Zelení kapitulovali před dálnicemi, proto vzpoura

Petr Holub
5. 12. 2007 19:46
Poslankyně zelených Jakubková nehlasuje pro rozpočet
Věra Jakubková ve své poslanecké lavici
Věra Jakubková ve své poslanecké lavici | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V dopravní politice už není možné dál ustupovat, řekla poslankyně Zelených Věra Jakubková. Proto se rozhodla nehlasovat pro rozpočet.

Gesto dosud neznámé ostravské poslankyně je předzvěstí bouře uvnitř strany Zelených. Podle Jakubkové totiž Zelení ustupují lobby stavitelů dálnic do té míry, že by ani ve vládě nemuseli být.

Čtěte více: Vzpoura v koalici. Zelená poslankyně nepodpoří rozpočet

Stavět, ale ekologicky

Bursíkova strana se od počátku musela vyrovnat s vyhlídkou, že se účastní práce kabinetu, který bude stavět dálnice dosud nevídaným tempem.

Zelení se proti zrychlení výstavby dálnic vymezovali ve volebním programu hesly: "Změníme poměr investic do silnic ve prospěch rekonstrukcí a modernizací těch stávajících," "Co nejvíce nákladní dopravy na železnici," "Lepší moderní dvoupruhová silnice za 5 let, než dálnice za 50 let".

Vstup do vlády jim usnadnila koaliční smlouva, v níž stojí: "Vláda vypracuje harmonogram výstavby dopravní infrastruktury, určí priority jednotlivých staveb dle jejich dopravního a ekonomického přínosu a vlivu na životní prostředí."

Ministři měli materiál schválit do konce března.

Řebíček: prostě stavět

Ministr dopravy Aleš Řebíček však zvolil jinou cestu. Nevyužil tzv. multikriteriální analýzu, kterou nechala na jaře vypracovat Paroubkova vláda.

Analýza, kterou Aktuálně.cz publikovalo v srpnu, plnila zadání koaliční dohody, když hodnotila vliv nových dálnic na ekonomiku i životní prostředí.

Čtěte více: Stát staví silnice podle socialistického receptu

Výsledkem bylo zjištění, že stát utrácí desítky miliard neefektivně, a také seznam potřebných staveb. Ten se výrazně lišil od dosavadních plánů.

Například tento týden dokončený dálniční úsek z Ostravy do Bohumína za 15 miliard byl označen za zbytečný, za nezbytnou byla naopak označena rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí, kterou se nikdo stavět nechystal.

Přečtěte si: Ostrava má 17 kilometrů dálnice se zavěšeným mostem

Řebíček místo toho vládě předal s drobnými úpravami jiný Paroubkův materiál z léta 2005, prostý seznam, kde by se mělo v příštích osmi letech utratit za nové dálnice, silnice a železnice 830 miliard korun.

Bez jakéhokoli zdůvodnění doporučoval pokračovat ve stavbách všech dálnic plánovaných už od sedmdesátých let. Z dopravních investic půjde na nové dálnice víc než polovina, o zbytek se rozdělí ostatní silnice a železnice.

Bursíkův kompromis

Šéf zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík ještě v srpnu odmítl o takovém materiálu vůbec diskutovat a k jeho kritice se přidali i ministři financí, místního rozvoje a průmyslu.

V září už bylo všechno jinak. Po jednání lídrů koalice akceptoval předseda Zelených Řebíčkův materiál s tím, že ministři dopravy a životního prostředí sestaví komisi, která posoudí sporné úseky některých dálnic.

Do výčtu z vládního usnesení patřila severozápadní část pražského okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí, rychlostní silnice R 52 mezi Brnem a rakouskou hranicí, silnice R55 mezi Otrokovicemi a Rohatcem i trasa dálnice D3 přes Posázaví. Teprve s jejím verdiktem bude možné stavby uskutečnit.

Topolánek ignoruje vládu

Když dopravní experti Zelených a poslankyně Jakubková začali kontrolovat, jak Řebíček plní dohodu, tak zjistili, že sporné úseky staveb nezmizely z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a že je tedy bude možné v příštím roce připravovat.

K dispozici mají i říjnový dopis premiéra Topolánka, který bez ohledu na vládní usnesení ujišťoval starostu Veselí nad Moravou i kolegy z dalších obcí, že se silnice R55 bude stavět beze změn, které doporučoval posoudit Bursík.

Ministr dopravy se navíc dosud s Bursíkem nedohodl, jak by měla komise posuzující dálnici vypadat.

Poslankyně Jakubková tedy požádala Řebíčka, aby zastavil výkupy pozemků a správní řízení na sporných úsecích dálnic. Ministr včera večer odmítl, poslankyně reagovala tím, že se neúčastnila hlasování o rozpočtu.

Na tom, jak silnou podporu získá postoj Jakubkové mezi Zelenými, bude záviset Bursíkova pozice na příští konferenci Zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy