Švejnar si upravil životopis. Už se omluvil

jaa
5. 1. 2008 8:06
Tvrdil, že je v nominační komisi pro Nobelovu cenu
Jan Švejnar v Senátu.
Jan Švejnar v Senátu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Klausův rival Jan Švejnar si vylepšil svůj životopis. Nepravdivě uvedl, že je členem nominační komise pro Nobelovu cenu za ekonomii. Švejnar se na dotaz přiznal, že skutečně členem žádné takové komise není a omluvil se, píše sobotní MfD.

 "Ve snaze jednoduše formulovat fakt, že patřím k ekonomům, kteří mají slovo ve výběru kandidátů na Nobelovu cenu, jsem na webových stránkách autorizoval formulaci se zavádějícím termínem komise. Za to se omlouvám," řekl novinářům americký ekonom Jan Švejnar.

Foto: Aktuálně.cz
Klausův rival Jan Švejnar bloguje. Čtěte ZDE

"Přesná formulace měla znít, že jsem už více než pět let oslovován jako jeden z mezinárodně uznávaných profesorů ekonomie, který navrhuje nominace na Nobelovu cenu," dodal pro MfD.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Chybu ve Švejnarově životopise odhalil poradce stávajícího prezidenta Václava Klause Tomáš Haas. Napsal o tom článek pro servery Virtually a Neviditelný pes, uvádí MfD.

Čechoameričan Jan Švejnar oznámil svoji kandidaturu v polovině prosince.

"Na základě konzultací s politickými silami vyhlašuji kandidaturu na úřad prezidenta. V nadcházející volbě chci nabídnout reálnou alternativu k obsahu i stylu výkonu této funkce," prohlásil 14. prosince Švejnar v budově jím založeného institutu CERGE. "Jsem si jistý, že uspěji," překvapil tehdy mnohé svým v Americe získaným sebevědomím.

Před své volitele, poslance a senátory, předstoupí oba kandidáti 8. února. Zákonodárci budou hlavu státu vybírat na společné schůzi obou komor Parlamentu.

>

 

Právě se děje

Další zprávy