Svůj program nedodržíme, přiznala ODS na kongresu

Petr Holub
26. 11. 2007 10:50
Vaše otázky jsme předali delegátům. Odpovědi uvnitř
Prvý a zatím druhý muž ODS. Mirek Topolánek a Pavel Bém
Prvý a zatím druhý muž ODS. Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Nevolební sjezd je od toho, aby před veřejností zdůraznil sílu strany. Spory přirozeně patří na volební sjezdy, kde mezi sebou politici soutěží o místa ve vedení partaje.

Tak popsal smysl sobotního kongresu na pražském Žofíně šéf ODS Mirek Topolánek.

Scénář i vystoupení některých politiků tomu odpovídaly. "Jsem si jist, že s minulým rokem můžeme a musíme být spokojeni. Řekl bych tak na devadesát procent," řekl premiér hned na počátku svého projevu.

Následovala pochvala ministrům, kteří přišli do vlády odborně připraveni a začali v prvním roce úspěšně plnit vládní program. Úspěchem ODS je především reforma veřejných financí.

Vše o kongresu ODS
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Vše o kongresu ODS

Druhý krok reformy nebude

Topolánek zřejmě nevěřil, že svůj výklad prosadí zcela snadno. Proto připravil scénář kongresu tak, aby kritici nedostali prostor.

Možnost vysvětlit úspěchy dostali jednotliví ministři, kteří zopakovali, že reforma veřejných financí zachraňuje rozpočet před krachem, že vláda úspěšně zavedla mýtné, že zrušila registrační pokladny a minimální daň.

Slabost scénáře se ukázala v tom, že ani premiér, ani ministři nepředstavili žádný plán do budoucna.

Výjimkou byl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který slavnostně oznámil, že jeho reforma je na světě a že v pátek odeslal věcné návrhy sedmi zákonů do připomínkového řízení. Se štěstím mohou být schváleny do konce příštího roku. 

Opatrný rok 2008

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas oznámil, že už má v paragrafovaném znění připraven první zákon k reformě penzí. Čeká pouze na souhlas opozice, aby reforma přežila i nástup příští vlády.

Nečas předpokládá, že se dohodne do konce roku, podle informací Aktuálně.cz ovšem páteční grémium ČSSD spolupráci s Nečasem zpochybnilo.

Nečas slíbil rozsáhlou novelu zákoníku práce, která má liberalizovat pracovní trh. Neřekl však termín.

Jinak ministři o budoucnosti příliš konkrétně nemluvili. Hovořilo se o reformě policie, která si podle ministra vnitra Ivana Langera vyžádá investici tři a půl miliardy do služeben, podobně se zvýší státní dotace na soudech, ministr průmyslu Martin Říman zjednoduší živnostenský zákon tím, že sníží počet živností na třetinu. 

Všechny překvapil ministr dopravy Aleš Řebíček, který chystá antiliberální novelu vyvlastňovacího zákona. Umožní na vyvlastněném pozemku stavět, i když majitel nebude souhlasit s cenou, kterou mu stát nabídne. 

Tlustý: úspěchy máme před sebou

Delší byl výčet Vlastimila Tlustého, který se dostal ke slovu na závěr kongresu a vyjmenoval nesplněné sliby ze smlouvy ODS s občany a z programového prohlášení vlády.

Vláda podle něho nesnížila daně všem, zvýšení DPH poškozuje některé skupiny obyvatel, daňové přiznání není na jedné stránce, neexistuje plán na zavedení eura, nesnižuje se sociální pojistné, opět se zvyšují mandatorní výdaje.

"Škarohlídi by řekli, že program neplníme, já ale řeknu, že to všechno jsou úspěchy, které máme zatím před sebou," poznamenal bývalý ministr financí.

Tlustého kritika reforem byla výjimkou a Topolánek se vůči němu také ve svém projevu předem vymezil, když ho označil za člověka, kterému ujel vlak. K tomu dodal, že ODS musí reformy brzdit na přání koaličních spojenců:

"Kdo chce v otázce reforem tlačit na pilu i za cenu zbourání vlády, tomu nejde o reformy, ale právě jen o zbourání vlády. A už před volbami jsme plánovali naše reformy nejméně na osm let."

Zločin útočí přes média

Ještě tvrdší byl preventivní zásah proti očekávaným kritikům z médií. Poprvé po deseti letech zakázala nějaká politická strana novinářům vstup na sjezd.

Topolánek to doplnil slovním útokem, když oznámil, že média slouží organizovanému zločinu a odmítají demokratické zřízení. Novináři podle něho jen "špatně skrývají nenávist k představitelům demokratické politické moci jako celku." 

O tom, že separace médií je pro ODS výhodná, pochybovali i účastníci sjezdu. "Když budou novináři na kongresu, můžeme je ovlivnit, jak o nás budou psát. Teď se této možnosti sami vzdáváme," řekl jeden z nich při neoficiálním rozhovoru. 

Vládní rošáda?

Na kongresu nezazněl nahlas důvod, proč se ODS právě v této chvíli potřebuje představit jako silná a jednotná. Delegáti pokuřující v žofínských sadech pouze spekulovali o možnosti, že posílený Topolánek může provést rozsáhlou vládní rošádu, která vedle neobsazených ministerských míst na školství a místním rozvoji může zasáhnout i jiné resorty.

Tuto možnost nevyloučil v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz první místopředseda ODS Pavel Bém: "Koaliční partneři dle mého názoru zatím personálně zcela nezvládli svoji účast ve vládní koalici. Osobně jsem přesvědčen, že pokud se personální problémy na ministerstvu školství a místního rozvoje co nejdříve nevyřeší, bude nutné vyvolat koaliční jednání a naše partnery 'popohnat'." 

Euroskeptiky v řadách ODS přijel podpořit šéf britských konzervativců David Cameron
Euroskeptiky v řadách ODS přijel podpořit šéf britských konzervativců David Cameron | Foto: Ludvík Hradilek

Kapitulace euroskeptiků

Strategii preventivního útoku využil Topolánek i při druhém hlavním tématu.

Premiér a jeho lidé potřebovali, aby kongres potvrdil postup při jednání o tzv. reformní smlouvě o Evropské unii. Minulý kongres totiž Topolánka zavázal, že nesmí předávat žádnou pravomoc české vlády do Bruselu.

To však premiér nerespektoval, podle nové smlouvy jich předá nejméně šedesát. O některých agendách například v oblasti dopravy se bude rozhodovat v evropské radě kvalifikovanou většinou, tedy bez možnosti Čechů použít veto.

Text reformní smlouvy se délkou ani obsahem příliš neliší od tzv. Evropské ústavy, kterou ODS v čele s Topolánkem a vicepremiérem Alexandrem Vondrou také na kongresu emotivně odmítala.

Premiér prohlásil, že zahraniční politika patří mezi přednosti současné vlády a dodal, že kongres nesmí reformní smlouvu odmítnout, pokud nechce, aby celá vláda podala demisi.

Aby oslabil pozici euroskeptiků, pověřil europoslance Jana Zahradila, známého dosud protibruselským postojem, aby navrhl usnesení, podle kterého stačí, že reformní smlouvu schválí parlament.

Stanovisko euroskeptiků hájil Zahradilův kolega Hynek Fajmon, který delegátům ukázal stejně objemné svazky evropské ústavy a reformní smlouvy.

Topolánkova strategie však zabrala. Fajmon nenavrhl usnesení, podle kterého by o nové verzi euroústavy rozhodovali občané v referendu. O to šlo premiérovi především.  

 

Právě se děje

Další zprávy