Klaus píše Paroubkovi: Do duelu se Švejnarem nejdu

brp
21. 12. 2007 11:12
Pár desítek minut v televizi stejně nestačí
Václav Klaus před novináři na chodbě Parlamentu České republiky.
Václav Klaus před novináři na chodbě Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus odmítl výzvu předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka, aby se před volbou prezidenta utkal v televizní diskusi s protikandidátem Janem Švejnarem.

Paroubek výzvu Klausovi adresoval ve čtvrtek otevřeným dopisem, prezident mu dnes stejným způsobem odpověděl.

Co napsal Paroubek Klausovi - ČTĚTE ZDE

"Plně s Vámi souhlasím v tom, že česká veřejnost má právo znát osobnost a názory kandidátů na funkci hlavy státu. Pro to, aby si občané mohli udělat vlastní názor uchazeče o nejvyšší ústavní funkci, však nestačí pouze pár desítek minut televizní debaty," argumentuje Klaus.

"Občané by měli znát osobu takového kandidáta základě jeho dlouhodobě známých a veřejně zastávaných postojů, jeho práce pro naši zemi, jeho aktivního veřejného působení, které jej na funkci prezidenta kandidovat opravňuje."

Celé znění Klausova dopisu - ČTĚTE ZDE

Jiřímu Paroubkovi, jehož strana před týdnem oznámila, že poskytne Švejnarovi maximální podporu, pak Klaus doporučil, aby "svého" kandidáta představil veřejnosti sám. 

"Jsem přesvědčen, vážený pane předsedo, že toto není úkolem mým, ale především úkolem Vaším jako předsedy největší opoziční  strany, která si pana Švejnara pro mnohé možná trochu překvapivě zvolila za svého kandidáta na funkci prezidenta republiky. Myslím proto, že daleko vhodnější by bylo, kdybyste v televizní debatě veřejnosti kandidáta Vaší strany představil Vy a objasnil, proč právě on je kandidátem ČSSD na funkci hlavy státu," uvedl prezident.

Jiří Paroubek ještě jednou veřejně na Klausovu odpověď reagoval. "Považuji odpověď pana prezidenta Václava Klause na moji výzvu k diskusi s profesorem Janem Švejnarem primárně za odpověď čestného předsedy ODS, nikoliv za odpověď sebevědomé hlavy státu," uvedl ve sdělení, které jeho podřízení rozeslali médiím.

Václav Klaus se v televizi objeví už v neděli. Hostem televize Prima však bude sám, bez prezidentského soupeře. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy