Česko má rozpočet na příští rok, učitelé miliardu navíc

Martina Macková
6. 12. 2007 0:01
Vláda bude hospodařit se schodkem 70,8 miliardy
Premiér Mirek Topolánek domlouvá poslankyni zelených Věře Jakubkové, která se rozhodla pro rozpočet nehlasovat
Premiér Mirek Topolánek domlouvá poslankyni zelených Věře Jakubkové, která se rozhodla pro rozpočet nehlasovat | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česko má rozpočet. Koalice schválila plán hospodaření státu, i přes nesouhlas jedné z poslankyň a nepřítomnost ministra Petra Nečase.

Pro rozpočet hlasovalo 100 poslanců, proti 97. Opozici chyběl nemocný Petr Wolf (ČSSD).

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková zopakovala malou vzpouru lidovce Hovorky. Nepodpořila státní rozpočet. Nehlasovala nakonec proti němu, ale vypnula hlasovací zařízení.

Čtěte více: Zelení kapitulovali před dálnicemi, proto vzpoura

Koaliční poslanci společně s opozicí nakonec odhlasovali i návrh Miloše Melčáka, který poslal necelou miliardu korun na platy učitelů. Opozice i přes nesouhlas zelených nakonec nezablokovala poslanecké pomníčky.

Porcování medvěda tak nakonec překvapivě podpořila polovina komunistických pöslanců. Pro bylo 107 poslanců. Naopak zelení se, jak už slíbili, dělení nezúčastnili, při hlasování se zdržel i Vlastimil Tlustý (ODS).

"Jsem ráda, že rozpočet prošel, nechtěla jsem ho svým postojem potopit. Ale vadí mi, že prošlo porcování medvěda," komentovala po hlasování pro Aktuálně.cz Jakubková. Rozezleni byli i sociální demokraté, zvlášť na své "spojence" z KSČM.

"Napřed to vypadalo, že medvěd byl zastřelen. Leč ve Sněmovně zřejmě máme živou vodu, protože medvídek nám obživl!," rozhorlil se na plénu předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. "Byly rozděleny dvě miliardy korun na individuální investiční akce, které dozajista budou chybět někde jinde," dodal. 

Nemohu hlasovat pro

"Sliby, že příští rozpočet už bude jiný registruji. A těším se na to. Až se tak stane, potom bude mnohem snadnější pro rozpočet hlasovat. V tuto chvíli ale nemohu hlasovat pro," napsala ministru Aleši Řebíčkovi.

Celé znění dopisu poslankyně Jakubkové ministrovi čtěte ZDE

Zatímco Ludvík Hovorka nesouhlasil se zdravotní částí ekonomických reforem, Jakubková je zásadně proti postupu ministerstva dopravy a navrhovanému rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Nelíbí se jí především, že v plánu jsou stavby neprodiskutovaných silnic a málo peněz jde do železnic.

Poslankyně chce, aby úřady přehodnotily své plány tras dálnice D3, která prochází Posázavím, rychlostní silnice R55 přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava, kvůli sporu u soudu i rychlostní silnici R52 do Mikulova nebo severozápadní část pražského okruhu.

I když to požadovali i ostatní zelení, pro rozpočet ruku zvednou.

"Poslanecký klub odhlasoval, že rozpočet podpoří, paní Jakubková se jediná zdržela," řekla Aktuálně.cz předsedkyně klubu Kateřina Jacques.

Čtěte blog šéfa ČSSD Jiřího Paroubka: Rozpočet poškodí 7,7 milionů lidí této země

Jacques: Udělali jsme maximum

Problémy se schválením rozpočtu minulý týden avizovala i další poslankyně zelených Olga Zubová. Koalice ale nakonec vyhověla její podmínce, a také požadavku Miloše Melčáka, aby přidala peníze do kapitoly na platy regionálních učitelů.

Zubová: Miliardu na platy? Pak rozpočet podpořím ČTĚTE ZDE

Podle ní ale také není v plánech stavby silnic "vše v pořádku." Zelení jednali s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS) ještě do úterý a Jacques přiznává, že ne vše se jim podařilo prosadit.

"Představa, že se poslední noc udělají průlomové změny, je scestná. Snažili jsme se udělat maximum a výsledkem je kompromis. Vidíme nedostatky, chceme prosazovat zelené priority a máme významné přísliby do dalšího roku," řekla Jacques.

Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně.
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Ostatní zelení rozpočet podrží, Jakubkové hlas - i kdyby se postavila proti - by tak neměl chybět. Oba bývalí poslanci sociální demokracie - Miloš Melčák a Michal Pohanka, totiž už Aktuálně.cz potvrdili, že rozpočet schválit pomohou.

"Každý z nás má nějaké priority, ale rozpočet je zásadní jako celek a pro nás je důležité podržet vládu," dodala Jacques.

Zelení ustoupili z požadavku zpracovat multifunkční analýzu plánovaných silnic. Ta by rozhodla, které silnice jsou opravdu užitečné, a sestavila seznam těch nejdůležitějších.

"Měly se sestavit tři komise, které by sporné úseky dálnic prověřily. Dosud vůbec nebyly ustaveny, ani není žádná dohoda na postupu, jak je sestavit. Hrozí, že se silnice začnou stavět a peníze budou použity nehospodárně," vysvětlila Aktuálně.cz Jakubková.

Zelení proti porcování

Zelení se ale tentokrát jako "jeden muž" postaví proti porcování medvěda, tedy jednotlivých dotací posílaných do regionů.

Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Koaliční smlouva už obsahuje příslib, že vláda přijme "transparentní pravidla pro dotační tituly státního rozpočtu vůči rozpočtům obcí, občanským sdružením a dalším fyzickým a právnickým osobám v rámci druhého čtení zákona o státním rozpočtu s cílem zprůhlednit a omezit praxi porcování medvěda." Výsledkem však je pouze fakt, že se letos neprůhledně rozdělují namísto loňských sedm miliard jen dvě miliardy korun.

Praxe rozdávání poslaneckých dárků do regionů však nezmizela a pokračují v ní ODS s lidovci. Pokud se ale zelení hlasování o této části rozpočtu nezúčastní, mohli by ji s pomocí ČSSD a KSČM zablokovat.

Poslanecký klub Strany zelených vyzval ostatní strany, aby začali spolupracovat na ukončení dosavadní nesystémové praxe. Zelení také oznámili, že v prvním čtvrtletí příštího roku strana předloží návrh zákona, který povede k ukončení tohoto netransparentního rozdělování státních peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy