Čunek ukázal bratrance a zůstává šéfem lidovců

Eliška Bártová Eliška Bártová
7. 11. 2007 12:08
Předseda lidovců svůj post uhájil. Zatím
Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu.
Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vysvětlil spolustraníkům, odkud se vzalo v roce 1998 na jeho účtech zhruba 3,5 milionu korun. Celostátní konference poté rozhodla, že má předseda strany setrvat ve funkci, i když ve středu opustí své posty ve vládě.

"Čunek vše důvěryhodně vysvětlil, řekl jména lidí, kteří mu půjčili," uvedl už v průběhu jednání Aktuálně.cz Jiří Vacek, náměstek hejtmana Středočeského kraje. 

Potvrdily se informace Aktuálně.cz, že podle Čunka peníze pocházejí od příbuzných. Předseda strany si s sebou dokonce přivedl bratrance Jana Machů, který jeho verzi potvrdil.

Vedení strany ukázal i příslušné dokumenty, které pak prezentoval se spokojeným a suverénním výrazem i novinářům.

"Svléknul se do naha," komentoval Čunkovo vystoupení místopředseda strany Marián Hošek. "Bratranec, kterého přivedl byl zcela důvěryhodný, nemám už žádné pochybnosti."

Na zasedání širšího vedení strany ani nepadl návrh, aby Čunek z vedení strany odešel. Zazněly jen výtky, jak věc objasňoval.

Předseda ale úplně vyhráno nemá. Grémium se usneslo, že se teprve 14. prosince rozhodne, zda na dubnovém sjezdu proběhnou i mimořádné volby nového předsedy. 

Zároveň lidovci požadují, aby byl řádně vyšetřen únik informací z Čunkova trestního stíhání. Jméno jeho nástupce na postu ministra pro místní rozvoj ale dnes nezveřejnili. "Jasno v tom mám, ale neřeknu," reagoval na dotaz Čunek.

Jiří Čunek naslouchá otázce
Jiří Čunek naslouchá otázce | Foto: Ludvík Hradilek

Na dům a podnikání

Při prezentaci Jiří Čunek uvedl, že jeden milion korun ušetřil on s manželkou, další milion si vypůjčili od rodičů a 1,5 milionu korun mu poskytl bratranec Machů.

Ten osobně před členy strany předstoupil a odpřísáhl, že vše bylo tak, jak Čunek popisuje. Přinesl také prohlášení, ve kterém se k půjčce hlásí a kde uvádí, že závazky jsou "k dnešnímu datu vyrovnány".

Lidovci řeší osud Jiřího Čunka: Na snímku kromě šéfa KDu-ČSL vidíte i (v sedě) místopředsedu strany Stanislava Juránka, nad ním (s brýlemi) Romana Línka. Zády stojí Miroslav Kalousek.
Lidovci řeší osud Jiřího Čunka: Na snímku kromě šéfa KDu-ČSL vidíte i (v sedě) místopředsedu strany Stanislava Juránka, nad ním (s brýlemi) Romana Línka. Zády stojí Miroslav Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát

"Chtěli jsme zahájit stavbu domu a zároveň jsem chtěl s bratrancem rozjet podnikání," vysvětloval večer po jednání Čunek, na co peníze potřeboval. "Ale když jsem se stal starostou, tak jsem od toho plánu ustoupil. Všechny prostředky sdružil a dal na termínované vklady."

Proč část peněz uložil na účet tchýně, vysvětlil tím, že chtěl pomoci svému švagrovi, který byl po zranění v kómatu a rodina potřebovala mít možnost ručit finančním obnosem. Všechny peníze prý vrátil do roku 2003.

"Nechtěl jsem skandalizovat své příbuzné, musel jsem se s nimi nejdříve dohodnout, zda to mohu zveřejnit," vysvětlil Čunek, proč původ peněz neobjasnil dříve. "Nechtěl jsem, aby jim média lezla do bytu a pátrala v účtech bez jejich souhlasu."

Jak je to s dávkami

Čunek také předložil výpis, ve kterém je jasně uvedeno, že v roce 1998, kdy měl na účtu zmiňované peníze, nepobíral příspěvek na bydlení ani sociální příplatek.

Foto: Ludvík Hradilek

Od roku 1998 do počátku roku 1999 pobírala rodina přídavky na děti a rodičovský příspěvek. Jak už dříve upozornil deník Aktuálně.cz, neporušil tím Čunek žádný zákon. Tyto dávky se totiž vypočítávají z příjmů dva a rok starých.

"Výpočet dávek prováděl sociální úřad," dodal Čunek. "Když jsem se stal starostou, nepožádal jsem už o žádné dávky."

Reportáž ČT, ve které jsou sociální dávky rodiny a peníze uložené na účtu dávány do souvislosti, označil za "naprosto tendenční." V tom se shodnul se středečním prohlášením premiéra Mirka Topolánka na rádiu Impuls.

Návrat do vlády v mlze

"Pokud zůstane předsedou strany a já věřím, že zůstane - budeme se dál normálně setkávat. Možná víc než doteď," řekl Topolánek Impulsech Václava Moravce a zopakoval, že ČT neplní veřejnou službu.

Čunka neodepisuje; nevylučuje, že se vrátí. "Pokud budu chtít dělat další změny, udělám je v červnu," řekl Topolánek s tím, že ani jeho nepřítomnost ve vládě nebude pro koalici nepřekonatelnou překážkou.

"Pražská politika ho trochu semlela. Potřebuje čas, aby si dal všechny věci do pořádku," dodal Topolánek s tím, že to bude trvat v řádu měsíců.

Kdo je proti

Pro Čunkův odchod z čela strany hlasovali minulou středu jednomyslně pouze lidovečtí senátoři. K rezignaci ho vyzval bývalý předseda Jan Kasal.

Za Čunkem však stojí jihomoravská organizace; podporu mu vyjádřila také jeho domovská zlínská frakce a část pražské.

Čunek oznámil, že odstoupí ze všech vládních funkcí minulý čtvrtek. Zdůvodnil to mimo jiné znovuotevřením korupční kauzy, ve které byl stíhán kvůli přijetí půlmilionového úplatku.

"Nevidím problém v tom, že zůstávám ve funkci předsedy strany," řekl v úterý večer Čunek. "KDU ctí presumpci neviny, proto ji vyšetřování mé osoby neskandalizuje. A není tady snad nikdo, kdo by nevěřil, že to celé není na politickou objednávku."

Deník Aktuálně.cz vypátral, jaké dávky a kolik Čunek bral, když ještě neseděl ani na vsetínské radnici.

Faksimile dokladu, který Jiřímu Čunkovi vystavilo oddělení Státní sociální podory úřadu ve Vsetíně
Faksimile dokladu, který Jiřímu Čunkovi vystavilo oddělení Státní sociální podory úřadu ve Vsetíně | Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy