ODS stojí na rozcestí, povolí si spolupráci s KSČM?

Petr Holub, Martina Macková
24. 11. 2007 1:00
Stranu čeká kongres, bude se prát špinavé prádlo?
Jednička v ODS - Mirek Topolánek. (Ilustrační snímek)
Jednička v ODS - Mirek Topolánek. (Ilustrační snímek) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Politici největší vládní strany se scházejí  na kongresu, během nějž se nečeká zemětřesení, ale už teď je jisté, že o konflikty nebude nouze.

Například: Otevře se ODS spolupráci s komunisty a uzná KSČM jako legitimního levicového partnera?

Na stoly delegátů se má znovu vrátit návrh, který by zrušil usnesení minulého kongresu, podle kterého nesmí ODS na žádné úrovni uzavírat koalice s komunisty. "Usnesení se nedaří naplňovat, zvlášť na menších vesnicích, kde by se jinak nesestavila koalice," připouští senátor a primátor Jaroslav Kubera z Teplic Kubera.

V takových případech by měli dostat oblastní šéfové šanci spolupráci tolerovat. "Ale bude se trestat dál v případech, kdy třeba koalice vznikla jen proto, aby se konkrétní člověk stal starostou," doporučuje teplický primátor.

Další spory? O Klause

Další velké spory se rýsují dva. Oba zvedli straničtí místopředsedové.

Vlivný primátor Pavel Bém se nijak netají, že podle jeho mínění dělá premiér Mirek Topolánek málo pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Na kongresu chce předložit deklaraci, která by vyzvala koaliční partnery - tedy lidovce a zelené - k volbě stávající hlavy státu.

Středočeský hejtman Petr Bendl zase chce řešit nespokojenost krajů. Ač má ODS "obšancovaná" prakticky všechna hejtmanství, vláda s nimi svou politiku pro kraje nekonzultuje.

Foto: Ondřej Besperát

Ustojí Topolánek kritiku? Podle politologa Ladislava Mrklase z institutu CEVRO ano - pakliže delegáty sjezdu přesvědčí, že dokáže komunikovat a získá hlasy i v budoucích volbách.

Za prezidenta...

Pražská ODS, která v pondělí potvrdila Pavla Béma ve svém čele, jasně oznámila, že Klaus musí získat podporu celé vlády. Bém v úterý v rozhovoru pro Rádio Impuls nešetřil kritikou obou menších stran. Vadí mu, že uvažují o podpoře kandidáta ČSSD Jana Švejnara - což podle něj ohrožuje koalici.

"Já považuji za perverzní, že sedí ve vládě, kde se podílejí na reformách - a zároveň takto koalici podkopávaji," řekl mimo jiné Bém.

Většina z delegátů sjezdu, které redakce Aktuálně.cz oslovila, však pochybuje, že se mu podaří prosadit deklaraci o "všepodpoře" Klause.

"Určitě nebudeme přijímat usnesení, že nezvolení Klause naruší koalici. Spíš bude snaha deklarovat podporu Klause a uložit Topolánkovi, aby byl zvolením pověřen," míní poslankyně Alena Páralová z Pardubického kraje.

"Nanejvýš přijmeme usnesení, že podporujeme Klause. Jeho koaliční podpora ale není v koaliční smlouvě, teď to tedy těžko můžeme požadovat," soudí senátor Kubera.

Klub zapomenutých hejtmanů

Na kongres se chystají hejtmani. Ti vyčítají Topolánkovi konkrétní přehmaty.

Vadí jim, že zrušil bez jakékoli diskuse záchranné vojenské jednotky v některých krajích, že bez nich připravuje zákon o krajích a že nedokázal ve sněmovně prosadit zákon o rozpočtovém určení, který zvyšoval rozpočty krajů o 30 miliard ročně.

Pavel Bém při posledním kongresu strany
Pavel Bém při posledním kongresu strany | Foto: Ludvík Hradilek

"Je dobré, že vláda žije, čekal bych ale od ní větší komunikaci s hejtmany," podporuje Bendlovo stanovisko jeho plzeňský kolega Petr Zimmermann. "Zvláště jednání nad zákonem o krajích je křiklavý případ. Dokonce i Zeman takové věci s námi konzultoval," dodává.

Podle Zimmermanna nejde o to "rozemlít vládu na prášek". "Kde ale jinde se už máme s premiérem bavit, když by to nešlo na kongresu," upozorňuje.

O něco smířlivější je karlovarský hejtman Josef Pavel: "Zákon o krajích se mi také nelíbí, ale nevidím to na nějaký konflikt mezi hejtmany a vládou."

Podobně to vidí Miloš Vystrčil z Vysočiny: "Vláda je zahlcena a někdy zapomíná, že má na krajích politiky. Nemyslím si ale, že by existoval nějaký spor."

Reforma skončila, teď budeme pomáhat

Předseda Senátu Přemysl Sobotka věří, že se diskuse premiéra s hejtmany nakonec nevyhrotí. "Potíže s komunikací byly způsobeny hektičností doby, kdy se domlouvala reforma veřejných financí a rozpočet. To už máme prakticky za sebou a tak se dojde k cíli i v ostatních záležitostech," předpovídá.

Hejtmani jsou nespokojení i z propadu stranických preferencí a připisují to neschopnosti vlády vysvětlit své reformní kroky. Pokud nebude vláda v příštích měsících šikovnější, může ODS prohrát krajské volby v listopadu 2008.

Tyto obavy může Topolánek podle politologa Mrklase rozptýlit tím, když reformu delegátům dobře vysvětlí a když popíše další připravené kroky.

"Předpokládám, že bude méně mluvit o ekonomických záležitostech, které by zasáhly peněženky občanů, ale soustředí se na další oblasti, kde je možné zlepšit veřejné služby," míní Mrklas.

Nebude se tedy už tolik mluvit o druhém kole rozpočtových reforem či o reformě zdravotnictví či penzí, ale začne se víc debatovat o změnách v justici, které Topolánek prezentoval v pondělí s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, nebo chystaném zjednodušení podnikatelských zákonů, které chystá ministr průmyslu Martin Říman.

Jaký tedy lze čekat výsledek? "Nedopadne to tak ani tak, spíš někde mezi. Nerad bych se zmýlil, ale k velkým dramatům nedojde," předpovídá průběh sobotního kongresu předseda Senátu Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy