Poplatkům u doktora dáváme půlrok, řekli lidovci

Redakce DOM
18. 12. 2007 14:20
Chtějí pak přezkoumat, zda mají efekt
Poplatky je nutno otestovat, soudí lidovci.
Poplatky je nutno otestovat, soudí lidovci. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovci zasáhli do sporů kolem poplatků ve zdravotnictví. Říkají: Dáváme jim půl roku a pak se uvidí.

Schválená reforma zavádí zpoplatnění služeb ve zdravotnictví: Od Nového roku lidé nově zaplatí za návštěvu lékaře či vydaný předpis na léky.

Předsednictvo KDU-ČSL se v úterý rozhodlo prosazovat, aby se po půlroční platnosti těchto opatření vyhodnotil jejich efekt. " V případě nepříznivého dopadu na sociálně ohrožené skupiny obyvatelstva navrhneme nápravu," citoval rozhodnutí lidovců mluvčí strany Martin Horálek.

Podle předsedkyně lidoveckých poslanců Michaely Šojdrové je nebezpečí, že poplatky by mohly omezit přístup ke zdravotní péči. "Rizikovou skupinou jsou hlavně matky a novorozenci, tam s poplatky nesouhlasím," řekla Šojdrová.

Poslanec Ludvík Hovorka, který jako jediný koaliční zákonodárce nepodpořil ekonomickou reformu právě kvůli poplatkům u lékaře, míní, že půlrok je příliš dlouhá doba. "Je to pozdě. Dalo by se to zanalyzovat mnohem dřív. Také by náš krok měl reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

Ústavní soud by měl v následujícíh měsících posuzovat podnět opozičních poslanců, kteří tvrdí, že placení u lékaře je protiústavní. Ústava v Česku stále hovoří o bezplatném zdravotnictví.

"Soud rozhodne do dvou měsíců, pak bychom měli reagovat. Podle mě jsou poplatky na hraně ústavnosti. Bylo zpoplatněno všechno, platit musí děti i staří občané. Jiné vyspělé země v EU si mohou dovolit je od toho osvobodit, proč ne my?" řekl Hovorka.

Boj o poplatky se vyostřuje s tím, jak se blíží termín, kdy se začnou vybírat. Minulý týden opoziční politici spolu s některými osobnostmi vyzvali občany, aby poplatky i přes platný zákon neplatili. Přidávají se lidovci svým usnesením k této skupině?

"Ne. My jen chceme, aby lidé věděli, že nebudeme necitliví k jejich problémům. Je to od nás i apel, aby se citlivě k sociálním problémům stavěly i ostatní strany," dodala Šojdrová.

Ministerstvo zdravotnictví se vyhodnocování dopadů poplatků nebrání. "Jestli regulační poplatky fungují po technické stránce, bude po půl roce zřejmé," říká mluvčí ministrstva Tomáš Cikrt.

"Doufám, že se toho usnesení budou všichni lidovci držet a nebudou příštích šest měsíců podnikat proti poplatkům legislativní kroky," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy