro nejbližší období. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezidentský kandidát Jan Švejnar dnes oficiálně odstartoval volební kampaň. Muž, kterého podporují sociální demokraté a zákonodárci zelených a menších stran v Senátu, vyjede mezi lid.

Americký ekonom se rozhodl, že odhalí svůj program na "třicet dní do volby".

Novinkou je, že navštíví sedm měst v zemi a představí se také občanům. Nemusel by. Na jeho zvolení se totiž budou podílet výlučně poslanci a senátoři. A s většinou se už při předběžných hovorech setkal.

"Považuji za důležité hovořit s lidmi a pochopit jejich nálady a názory," prohlásil Švejnar. Zopakoval také základní tezi své kampaně: "Jde mi o to, aby naše politická scéna byla trochu méně rozhádaná. Aby Česká republika uspěla ve výzvách, které před ní stojí. Musíme být jednotni, abychom uspěli. A já budu usilovat o stmelení a udržení stability."

Čtěte blog Švejnara na A.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Sedmkrát do města

Švejnar se ale rozhodl vyjet mezi lid zřejmě i proto, že to jeho volitelé na podzim veřejně slíbili. Martin Bursík, předseda zelených, tehdy Aktuálně.cz řekl, že kandidát, kterého vyberou, udělá kampaň.

Při cestách po Česku zcela jistě vyrazí do největších měst v zemi, ale i na strategická místa. "Začnu pozítří ve Zlíně, kde mě mimo jiné čeká přednáška na Univerzitě Tomáše Bati. Pak přejedeme do Kroměříže, kde se setkám s občany," řekl Švejnar.

A další zastávky? České Budějovice, Brno, Hradec Králové, Plzeň a Ostrava.

Brno už na podzim navštívil před Švejnarem i Jiří Dienstbier, který byl v hledáčku stran jako potenciální kandidát.

S kým se při návštěvách regionů kandidát Švejnar setká a jak se bude potkávat s voliči, není jasné. Zřejmé je jen to, že nebude pořádat klasické předvolební mítinky na náměstích. Tak, jak je lidé znají z předvolebních kampaní politických stran. Na cestách jej nebude provázet rodina: "Manželka s námi určitě jezdit nebude, má pracovní závazky v Americe," řekl Švejnar.

Ti, kteří se s ním během spanilých cest nesetkají, budou mít možnost Švejnara potkat alespoň virtuálně. Dnes odstartovaly na internetu kandidátovy speciální volební internetové stránky.

Zatím se Švejnar prezentoval na osobních stránkách a média už mu vyčetla i to, že je v některých údajích mystifikoval.

Klaus má také plán

Také prezident Václav Klaus, který hradní post obhajuje, má plán. Zítra a ve středu půjde do Senátu.

Za ODS, která Klause do volby posílá, sedí v horní komoře nejvíce zákonodárců. Klaus se ale bude chtít přimluvit i senátorům za KSČM nebo jejich kolegům z klubů SNK a KOD, kde má několik příznivců.

Ve čtvrtek pak Klaus jedná s polským premiérem Donaldem Tuskem o umístění amerického radaru v Brdech.

Postoj prezidentských kandidátů k němu sledují, alespoň podle předchozích veřejných prohlášení, komunisté. Dříve uvedli, že toto kritérium bude pro jejich volbu důležité.

Přímý souboj kandidátů ale Česko nezažije, prezident Klaus ho vytrvale odmítá.

>

 

Právě se děje

Další zprávy