Tady jsou dávky rodiny Čunků. Podívejte se sami

Martina Macková
6. 11. 2007 17:40
Aktuálně.cz má dokument potvrzený sociálním úřadem
1. listopadu 2007: Jiří Čunek odjíždí z úřadu vlády.
1. listopadu 2007: Jiří Čunek odjíždí z úřadu vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Vsetín - Jaké dávky a kolik bral lidovecký vicepremiér Jiří Čunek v době, kdy ještě ani neseděl na vsetínské radnici a kvůli kterým ve středu opustí vládu?

Podívejte se sami. Aktuálně.cz se podařilo získat výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, že Čunkovi brali sociální dávky do konce roku 1997. Ony tři miliony, jejichž původ chce v úterý lidovcům Čunek vysvětlovat, doputovaly na konto v listopadu 1998.

V roce 1998 Jiří Čunek bral od státu jen přídavky na děti a rodičovské příspěvky. Ty mu nemůže nikdo vyčítat. Pobírali je ve stejné situaci před deseti lety i další politici KDU-ČSL.

Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové. Ta odmítla potvrdit jeho pravost. Nepřímo ale naznačila, že výpis v pátek vydala, když řekla: "Zeptejte se pana Čunka."

Podívejte se na faksimilie dokumentu z úřadu práce

Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové.
Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové. | Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek to potvrdil. "Předseda Čunek si výpis vyžádal k televizní debatě, je to tentýž dokument," řekl Horálek. Čunek se s tímto výpisem ukázal v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Sociální dávka? I 50 korun

Tabulka ukazuje, že za celý rok 1997 Čunkovi od státu dostali 582 korun příspěvek na bydlení: tedy 48,50 korun za měsíc, a k tomu 6606 korun sociální příspěvek (550,50 korun na měsíc).

V té době rodina žila v panelákovém bytě se čtyřmi dětmi a Čunek byl opozičním zastupitelem.

Podobné dávky brala šestičlenná rodina i v roce 1996, tehdy na bydlení 972 korun za rok, tedy 81 korun na měsíc a 11 712 korun jako sociální příspěvek (976 korun na měsíc).

V roce 1998 už tyto dávky Čunkovi nebrali. Pobírali pouze přídavky na děti a rodičovské přídavky, které se vypočítávají podle finanční situace rodiny v roce 1996 a 1997.

Aktuálně.cz zjistilo, že v roce 1997 bral Čunek dávky oprávněně, měl na ně nárok. Stejně tak na rodičovské přídavky na děti v roce 1998 a 1999.

Vicepremiér oznámil, že odstoupí ze všech vládních funkcí ve středu. Zdůvodnil to mimo jiné znovuotevřením korupční kauzy, ve které byl stíhán kvůli přijetí půlmilionového úplatku. Obvinění bylo před nedávnem zrušeno, nejvyšší státní zástupkyně se nyní rozhodla případ došetřit.  

KDU-ČSL už vybírá nástupce na post ministra a v úterý lidovci pravděpodobně budou rozhodovat i o tom, zda Čunek má či nemá zůstat jejich předsedou.

 

Právě se děje

Další zprávy