Topolánek: Když budou lidovci tlačit, Čunka vezmu zpět

Redakce DOM
2. 1. 2008 15:25
Premiér se sešel na Lánech s prezidentem
Premiér Mirek Topolánek fandil z tribuny s ostatními českými fanoušky.
Premiér Mirek Topolánek fandil z tribuny s ostatními českými fanoušky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Naděje Jiřího Čunka, že by se navzdory loňským celoročním aférám s úplatky a pobíráním sociálních dávek mohl vrátit zpět do vlády, opět ožila.

Jednou ze zpráv, které přineslo tradiční novoroční setkání prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause s premiérem a řádným předsedou ODS Mirkem Topolánkem, je totiž ta, že předseda vlády je připraven ustoupit tlaku lidovců na Čunkův návrat.

Prezident pak bude respektovat právo premiéra jmenovat své ministry.

"Ze strany KDU-ČSL je na mě vyvíjen enormní tlak, aby se Jiří Čunek vrátil do vlády. V úsilí zachránit koalici jsem připraven tomuto tlaku ustoupit," uvedl po setkání v Lánech Topolánek.

"Plně respektuji pravomoc premiéra volit si člena vlády. Ani v tomto případě to nehodlám měnit," řekl krátce poté prezident.

Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně.
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Lobbing pro Klause pokračuje

Premiér s prezidentem po setkání uvedli, že významnou částí jejich rozhovoru byla taktika, díky níž by Václav Klaus obhájil svůj post na Hradě.

Prezident řekl, že nechystá specifickou kampaň typu cesta po republice, jak to plánuje jeho rival Jan Švejnar. "To já dělám neustále," uvedl Václav Klaus.

Mirek Topolánek řekl, že jeho strana bude pro svého kandidáta nadále lobbovat mezi voliteli. "Budeme přesvědčovat zákonodárce, že znovuzvolení Václava Klause je v zájmu republiky," uvedl Topolánek.

"Máme státníka, který novoroční projev nezneužil k předvolební kampani, projev nebyl Paroubkvskou agitkou," řekl premiér a vzápěti vzkázal občanům důvod, proč má být Václav Klaus prezidentem. "Je to názorová konzistence stojící na dvou základních premisách: svoboda a odpovědnost."

Jan Švejnar právě oznamuje, že přijme kandidaturu na prezidenta.
Jan Švejnar právě oznamuje, že přijme kandidaturu na prezidenta. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Za máslo mohou novináři

Topolánek tvrdí, že za leitmotiv svého projevu zvolil prezident myšlenku, jíž on sám jako premiér ve svých promluvách na veřejnosti také často opakuje: že žijeme nejlepší dobu pro českou zemi.

Myslí si to, i když podle něho zejména novináři popisují současnost jinak. Ze stabilizačních opatření vlády, která právě začala platit, udělala média podle Topolánka rovnou reformu. A ač se přiznal k nadsázce, premiér řekl, že média mohou za to, že máslo zdražilo na čtyřicet korun.

Topolánek také řekl, jak budou stabilizační opatření (reformy) letos pokračovat. Dojde na důchodový systém, další změny ve zdravotnictví, v justici a v policii.

První tři položky z toho výčtu přitom, jak výslovně řekl, akcentuje sám prezident Klaus.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Daněk, chřest a smetana

Premiér a prezident se na rozdíl od loňského roku sešli bez manželek. Loni Topolánek řešil rodinnou krizi, kdy vyšel najevo jeho mimomanželský vztah s poslaneckou a stranickou kolegyní Lucií Talmanovou.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Bez manželek to bylo horší. Veřejně slibuji paní Livii, že příští rok se polepším," uvedl dnes premiér, který se stále nerozvedl s manželkou Pavlou a s novou partnerkou vychovává syna.

Zda se hodlá rozvést a oženit či alespoň rozvést, však neprozradil. "Myslel jsem tu větu tak, že se opět setkám s prezidentem Václavem Klausem," řekl.

Poté vypočítal novoroční menu, nad nímž s prezidentem v Lánech o výše uvedených věcech diskutovali. Podávala se šunková rolka s chřestovou pěnou, lánské rohlíky, daněk z lánské obory byl na smetaně a hovězí polévka s játrovými knedlíčky. Jako zákusek pak zámecké řezy hraběnky. "Byl to takový nějaký kejk," přiblížil chuť premiér.

Oba ústavní činitelé k tomu pili víno vypěstované na nových vinicích pod Pražským hradem.

 

Právě se děje

Další zprávy