Václav Havel podpořil Švejnara proti Klausovi

redakce DOM
2. 1. 2008 10:25
Kampaň mu ale dělat nebudu, řekl Havel

Praha - Nejdůležitější událostí uplynulého roku byl vstup do Schengenu, zhodnotil v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce rok 2007 bývalý prezident Václav Havel.

Exprezident hovořil také o svých očekáváních pro rok 2008 a za lepšího kandidáta pro prezidentský úřad označil ekonoma Jana Švejnara.

VŠE O DVOU KANDIDÁTECH: Klaus vs. Švejnar - volební souboj začíná

"Je třeba nové krve, nových impulsů," popsal Havel hlavní úkoly nového prezidenta. Připomněl také, že Švejnar v devadesátých letech vytovořil koncepci ekonomické reformy České republiky.

"U profesora Švejnara je ohromné plus, že tu ta léta nežil, nebyl zapleten do těch všech zdejších sítí, nemusel chodit volit kandidáty Národní fronty, jezdil po světě, studoval ekonomické reformy a posléze napsal hned v roce 90 určitou alternativní koncepci naší reformy, kde tvorba toho právního prostředí měla předcházet těm velkým transferům majetku," dodal Havel, podle kterého Češi touto cestou nešli a doplatili na to.

Do kampaně za zvolení Švejnara se ale Havel aktivně pustit nehodlá.

Nepřímo však vyzval Václava Klause k tomu, aby se zúčastnil televizní debaty s Janem Švejnarem. "Pakliže několik politických stran se shodne na svém kandidátovi proti jedné politické straně, která má jiného kandidáta, připadá mi velmi logické a symetrické, že by ti dva spolu měli debatu v televizi," dodal Havel.

Vstup do Schengenu má symbolický smysl

Vstup do Schengenu považuje Havel za výrazný milník v našem zrovnoprávnění v rámci Evropy. "Je to cosi víc než jenom to, že nemusíme takhle z okýnka ukázat pas, když projíždíme hraniční kontrolou, ono to zabralo tři minuty, no tak teď to nezabere žádnou. Ale to je cosi hlubšího, to má svůj smysl symbolický," řekl Havel.

Rok 2008 nebude přelomový pro Českou republiku, ale spíše pro Evropskou unii, která podle Havla stojí delší dobu před úkolem definování sama sebe.

Za jeden z hlavních problémů dnešní české společnosti exprezident označil odcizení politiky občanům. Politika se podle Havcla stává jakousi estrádou. "Od skandálu ke skandálu a vlastně ty důležité a podstatné věci, které vláda třeba dělá nebo Parlament přijímá v podobě zákonů, nejsou vůbec poutavě dobrou češtinou vysvětleny občanům. Přednost mají nejrozmanitější aféry či pseudoaféry," řekl Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy