Poslanci porcují rozpočet, ČSSD se zdá kořist malá

Petr Holub
6. 11. 2007 16:05
Rozpočtový medvěd může letos přežít
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Tradiční posílání poslaneckých dotací do vlastních volebních okrsků je ohroženo.

Nesilnější poslanecký klub ODS chce za tím účelem letos rozdělit 2,4 miliardy korun, z toho budou mít opoziční poslanci k dispozici 400 milionů.

Sociální demokracie se bouří

O nabídce dnes bude jednat poslanecký klub ČSSD, předem se očekává, že nabídku odmítne. "Stanovisko už máme připraveno, po zasedání klubu by mohlo být definitivní," potvrdil místopředseda klubu David Rath.

Sociální demokraté podle něho s největší pravděpodobností účast na porcování odmítnou. "Rozpočet je tak špatný, že s ním nechceme mít nic společného, proto se nebudeme účastnit ani porcování medvěda," zdůvodnil postup hlavní opoziční strany.

ODS: Šetříme i na medvídkovi

Občanští demokraté už rozdělení své části medvěda projednali. "O porcování se bude mluvit na zítřejším rozpočtovém výboru. ČSSD může naší nabídku vzít a nechat být," vysvětluje postoj hlavní vládní strany místopředseda klubu Pavel Hrnčíř.

Neúčast sociálních demokratů vysvětluje tím, že jsou zklamáni malou porcí. "Jednáme o úsporném rozpočtu a šetřit se musí i na medvídkovi," řekl Hrnčíř.

Loni poslanci rozdělili sedm miliard, když se proti vůli ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) dohodli o porcování lidovci, sociální demokraté, komunisté a část ODS. Tlustého nástupce Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) tentokrát hodlá medvěda alespoň zmenšit.

Občanští demokraté už mají jasno, kam peníze půjdou: "Budeme se držet nepsané tradice a podpoříme projekty, které nemají žádnou rozpočtovou kapitolu, tedy především investice do sportu a regionálního školství," říká Hrnčíř.

Čeká se na KSČM

Nesouhlas sociálních demokratů může ohrozit tradiční postup porcování.

Rozdělení peněz se dohodlo na rozpočtovém výboru, který potom předložil sněmovně společný pozměňovací návrh od poslanců všech stran.

Tentokrát mají opoziční strany ve výboru polovinu hlasů a mohou pozměňovací návrh zablokovat. Poslanci by pak museli návrh na dotace do svých regionů přenést ve sněmovně osobně.

ODS a lidovci ale mohou ještě oslovit komunisty, kteří účast na porcován nevyloučili.

"Nemyslím, že by se mělo omezovat právo poslanců zasahovat do rozpočtu," vysvětluje místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
Jak se jeho strana zachová při letošním procování, není předem jasné. "Spor o to, kdo si nejvíc urve, teď probíhá mezi ODS a ČSSD, a my počkáme, jak dopadne. Je to mlýnice mezi dvěma stranami a nemáme důvod do ní strkat prsty," míní Dolejš.

 

Právě se děje

Další zprávy