Ani Klaus, ani Švejnar. Čtenáři chtějí Dienstbiera

Jakub Antoš
1. 2. 2008 14:40
Celoroční prezidentská anketa Aktuálně.cz

Anketa - Čtenáři deníku Aktuálně.cz by v prezidentské pracovně nejraději viděli exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Přestože se 8. února o prezidentský post utkají podle všeho pouze Václav Klaus a Jan Švejnar, Jiří Dienstbier dostal už posedmé v řadě nejvyšší počet hlasů.

Pořadí vítězné trojice poslední části ankety je následující: Jiří Dienstbier vede se
157 976 hlasy, následuje ho prezident Václav Klaus se 156 353 hlasy.

Ekonomickému poradci několika premiérů a mnoha ministrů financí, Janu Švejnarovi, se podařilo získat
61 049 hlasů a o něco málo tak snížit náskok svých soků.

Deník Aktuálně.cz udělal od spuštění ankety na počátku roku 2007 už deset měsíčních mezisoučtů. Ten desátý je zároveň posledním. Anketu redakce uzavírá týden před únorovou volbou hlavy státu.

Švejnar bojuje o hlasy. V parlamentu i v anketě

Americký ekonom Jan Švejnar oficiálně oznámil svojí prezidentskou kandidaturu v polovině prosince a postupně se dostává do stále širšího povědomí české veřejnosti. Donedávna přitom čtenáři v anketě Švejnara spíše opomíjeli.

Foto: Aktuálně.cz
Klausův rival Jan Švejnar bloguje. Podívejte se!

Do nižší hlasovací soutěže jej nominovali až na konci loňského října. Přitom se jeho jméno objevovalo v souvislosti s volbou hlavy státu již nejméně dva měsíce předtím. V létě se Švejnar v anketě objevil, ale dlouho nezůstal.

V měsíci červnu jste mu poslali 3025 hlasů, ovšem už v červenci potupně odcházel s pouhými 505 hlasy, které mu přiřadili poslední místo.

Od začátku listopadu do 31. ledna 2008, kdy jsme anketu definitivně ukončili si Švejnar připsal dalších 78 526 hlasů.

Jak vypadá vítězství? Dienstbier vs. Klaus - 1 800 557: 1 591 547

Oba jeho anketní i skuteční rivalové - stávající prezident Václav Klaus a donedávna jeden z uchazečů o tento úřad Jiří Dienstbier - měli výhodu, v anketě byli od počátku. Václav Klaus od březnového spuštění ankety, Jiří Dienstbier přišel o měsíc později.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Dienstbier bloguje na Aktuálně.cz. Čtěte ZDE.

To se samozřejmě projevilo na celkovém výsledku. Zatímco Švejnar získal za čtyři měsíce účasti v anketě necelých 80 tisíc, Dienstbier a Klaus obdrželi každý přes půl druhého milionu hlasů.

Jak již bylo řečeno, Dienstbier porážel Klause nepřetržitě posledních sedm měsíců. Vítězství ale dosáhl i v absolutním součtu čtenářských hlasů. Klausovi jste od 1. března 2007 do 31. ledna 2008 dali 1 591 547 hlasů. Dienstbierovi ještě o dvě stě tisíc víc - od 1. dubna 2007 do 31. ledna 2008 získal 1 800 557 hlasů.

Prohlédněte si prezidentský speciál deníku Aktuálně.cz:

Jak anketa probíhala?

Anketa deníku Aktuálně.cz, v níž můžete hlasovat, koho byste si na Hradě představovali vy, začala rok před prezidentskou volbou.

Hlasování probíhalo tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany, nebo ti, kteří již byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

V souladu s pravidly hlasování se vždy na začátku nového měsíce přesunuli dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadli do baráže a dva poslední z baráže nahradili noví lidé, které jste doporučili v e-mailech zaslaných na adresu [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy