Řekl, že jsou Romové černá lůza. Policie nevidí problém

Martina Macková
27. 12. 2007 15:20
Jak zastupitel (ne)urážel Romy

Břeclav - Černá lůza, šepleť, sebranka hajzlů. Když toto veřejně řeknete na adresu Romů, můžete dopadnout jako politik z Břeclavi Tomáš Nepraš.

Jak? Jednoduše se vám nic nestane a policie řekne, že jste vlastně nikoho neurazil.

Tak dopadlo šetření výroků, které Nepraš v červenci vyslovil v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

"Nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by zakládaly podnět ke stíhání," řekl Milan Janůvka z policejního ředitelství v Břeclavi.

Podnět k vyšetření výroků v deníku Aktuálně.cz poslalo do Břeclavi pražské policejní prezidium v srpnu. "Provedeme výslechy a na jejich základě případně zahájíme trestní stíhání," sliboval tehdy Milan Janůvka.

Minulý měsíc ale celou kauzu policisté uzavřeli pro nedostatek důkazů. Důvodem bylo, že se nezachovala nahrávka z jednání zastupitelstva, kde Nepraš měl prohlásit v souvislosti s Romy, že jsou "černé ludry".

Policisté potvrdili, že oba politikovy protiromské veřejné výstupy spojili. "Vystoupení na zastupitelstvu i rozhovor jsou součástí jednoho spisu, a ten byl jako celek odložen," řekl. Proč se tak stalo, není zcela jasné.

Nepraš navíc u výslechu hanlivé výroky pro deník Aktuálně.cz nepopřel. "Byl vyslýchán, slova potvrdil," řekl Janůvka.

Znamená to, že výroky pro média nejsou trestný čin ani přestupek? Policisté říkají: Je to tak.

"Po konzultaci se státním zastupitelstvím jsme došli k závěru, že se nepodařilo hodnověrně doložit, že by pan Nepraš urážel Romy," dodal Janůvka.

Státní zástupkyně ale na dotaz Aktuálně.cz řekla, že články s ní policisté nekonzultovali. "My jsme pouze konzultovali situaci kolem výroků na zastupitelstvu. Důkazy k nim ve spise nebyly," potvrdila Anežka Forstová z břeclavského státního zastupitelství.

Zástupkyně Forstová si nyní po upozornění Aktuálně.cz nechala poslat policejní spis a doporučila znovu prověřit všechny okolnosti případu.

Co tehdy Nepraš například uvedl:

"Vždyť tady taky žijete. Nebo je to v Praze jiné? Je to přece určitá skupina, která se páří napříč, žije jich čtyřicet v jedné místnosti, nemají základní hygienické návyky. Jako ta opice se naučí přijít na úřad a říct si o sociální přídavky. Politici jen zavírají oči. Legislativní kroky nemají žádný dopad. Je to černá šepleť, sebranka hajzlů, lůza. Klidně si to napište, kam chcete."

 

Právě se děje

Další zprávy