Poslanci chtěli rozhodovat o stavbě Temelínů. Nebudou

Martina Macková
24. 10. 2007 15:35
Energetické otázky zůstanou v rukou vlády
Trojbarevná vláda své pozice uhájila
Trojbarevná vláda své pozice uhájila | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice se elegantně - i když těsně - vyhnula těžké kolizi. Chyběly jen dva hlasy a prošel by návrh ČSSD, který nově vymezoval, kdo má rozhodovat o budoucnosti atomové energie.

Exministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) navrhl v rámci zákona o hospodaření s energiemi, aby napříště energetickou koncepci neschvalovala pouze vláda, ale celá sněmovna.

Pokud by změna prošla, další stavby jaderných elektráren by měly šanci. Nyní jim stojí v cestě programové prohlášení trojkoaliční vlády, v níž sedí zelení. Ti prosadili, že se atomová energie nebude v tomto období rozvíjet.

Koaliční rebelové nehlasovali

"Náš návrh znamená, zda budeme mít pozitivní energetickou bilanci, nebo ne. Zasáhne to nejen všechny firmy, ale i všechny domácnosti. Přál bych si, aby se eliminovala rizika, která vláda neřeší. Prosím vás, rozum do hrsti a podpořte náš návrh," oslovil těsně před hlasováním poslance Urban.

  • Více o návrhu exministra Urbana čtěte ZDE

Pro návrh hlasovalo 89 z 179 přítomných poslanců. Ke schválení chyběly pouze dva hlasy. Zatímco opoziční poslanci z ČSSD a KSČM hlasovali jednotně, osm koaličních poslanců se hlasování zdrželo, a tím snížili kvorum potřebné pro přijetí.

Z ODS se zdržela skupina "rebelujících" zákonodárců kolem Vlastimila Tlustého - Jan Klas, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Tlustý nebyl u jednání.

Z lidoveckého klubu nehlasovalo hned pět poslanců - Milan Šimonovský, Jiří Hanuš, Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka a exministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Koalici tentokrát vůbec nepomohli ani poslanci a bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Ještě včera zvedli ruce, aby vládní strany prosadily rozpočet, dnes ale Melčák hlasoval pro Urbanův návrh a Pohanka se zdržel.

Netradičně svoje hlasování pojali poslanci Libor Ježek (ODS) a také předseda ČSSD Jiří Paroubek. Nejprve se oba zdrželi hlasování a při opakovaném hlasování, které vyvolal chybný zápis u jednoho z kolegů a které přišlo vzápětí, si oba své hlasovací zařízení vypnuli a odhlásili se, jakoby v sále nebyli.

 

Právě se děje

Další zprávy